Recepty plné nápadů

Vydáno: 14 minut čtení

Recepty plné nápadů jsou tu opět pro vás. Věřím, že vám chutná jídla udělají stejnou radost, jako nám.

Recepty plné nápadů
Naděžda
Kalábová,
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
Těsto kynuté na rohlíky, housky, dalamánky
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, malá lžička cukru, 5 dkg tuku, 1 vejce, 3 dkg droždí, 125 ml mléka, 1 dkg soli
Zaděláme tuhé těsto, které necháme vykynout. Pak vyválíme kulaté dalamánky a pleteme z dlouhých copánků pletýnky nebo housky. Upletené pečivo necháme ještě vykynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a solí nebo kmínem a solí. Rohlíky vytvoříme, když z těsta nakrájíme dlouhé trojúhelníky, ty potřeme tukem a od štíhlejšího konce svinujeme v rohlík.
Hovězí pečeně na hořčici
60 dkg zadního hovězího, 1 větší cibule, 10 dkg slaniny, špetka pepře, sůl, lžička hořčice, 1 lžička mouky
Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme a zpěníme na ní cibuli. Na cibuli vložíme maso a opečeme po všech stranách. Podlijeme a dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zamícháme, podlijeme a lijeme na nakrájené maso, aby nebylo suché. Jako přílohu podáváme rýži nebo těstoviny.
Holandský řízek
500 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 1 vejce, 200 g strouhaného sýra, 150 ml mléka, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 4 malé lžičky plnotučné hořčice, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka na obalování, olej na smažení
Maso osolíme, opepříme, smícháme s v

Související dokumenty

Pracovní situace

Dohled ve školní jídelně
Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Změna pracovního poměru
Vztahy školy a zřizovatele - školy veřejné
Novela vyhlášky o školním stravování
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Hrazení předplatného z OP JAK
Odpis zboží ze skladu