Podzimní potraviny

Vydáno:
Podzimní potraviny
Eliška
Červeňová,
kuchařka
DÝNĚ
Je zeleninou podzimu. V kuchyni zpracováváme:
-
tykvová jádra (patří mezi superpotraviny pro vysoký obsah zejména zinku, vápníku, železa, selenu, draslíku, manganu, jsou zdrojem vitamínu A, E, D, B a kyseliny listové, též významný zdroj omega 3); používají se do polévek, do salátů, moučníků, do chleba...
-
dýňový olej (obsahuje řadu minerálů, zejména zinek a selen, který působí příznivě při lámání nehtů, ošetření vlasů, též obnovuje vnitřní energii a ovlivňuje pozitivně trávení)
-
plody tykve (existuje mnoho odrůd, pro svoji nenáročnost se pěstuje po celém světě, u nás se běžně setkáme s máslovou, Hokkaido, špagetovou, muškátovou, obrovskou - liší se tvarem, chutí, vůní, strukturou, barvou a tím, k jakým se hodí úpravám)
Máslová:
-
obsahuje vitamíny A, B, C, bílkoviny, hořčík, železo, vápník a vlákninu
-
je vhodná pro diabetiky, má nízký glykemický index, snižuje krevní tlak, příznivá pro revmatiky
-
použití - do polévek, příloh, salátů, koláčů, marmelád, kompotů...
Hokkaido:
-
je nízkokalorická, obsahuje draslík, vápník, betakaroten, vlákninu
-
čistí střeva, podporuje trávení, pomáhá na nervy, při onemocnění slinivky
-
hodí se do polévek, pyré, do sladkých koláčů, na grilování s bylinkami...
Špagetová:
-
je bohatá na antioxidanty, vlákninu, mangan, vitamín C a B6
-
je blahodárná na játra, při detoxikaci a pročištění organismu, pomáhá při redukci váhy
-
použití - jako příloha, do nádivek, plněná s mletým masem...
ČERVENÁ ŘEPA
Patří mezi základní potraviny, je dobře skladovatelná. Zažívá posledních pár let veliký návrat do jídelníčků jak v restauracích, tak v jídelnách. Je bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku, hořčíku, železa a vitamínu C. Podporuje a čistí organismus, podporuje tvorbu inzulínu, napomáhá při menopauze a upravuje menstruační cyklus.
Používá se jak syrová (šťávy) s jablkem či mrkví, tak do polévek, jako příloha, do dezertů...
MÁK
Je stará plodina, která se u nás tradičně pěstuje a konzumuje, Česká republika patří k největším producentům na světě. Mák je výjimečný svým vysokým obsahem vápníku, dále obsahuje mangan, hořčík, fosfor, vitamíny E a B.
Používá se do buchet, koláčů, na zdobení pokrmů i k výrobě oleje. Rozlišujeme:
-
mák bílý (je to stará odrůda s výrazným oříškovým aroma)
-
mák šedý (je typická plodina, má světlejší barvu a větší semínka než modrý)
-
mák modrý (je chuťově výraznější a méně olejnatý než šedý, má i menší zrníčka)
RECEPTY
Tataráček z červené řepy
Suroviny: červená řepa 2-3 ks, tymián, sůl, pepř, olivový olej, redukce z vinného moštu Aroppe, mladý kozí sýr, listy salátu na ozdobu
Postup: Řepu zabalíme do alobalu společně s tymiánem, solí a pepřem a dáme péct cca na 2-3 hod. Měkkou a vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na malé kousky, přidáme olivový olej, redukci z moštu, ochutíme solí a pepřem, dáme do tvořítka, ozdobíme kozím sýrem a salátem.
Dýňová polévka
Suroviny: 500 g dýně Hokkaido, 750 ml zeleninového vývaru, stroužek česneku, sůl, pepř, 250 ml smetany, dýňový olej, opražená tykvová jádra
Postup: Dýni pokrájíme, zalijeme vývarem a vaříme cca půl hodiny. Poté přidáme česnek, sůl, pepř, ponorným mixérem vytvoříme krém, který řádně prohřejeme a vlijeme smetanu, necháme probublat a podáváme. Ozdobíme kapkami dýňového oleje a opraženými semínky.
Placičky z červené řepy
Suroviny: 1 kg červené řepy, 4 vejce, 200 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, česnek
Postup: Řepu oloupeme a nastrouháme na nudličky, přidáme ostatní suroviny, dochutíme a pečeme na oleji po obou stranách podobně jako bramborák. Vhodné jako příloha například k pečenému kuřecímu stehnu.
Dýňový cheesecake
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 40 g kakaa - těsto; 500 g tvarohu, 3 vejce, 250 g pečené dýně, 40 g rozpuštěného másla, špetka skořice, 150 g cukru - krém
Postup: Suroviny na těsto vypracujeme a zabalené dáme do lednice nejméně na 2 hodiny. Poté vyválíme a dáme do vymazané formy o průměru 26 cm, vytvoříme i okraje a propícháme vidličkou, v předehřáté troubě pečeme na 170 stupňů cca 10 min.
Mezitím si připravíme krém. Dýni rozmixujeme a přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a nalijeme na předpečený a vychladlý korpus. Pečeme na 180 stupňů přibližně 20-30 minut, testujeme špejlí, zda je uprostřed pečený.
Hotový a vychladlý můžeme posypat semínky, oříšky, kokosem - dle chuti.

Související dokumenty