Polotovary ve školních jídelnách

Vydáno:

Cílem školního stravování by měl být chutný, pestrý a zdravý jídelníček pro zdravý růst a vývoj dětí. Při přípravě takové stravy bychom měli vždy a v co nejvyšší míře upřednostňovat základní a čerstvé suroviny, ne polotovary. Ty by se v jídelníčku školní jídelny neměly vyskytovat vůbec, nebo jen minimálně. Při výrobě pokrmů pro děti není potřeba používat žádná umělá dochucovadla ani nadměrné množství soli. Pracovníci ŠJ by měli být poučeni o tom, že na základě výživových doporučení by strava dětí měla být pestrá, kvalitní a v co největší míře z čerstvých surovin. Polotovary je možné používat skutečně pouze výjimečně.

Polotovary ve školních jídelnách
Ing.
Kateřina
Pilařová,
DiS.,
vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých pro okresy Kladno a Rakovník
Základní potraviny, ze kterých se skládá lidská strava, jakými jsou obiloviny, maso, vejce, luštěniny, mohou být bez dochucení nevýrazné a jednotvárné. Proto se lidé naučili používat sůl a koření, které zároveň podporuje chuť k jídlu a zlepšuje stravitelnost pokrmů, protože podněcuje sekreci slin i trávicích šťáv. Existuje mnoho druhů dochucovacích směsí, které jsou složené pouze z bylinek a koření, popřípadě doplněné menším množstvím soli. Bohužel se objevují na trhu také různé velmi masivně propagované umělé dochucovací směsi. Ty však koření jako takového obsahují skutečně minimum. Chuť musí pak být doháněna právě umělými složkami.
Provozovatel potravinářského podniku provozujícího stravovací službu podle § 24 odst. 1 písm. c) zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, musí zajistit, aby podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny. Tolerovat lze polotovary méně průmyslově zpracované nebo takové, které je nutné používat z důvodu technologické nedostatečnosti prostor a vybavení školní jídelny nebo při technických potížích (např. bramborové těsto v prášku, suché směsi na přípravu moučníků bez zbytečných přídatných látek apod.).
Polotovary nejsou čerstvé potraviny. Polotovary jsou vždy do jisté míry zpracované. Může se jednat o obalované rybí výrobky, směsi na přípravu moučníků, částečně zeleninové pokrmy, ale také

Související dokumenty