Pohanka v naší kuchyni

Vydáno: 6 minut čtení

Oproti jáhlám, které mají příjemnou, jemnou chuť, vyniká pohanka velmi osobitou chutí a vůní. Často vyvolává protichůdné reakce. Buď ji lidé milují, nebo striktně odmítají. Nebojte se však experimentovat, zařaďte pohanku do svého jídelníčku a ona se vám odmění zlepšením vašeho zdraví a kondice.

Svou čeledí nepatří do obilovin, nazýváme ji pseudoobilovinou. Protože má ale moučná zrna jako obilí, chováme se k ní stejně jako k obilovinám. Poslední dobou její obliba v jídelníčku stoupá, a to nejen mezi vegetariány a makrobiotiky. Protože neobsahuje lepek, je o ni zájem mezi lidmi, kteří tuto specifickou složku potravy z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nechtějí konzumovat.

Pohanka se k nám dostala z jihovýchodní Asie a je pojmenována pravděpodobně v souvislosti s nájezdy Tatarů, kteří ji k nám dovezli. Původní domácí obyvatelstvo je považovalo za pohany.
Prospěšnost pohanky pro náš organismus
  • semena pohanky