Prvořadé je, aby strávník odcházel z jídelny spokojený

Vydáno:

Přinášíme rozhovor s vedoucí školní jídelny v Základní škole Terezín, paní Michaelou Křepelkovou. Jídelna má 350 strávníků, a kromě vedoucí kuchyně se o ně starají dvě kuchařky a dvě pomocné kuchařky.

Prvořadé je, aby strávník odcházel z jídelny spokojený
Jaroslav
Zelený,
obchodní zástupce AG FOODS
Paní Křepelková, jaká byla vaše cesta ke školnímu stravování?
Byla to výzva. Od šestnácti se pohybuji v prostředí gastronomie. Restaurace, hotely, kavárny a podobně. Pracovala jsem jako servírka a následně v managementu. Poté jsem dostala tip, že ve školní jídelně v Terezíně hledají vedoucí školního stravovaní. Zjistila jsem si pár informací, opravdu mě to nadchlo a poslala jsem životopis. Po úspěšném konkurzu jsem tady už čtvrtým rokem.
Chtěla jste být kuchařkou od dětství?
Kuchařkou jsem asi nikdy být nechtěla, ale gastronomie mě vždy přitahovala ve všech formách.
Co se vám na práci líbí? A co je naopak náročné?
Baví mě vymýšlet a zkoušet nové receptury. Obtížné je při dnešních trendech vyhovět chutím malých strávníků.
Kdo vaří u vás doma a na čem si ráda pochutnáte vy, rodina?
Jen já, manžel zvládne nespálit vodu a ohřát čaj.:) Vařím ráda, baví mě to a je to pro mě příjemný relax. Vše nové nejdřív zkouším na svých dětech a podle jejich reakce použiji recept v jídelně. Syn miluje ryby, zeleninu, ale nepohrdne ani bulgurem a pohankou. Dcera už je mlsnější a k tomu bojuje s potravinovou alergií, takže příprava jídla pro ni je složitější.
Představte nám, prosím, váš stravovací provoz.
Jsme vcelku malá jídelna, momentálně máme 350 strávníků, včetně cizích. Denně připravíme v průměru 330 jídel. Dovážíme jídlo i do dvou bližších škol a také připravujeme svačinky pro naše děti. Každý den chystáme čerstvé, obložené housky (vícezrnné a světlé) i velmi oblíbený chléb s pomazánkou. Naše jídelna zajišťuje stravování i při různých akcích, jako např. Den dětí nebo zde velmi známé Josefínské slavnosti. Pravidelně hostíme i japonskou klavíristku Izumi Shimura, která mívá v Terezíně koncerty, a v neposlední řadě každoročně konaný Závod míru juniorů. V letošním roce proběhl již 47. ročník. Staráme se jim o celodenní stravu. Je to docela náročný týden, musíme skloubit školní stravování se stravováním 280 závodníků. V těchto dnech nám tu pomáhají bývalé zaměstnankyně i kuchařky z jiných provozů.
Jak jste spokojení s vybavením?
Myslím, že by se dalo ještě pár věcí vylepšit. Ale v loňském roce jsme získali nový konvektomat, který nabízí nové možnosti vaření, a jsme velice spokojené.
Co vás trápí v praxi?
Při dnešních trendech zdravé kuchyně je velmi složité nasytit malé strávníky. Při zařazovaní nových receptur musíme být velmi opatrné. Prvořadé je, aby malý strávník odcházel z jídelny spokojený. Ne vždy se to ale podaří.
Jak se snažíte do receptů zapracovat novinky ve stravování?
Jdeme na to velmi opatrně. Používáme známé recepty a upravuje podle dnešních trendů. Používáme hojně bylinky, děti si už na ně zvykly, jako například krůtí roláda s bylinkovým pestem a sýrem. Polévky zahušťujeme převážně cizrnovou moukou a docela se uchytily recepty s bulgurem a jáhly, jako např. jáhlové rizoto nebo jáhlový nákyp s ovocem a další.
Jaká jsou mezi dětmi nejoblíbenější jídla?
Stále vítězí omáčky, knedlíky a v první řadě řízky.
A naopak?
Asi jako všude - luštěniny, ty odmítají v jakékoli formě.
Zajímají se rodiče o to, co jejich děti ve škole jedí?
Někteří ano. Bohužel je jich velmi málo. Je to škoda. Jsme otevření ke všem podnětům a zpětná reakce je pro nás velmi důležitá.
Nakolik může školní jídelna změnit návyky dítěte z rodiny?
Jak se říká, rodina je základ. Školní jídelna by měla šanci něco změnit, pokud se návyky změní v rodině. Ve většině rodin se jí špatně, rychle, jednoduše z polotovarů. Děti nejsou zvyklé na kvalitní stravu. Nová jídla přijímají špatně a odmítají je i třeba jen ochutnat.
Jaká je spolupráce s ředitelem školy a učiteli?
Naše paní ředitelka se o školní stravování velmi zajímá. Jde nám o společnou věc, dobře nasytit naše žáky. Také nám pomáhá při komunikaci s rodiči. Společně plánujeme různé akce. Máme tu školní parlament, kam pravidelně docházím a mluvím s dětmi a odpovídám na jejich dotazy ohledně školního stravování. S učiteli pak plánujeme různé školní i mimoškolní aktivity spojené se školní jídelnou. Myslím, že tato spolupráce zde funguje velice dobře.
Prozraďte nám nějaký tip, zajímavost, který ve vaší školní jídelně pěkně funguje a mohl by být inspirací pro ostatní?
Myslím, že můžeme být pyšní na naše domácí svačinky. Připravujeme je v rámci doplňkové činnosti. Každý den chystáme jinou pomazánku na chléb, děláme obložené housky. Děti si mají možnost koupit čerstvou snídani nebo svačinu.
Jak vidíte budoucnost školního stravování?
Za předpokladu, že se legislativa pohne kupředu. Dojde k úpravě spotřebního koše tak, abychom nemuseli nesmyslně plnit komodity, které už nesplňují požadavky dnešního školního vaření. Věřím, že se to podaří. A věřím, že školní stravování bude fungovat stále na tak dobré úrovni.
Sledujete soutěž „O nejlepší školní oběd“ a jak se vám líbí? Přihlásili jste se už někdy?
Soutěž sleduji, hlavně vítězné recepty. Už jsem se v minulosti snažila svůj tým přesvědčit, že bychom to mohli také zkusit, ale zatím nenašli odvahu.
Kolektiv, který se podílel na přípravě jídel pro Závod míru juniorů
Závěrem se zeptáme, jaká je spolupráce s AG FOODS a které produkty se vám osvědčily?
Spolupráce s AG FOODS je na vysoké úrovni, nabídka je široká, je z čeho vybírat. My se hlavně zaměřujeme na pitný režim. Velmi oblíbený je Rakýtek, Mrkvík, ale i čaje, které se dají udělat jak teplé, tak studené, koktejly a podobně. Ale i další sortiment je velmi zajímavý. Ovocné pyré s širokým výběr příchutí je u dětí velmi oblíbené. Sušenky z ovesných vloček jsou příjemný dezert i odpolední svačinka. Ovocné müsli tyčinky bez lepku jsou také velmi chutné. Myslím si, že každý si zde vybere, co pro svoji školu nebo školku potřebuje.
Rozhovor vedl Jaroslav Zelený, obchodní zástupce AG FOODS

Související dokumenty