Realizace projektu "Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje" pokračuje

Vydáno:

Již v červnu loňského roku jsme se (Školní jídelna Kojetín, příspěvková organizace) v rámci projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje - Kuchyně našich babiček“ podíleli společně s Pardubickým krajem na přípravě oběda ve školní jídelně při Střední zdravotnické škole ve Svitavách (viz článek ve Speciálu pro školní jídelny 6/2018). Tentokrát se projekt realizoval na Střední škole řemesel, obchodu a služeb v Žamberku.

Realizace projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje“ pokračuje
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka Školní jídelny Kojetín, příspěvkové organizace
Smyslem projektu je mimo jiné poukázat na gastronomické tradice české kuchyně, krajové speciality, ale hlavně široké veřejnosti ukázat kvalitu a kreativitu pokrmů ve školních jídelnách a zároveň přiblížit práci v kuchyni - náročnost, často málo pracovních sil, někdy i nedostatečně vybavené kuchyně a s tím spojená těžká práce v kuchyni.
Máme tu čest se projektu účastnit coby odborný garant. Naším úkolem je sestavení projektového menu, stanovení technologického postupu v souladu s dodržováním zásad spotřebního koše, výživových norem a finančního limitu na nákup potravin. Což je pro nás výzva k velmi odpovědnému výběru pokrmů a zároveň určitá vzdělávací akce, při které můžeme uplatnit nejen teoretické či praktické znalosti, ale hlavně získat nové zkušenosti, poznat chod jiných školních jídelen a kuchyní a navázat kontakty nejen s jejich pracovníky, ale i se zástupci škol a zřizovatele.
Dalším naším úkolem je samozřejmě personální zabezpečení a osobní účast na přípravě pokrmu. Hlavní kuchař Školní jídelny Kojetín pan Oldřich Szedlák ve spolupráci se mnou vybral a sestavil projektové menu. Vycházeli jsme z ročního období, ve kterém samotné vaření probíhalo, tj. 7. 11. 2018. V tomto období čerstvá zelenina a ovoce již na našich polích nejsou. Ale je to zároveň období nedlouho po sklizni kořenové a košťálové zeleniny a stejně tak jablek. Všechny tyto zemědělské produkty jsme do projektového menu zařadili, neboť i naše babičky vařily převážně ze surovin, které jim zahrady a pole poskytly. Stejně tak volba masa vycházela ze skutečnosti, že i na podzim se na dvorcích našich babiček chovala drůbež a pomalu začínalo období zabíjaček. Proto v rámci hlavního chodu bylo zvoleno maso krůtí i vepřové. Moučník s jablky jsme doplnili mléčnou bílkovinou a v rámci pitného režimu jsme volili mošt ze syrového ovoce a zeleniny pro lepší zachování vitamínové a energetické hodnoty, kdy jsme využili vlastního drtiče ovoce. A vzhledem k tomu, že jsme z oblasti Hané, dovolili jsme si do „meníčka“ zahrnout hanácký pokrm.
Složení projektového menu ve Střední škole řemesel, obchodu a služeb Žamberk:
-
Polévka zeleninová s pohankou a vejci.
-
Hanácký vrabec, kedlubnovo-mrkvové zelí, bramborové knedlíky z vařených brambor s krupicí.
-
Moučník jablečník se zakysanou smetanou.
-
Mošt z červené řepy, jablek a mrkve.
Stejně jako ve Svitavách i v Žamberku se nám dostalo skvělého přijetí, jak ze strany paní ředitelky školy PhDr. Zuzany Pecháčkové, tak ze strany vedoucího školní jídelny pana Aleše Řeháka, jakožto i od veškerého personálu ve školní kuchyni. Je namístě, abych zdůraznila přímo excelentní zabezpečení veškerého zázemí pro realizaci projektu na dané škole, které paní ředitelka zajistila.
Samotnému vaření předcházela i komunikace hlavních kuchařů, kteří řešili podrobnosti v rámci zajištění surovin, možnosti, které skýtá vybavení kuchyně, technologický postup a personální zabezpečení.
Samotné vaření probíhalo v plném proudu již od šesti hodin ráno. Byly rozdány úkoly, přiděleny suroviny, takže každý věděl přesně, co má dělat. V kuchyni vládla dobrá nálada, někdy trošku tréma či nervozita z přítomnosti významných hostů a médií, ale to k takovým akcím patří. Nicméně se ukázala souhra hlavních kuchařů a v souvislosti s tím i celého personálu. Před jedenáctou hodinou již bylo navařeno a napečeno a od jedenácti začal výdej za aktivní spolupráce všech členů projektového týmu. S napětím jsme čekali, jak budou strávníci reagovat a jak jim bude chutnat. Naší odměnou byla jejich spokojenost.
Hodnocení akce proběhlo u slavnostně prostřené tabule při konzumaci „meníčka“. Všichni jsme se shodli na tom, že sice práce ve školní kuchyni je nelehká a náročná, zato umožňuje nabídnout naší mladé generaci stravu velmi kvalitní, přispívá k rozvoji a vzdělanosti v oblasti gastronomie a zároveň přispívá k výchově ke kulturního stolování. A pro nás, coby účastníky projektu, má význam také získávání nových zkušeností a navazování další spolupráce. Tato bude dále pokračovat nejen v rámci projektu, ale i mimo něj v podobě již plánované návštěvy Žambereckých v Kojetíně.
Ráda bych poděkovala všem členům projektového týmu, především radnímu Pardubického a radnímu Olomouckého kraje, jakožto i ředitelce školy a představitelům měst Žamberk a Kojetín za jejich podporu a účast.
Velký dík patří panu Ing. Bc. Vladimíru Štefančíkovi, krajskému metodikovi pro školní stravování Pardubického kraje, který nám umožnil účastnit se projektu, a za perfektní přípravu a realizaci celé akce.
Věřím, že naše vaření bude nejen inspirací i pro jiné školní jídelny, ale zároveň ukáže široké veřejnosti, v čem školní stravování spočívá, a vyvrátí nepravdivé negativní představy o kvalitě stravy ve školních jídelnách.
Receptury pokrmů
I---------------I------------------------------------------------------------I 
I Receptura I 10-00-3844 Polévka zeleninová s pohankou a vejci I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 67-00-0310 I Máslo 250 g I kg I H I 0,010 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 87-00-0910 I Sůl I kg I H I 0,020 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 02-00-1318 I Pohanka neloupaná 1 kg I kg I H I 0,075 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 02-VI-3231 I Petržel kadeřavá I ks I H I 0,010 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 56-00-0220 I Olej I kg I H I 0,025 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 02-00-3160 I Cibule I kg I H I 0,070 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 66-00-2100 I Vejce I ks I H I 2,000 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 0,150 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 02-00-3126 I Celer I kg I H I 0,150 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 02-00-3124 I Petržel kořenová I kg I H I 0,150 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 51-ŠJ-0759 I Mouka pohanková I kg I H I 0,060 I
I---------------I-----------------------------I---------I--------I-----------I
I 71-00-9215 I Sterilovaný hrášek 840 g I ks I H I 0,050 I
I------------I--I-------------I---------------I---------I--------I-----------I
I Koeficient I Hmotnost porce I Hmotnost masa I Hmotnost omáčky I Počet I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 1,00 I 300 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,96 I 288 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,86 I 258 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,79 I 237 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,68 I 204 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,57 I 171 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Alergeny I 03 Vejce I
I I 07 Mléko I
I I 09 Celer I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I I
I Světlou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, na másle pečeme nakrájenou I
I zeleninu, sůl, vaříme. Před koncem přidáme zvlášť uvařenou pohanku, I
I muškátový květ a polévku krátce povaříme. Nakonec do polévky dáme I
I sterilovaný hrášek a okořeníme sekanou petrželovou natí a zavaříme vejce. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura I 25-ŠJ-0134 Hanácký vrabec (vepřová plec, krůtí prsa) I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3160 I Cibule I kg I H I 0,200 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 58-00-0517 I Kmín I kg I H I 0,002 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 87-00-0910 I Sůl I kg I H I 0,020 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 64-00-6541 I Vepřové maso - plec bez I kg I H I 0,500 I
I I kosti I I I I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3167 I Česnek I kg I H I 0,030 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 65-00-3052 I Krůtí maso - prsa I kg I H I 0,500 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 71-00-9310 I Rajský protlak I ks I H I 0,100 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 64-00-6801 I Sádlo škvařené I kg I H I 0,050 I
I------------I--I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Koeficient I Hmotnost porce I Hmotnost masa I Hmotnost omáčky I Počet I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 1,00 I 50 (g) I 62 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,96 I 48 (g) I 60 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,86 I 43 (g) I 53 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,79 I 40 (g) I 49 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,68 I 34 (g) I 42 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,57 I 29 (g) I 35 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Alergeny I O I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I I
I Omyté vepřové a krůtí maso nakrájíme na kostky (2 až 3 ks na porci), I
I potřeme protlakem, třeným česnekem se solí a pokmínujeme. Do pekáče dáme I
I nahrubo nakrájenou cibuli, sádlo a maso. Pečeme v troubě doměkka za I
I občasného přelévání masa. Přílohy: knedlíky chlupaté, knedlíky bramborové. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura I 35-ŠJ-0088 Kedlubnovo-mrkvové zelí I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3160 I Cibule I kg I H I 0,200 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 53-00-5720 I Cukr krystal I kg I H I 0,050 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3118 I Kedluben gigant I kg I H I 1,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 58-00-0517 I Kmín I kg I H I 0,001 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 57-00-7850 I Ocet I ks I H I 0,050 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 56-00-0220 I Olej I kg I H I 0,050 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 87-00-0910 I Sůl I ks I H I 0,010 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 0,700 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 51-00-0636 I Mouka hladká I kg I H I 0,020 I
I------------I--I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Koeficient I Hmotnost porce I Hmotnost masa I Hmotnost omáčky I Počet I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 1,00 I 125 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,96 I 120 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,86 I 108 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,79 I 99 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,68 I 85 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,57 I 71 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Alergeny I 01 Obiloviny obsahující lepek I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I I
I Omyté oloupané kedlubny nakrouháme na stroji na nudličky. Kedlubny vaříme I
I v osolené vodě s kmínem do poloměkka. Přebytečnou vodu scedíme, část I
I kedlubnů vyjmeme a rozmixujeme na kaši. Dáme zpátky a přidáme orestovanou I
I cibulku, jíšku podle hustoty. Provaříme, dochutíme, a nakonec dáme na I
I nudličky nastrouhanou mrkev. Necháme přejít varem a máme hotovo. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura I 20-ŠJ-0042 Bramborové knedlíky z vařených brambor I
I I s krupicí I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3201 I Brambory I kg I H I 1,500 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 66-00-2100 I Vejce I ks I H I 1,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 51-00-0625 I Mouka hrubá I kg I H I 0,250 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 51-00-0620 I Krupice hrubá I kg I H I 0,250 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 87-00-0910 I Sůl I kg I H I 0,020 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 86-VI-8794 I Prášek kypřicí I ks I H I 1,000 I
I------------I--I-----------I-----------------I--------I---------I-----------I
I Koeficient I Hmotnost porce I Hmotnost masa I Hmotnost omáčky I Počet I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 1,00 I 200 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,96 I 192 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,86 I 172 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,79 I 158 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,68 I 136 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,57 I 114 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Alergeny I 01 Obiloviny obsahující lepek I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I I
I Oloupané uvařené brambory umeleme, zamícháme s rozšlehaným vejcem, I
I prosátou moukou, krupicí, kypřicím práškem, solí a zpracujeme v tužší I
I těsto. Těsto rozvážíme na díly, vyválíme knedlíkové šišky, které vkládáme I
I do vroucí vody a zvolna vaříme 25 až 30 minut. Knedlíky vážíme 700 g. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura I 50-ŠJ-0004 Moučník jablečník se zakysanou smetanou I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 86-00-1412 I Prášek do pečiva I ks I H I 1,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 66-00-2100 I Vejce I ks I H I 2,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 53-00-5730 I Cukr moučka I kg I H I 0,100 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3010 I Jablka I kg I H I 0,700 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 51-00-0628 I Mouka polohrubá I kg I H I 0,100 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 67-00-1120 I Tvaroh měkký I kg I H I 0,250 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 71-00-8609 I Želatina I ks I H I 1,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 58-00-0504 I Skořice I kg I H I 0,050 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 53-ŠJ-5758 I Cukr vanilkový - 1 ks I ks I H I 1,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 56-00-0220 I Olej I kg I H I 0,060 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 67-00-0530 I Mléko I lt I H I 0,060 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 67-VI-1417 I Zakysaná smetana I kg I H I 0,150 I
I------------I--I--------I--------------------I--------I---------I-----------I
I Koeficient I Hmotnost porce I Hmotnost masa I Hmotnost omáčky I Počet I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 1,00 I 75 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,96 I 72 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,86 I 65 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,79 I 59 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,68 I 51 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,57 I 43 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I Alergeny I 01 Obiloviny obsahující lepek I
I I 03 Vejce I
I I 07 Mléko I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I I
I Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s vanilkovým cukrem. I
I Plech vyložíme pečicím papírem. Jablka rozložíme po celém plechu. Žloutky I
I utřeme s cukrem, přidáme vodu, mouku, prášek do pečiva, a nakonec vmícháme I
I do těsta sníh z bílků. Těsto nalijeme na jablka a pečeme na 180 _C asi 30 I
I minut. Upečené překlopíme jablečnou směsí nahoru a necháme vychladnout. I
I Ušleháme tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu rozpustíme ve I
I vodě a po částech vmícháme do směsi tvarohu a zakysané smetany a I
I navrstvíme na jablka. Necháme v lednici uležet. Nakonec posypeme skořicí I
I (do tvarohu můžeme zamíchat chia semínka, tvaroh je vláčný). I
I----------------------------------------------------------------------------I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura I 05-ŠJ-0012 Mošt z červené řepy, jablek a mrkve I
I---------------I------------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-0310 I Jablka I kg I H I 1,000 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3127 I Červená řepa I kg I H I 0,500 I
I---------------I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 0,500 I
I------------I--I-----------------------------I--------I---------I-----------I
I Koeficient I Hmotnost porce I Hmotnost masa I Hmotnost omáčky I Počet I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 1,00 I 250 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,96 I 240 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,86 I 215 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,79 I 198 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,68 I 170 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I 0,57 I 143 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I----------------I---------------I------------------I-----------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I Alergeny I O I
I--------------------I-------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I I
I Omyté a očištěné ovoce vymoštujeme a můžeme zředit vodou. I
I----------------------------------------------------------------------------I

Související dokumenty