Projekt města Ostrava "Školní jídelny zdravě a chutně" ve školním roce 2017/2018

Vydáno:

Úspěšný projekt města "Školní jídelny zdravě a chutně" byl oceněný MŠMT 1. místem v říjnu 2015 na mezinárodní konferenci u příležitosti 70. výročí vzniku školních jídelen za aktivní přístup k problematice školního stravování, pořádání soutěží pro kuchařky školních jídelen a žáky základních škol, pořádání školení, seminářů a workshopů pro pracovníky školních jídelen, příkladnou spolupráci s dalšími partnery a získání odborníků do projektu. Projekt pokračoval ve školním roce 2017/2018 aktivitami, které uvádíme v následujícím textu.

Projekt města Ostrava "Školní jídelny zdravě a chutně" ve školním roce 2017/2018
Bc.
Miroslava
Segar,
Magistrát města Ostravy, Odbor školství a sportu, oddělení školství
13. 7. 2017 - Setkání se zástupci miniregionu
Ostravu navštívili z důvodu výměny zkušeností, sdílení dobré praxe a zahájení vzájemné spolupráce mezi regiony v oblasti školního stravování starostové obcí Vacenovice a Kojetína Ing. Jana Bačíková, MBA, a Ing. Jiří Šírek a ředitelka školní jídelny Kojetín Mgr. Hana Rohová.
2. 11. 2017 - "Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách"
Zástupci Odboru školství a sportu, oddělení školství, a školní jídelny Základní školy Ostrava - Stará Bělá, Junácká 700/112, se zúčastnili akce "Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách" v Praze, pod záštitou předsedy vlády České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstva zdravotnictví České republiky, místopředsedy Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR a za osobní účasti zástupců velvyslanectví Španělska.
21. 11. 2017 - Workshop "Příprava pokrmů s využitím moderních receptur se zaměřením na úpravu zeleniny"
Na Střední škole společného stravování, Krakovská 1095/33, Ostrava-Hrabůvka, proběhl workshop organizovaný ve spolupráci s Asociací zřizovatelů školních jídelen, z. s., pro zaměstnance školních jídelen mateřských a základních škol v Ostravě na téma "Praktická výuka moderních receptur se zaměřením na úpravu zeleniny". Obsahem byla příprava studených a teplých pokrmů s využitím zeleniny a implementace dietního stravování - přítomna byla nutriční terapeutka a specialisté kuchaři. Účastníci obdrželi receptury, seznámili se s využitím moderních technologií, vyměnili si zkušenosti a získali rady a tipy od kuchařů specialistů i nutriční terapeutky.
28. 11. 2017 - Vyhodnocení II. etapy projektu "Školní jídelny zdravě a chutně"
Rada města Ostravy rozhodla o ocenění školních jídelen mateřských a základních škol za poskytování dietního stravování a za mimořádný aktivní přístup k problematice školního stravování. Slavnostní akce proběhla na Střední škole společného stravování, Krakovská 1095/33, Ostrava-Hrabůvka, za přítomnosti zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jitky Krmíčkové. Oceněné školní jídelny obdržely finanční příspěvek 10 tis. Kč pro potřeby školní jídelny.
Za poskytování dietního stravování
Základní škola a mateřská škola Ostrava, Ostrčilova 2557/10, p. o.
Základní škola Ostrava-Poruba, Porubská 832/2, p. o.
Základní škola generála Zdeňka Škarvady, Porubská 831/10, p. o.
Základní škola Ostrava-Poruba, A. Hrdličky 1638/1, p. o.
Základní škola Ostrava-Poruba, Bulharská 1532/23, p. o.
Základní škola Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804/15, p. o.
Základní škola Ostrava-Poruba, Ukrajinská 1533/13, p. o.
Základní škola a mateřská škola Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6B, p. o.
Základní škola Ostrava-Hrabůvka, Provaznická 64, p. o.
Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 1506/16, p. o.
Základní škola a mateřská škola Ostrava-Zábřeh, Kosmonautů 13, p. o.
Základní škola a mateřská škola Ostrava-Zábřeh, Kosmonautů 15, p. o.
Mateřská škola Ostrava-Poruba, J. Šoupala 1611/2, p. o.
Mateřská škola Ostrava-Poruba, Čs. exilu 670/18, p. o.
Mateřská škola Ostrava - Mariánské Hory a Hulváky, Zelená 1258/73a, p. o.
Za mimořádný aktivní přístup v oblasti školního stravování
Základní škola generála Zdeňka Škarvady, Porubská 831, p. o.
Základní škola Ostrava - Stará Bělá, Junácká 700/112, p. o.
Kuchařky ocenily nejen finanční příspěvek pro svou školní jídelnu, ale i možnost ochutnat kojetínské menu z regionálních surovin, které pro ně připravili zaměstnanci Školní jídelny Kojetín, pod vedením ředitelky Mgr. Hany Rohové.
Kojetínské menu z regionálních surovin
Polévka zeleninová od kroměřížského zelináře s troubeckými vajíčky
I. Roláda z králíka z farmy Výšovice se sýrovo-smetanovým přelivem, pečené chropyňské brambory se semínky
II. Hanácký vepřovo-krůtí vrabec, zelí z dýně a kedlubnů z kojetínské zahrady, knedlík z brambor od Mlčochů
Moučník - "Švábenskej makovec"
Mošt z jablek ze stříleckého sadu, mrkve a řepy z místních polí
2. 2. 2018 - Prezentace projektu města Ostravy v rámci porady ve Školní jídelně Kojetín
V rámci zahájení vzájemné spolupráce a sdílení dobré praxe proběhla prezentace projektu města Ostravy "Školní jídelny zdravě a chutně" ve Školní jídelně Kojetín v rámci porady miniregionu.
13. 2. 2018 - "O čokoládovou vařečku"
Mladí šéfkuchaři (vybraní žáci základních škol) si vyzkoušeli své kuchařské dovednosti v soutěži "O čokoládovou vařečku". V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla soutěž ve vaření, určená žákům a žákyním základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku. Patronkou se stala zpěvačka Markéta Konvičková, která se představila v průběhu soutěže, a žáci školy jí upekli jako poděkování za její vystoupení dort. Žáci 7.-9. tříd ostravských základních škol připravovali 4 porce teplého pokrmu s přílohou. To vše v časovém limitu. Všichni soutěžící měli k dispozici jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru kuchař, který pomáhal při úskalích a problémech. Do poroty zasedl jako její předseda šéfkuchař světového formátu Roman Hadrbolec. Vítěz si odnesl sladkou hlavní cenu - dort v podobě čokoládové vařečky.
14. 2. 2018 - "Den španělské kuchyně"
Čtyřchodové menu uvařil pro své strávníky tým školní jídelny Základní školy, Junácká 700, Ostrava - Stará Bělá. Projektového dne se zúčastnila celá řada významných hostů - delegace ze španělského velvyslanectví, senátor MUDr. Mgr. Vladimír Plaček, ředitel Asociace školních jídelen ČR, o. s., PhDr. Karel Jahoda, prezident Asociace školních jídelen Mgr. Michal Malát a další hosté.
Španělské menu o čtyřech chodech:
1. chod: Sopa Canguesa / polévka hráškovo-fazolový krém
2. chod: Valencijská paella
3. chod: Pomeranč s olivovým olejem
4. chod: Andaluské gaspacho
Sopa Canguesa - zařazení teplé španělské polévky (vybráno zaměstnanci školní jídelny).
Suroviny na přípravu: zelený hrášek, bílé fazole, cibule, mrkev, petržel, máslo, sůl, zelená petrželka.
Paella je připravována z čerstvých a kvalitních surovin. Je to tradiční a jednoduché jídlo.
Suroviny na přípravu: rýže, kuřecí kousky (steak, špalíčky), červená paprika, česnek, zelené fazolové lusky, čerstvá rajčata, čerstvý rozmarýn, extra panenský olivový olej, španělská paprika, šafrán, kuřecí vývar, sůl.
Andaluské gaspacho se připravuje ze syrových a čerstvých surovin. Chuť dá gaspachu čerstvá zelenina a olivový olej. Podává se za studena (polévka v misce, nápoj ve sklenici).
Suroviny na přípravu: červená paprika, česnek, zralá rajčata, extra panenský olivový olej, okurky, cibule, vinný ocet, sůl, voda. Vzhledem k ročnímu období, kdy španělskou kuchyni vaříme, podáváme jako nápoj džus.
Pomeranč s olivovým olejem je typický andaluský zákusek.
Suroviny na přípravu: španělské pomeranče, med, extra panenský olivový olej, čerstvá máta.
28. 2. 2018 - "AHOL CUP JUNIOR"
AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství v Ostravě-Vítkovicích tradičně organizuje mezinárodní gastronomickou soutěž, v rámci které soutěží v kategorii JUNIOR i tříčlenná družstva žáků základních škol. Soutěžící žáci ze základních škol modelovali z marcipánu výrobky použitelné na dekoraci dortu na téma "20 let gastronomické soutěže AHOL CUP". Časový limit pro modelování byl 30 minut.
Na 1. místě se umístilo družstvo ze ZŠ A. Hrdličky, Ostrava-Poruba, na 2. místě družstvo ze ZŠ Junácká, Ostrava - Stará Bělá a na 3. místě družstvo ze ZŠ Jugoslávská, Ostrava-Zábřeh.
12. 3. 2018 - "Hygienické minimum"
Školení pro kolektivy školních jídelen na téma hygienické požadavky na prostory a provoz, správná hygienická praxe, křížení provozu, příjem surovin, druhy skladů, výdej stravy, požadavky na zařízení, zacházení s potravinami - skladování, zpracování, bezpečná teplota, zmrazování, likvidace biologického odpadu, zásady osobní a provozní hygieny, alimentární nákazy, systém založený na zásadách HACCP v praxi, legislativa, sankce. Lektorkami školení, které již tradičně proběhlo ve školní jídelně na Základní škole gen. Z. Škarvady, Ostrava-Poruba, byly zástupkyně Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě.
19. 6. 2018 - "Zdraví na talíři, které všem chutná"
Celoměstská dvoukolová soutěž ve vaření kuchařek školních jídelen mateřských a základních škol. První kolo je korespondenční a spočívá v sestavení poledního menu, zpracování receptur včetně technologického postupu. 5 finalistů prvního kola se zúčastnilo druhého kola soutěže. Jejich úkolem bylo připravit polední menu v počtu čtyř porcí pro danou věkovou kategorii, v časovém limitu 120 minut a při dodržení HACCP.
1. místo: Radka Čechová, ZŠ a MŠ Volgogradská 6b, Ostrava-Zábřeh
Menu: mrkvovo-cizrnový krém, karbanátky s quinoou, bramborová kaše, okurková salsa, sypaný tvarohový koláč s jahodami
2. místo: Vladimíra Brumovská, ZŠ a MŠ Kosmonautů 15, Ostrava-Zábřeh
Menu: mrkvová polévka s bulgurem, kuličky z mletého vepřového masa zapečené v cuketě, bramborové pyré s pažitkou, zeleninová obloha s cherry rajčátky a ředkvičkou, borůvkový dezert s tvarohem
3. místo: Veronika Kučerová, MŠ Za Školou 1, Tylova 37, Ostrava-Zábřeh
Menu: polévka z červené čočky, musaka s jogurtem, ovesná sušenka
Finalistky soutěže obdržely finanční příspěvek 3 000 Kč, dárkové předměty, pohár a keramickou figurku "Kuchařky" s názvem projektu města "Školní jídelny zdravě a chutně".
21. 6. 2018 - Konference "Zdravé školní stravování - Vaříme z regionálních surovin"
Mikroregion Nový Dvůr a Kyjovské Slovácko v pohybu, z. s. - prezentace projektu města Ostrava na této konferenci, výměna zkušeností, příkladů dobré praxe a navázání spolupráce regionů.
Statutární město Ostrava realizuje projekt "Školní jídelny zdravě a chutně" již 3. rokem. O úspěšnosti projektu svědčí zájem a vysoký počet účastníků na jednotlivých aktivitách. Jsme velice rádi, že můžeme tímto způsobem podpořit práci zaměstnanců školních jídelen, kteří vykonávají náročnou práci s nízkým platovým ohodnocením. Jsme rádi, že cíl, který si město stanovilo v roce 2015 u příležitosti 70. výročí vzniku školního stravování, a sice zvýšit kvalitu stravovací služby ve školách, vhodně propojit problematiku školního stravování se školními vzdělávacími programy škol na území statutárního města Ostravy a probudit zájem a vzájemnou spolupráci dětí, žáků i dospělých na kvalitě školního stravování, se daří naplňovat. Projektem město dává signál, že mu záleží na zdraví dětí a žáků svých škol.

 

 

 

Související dokumenty