Pilotní projekt "Dny mezinárodní kuchyně" ve školních jídelnách se těší přízni školáků

Vydáno:

Skvělého hodnocení ze strany malých i velkých strávníků se organizaci Školní jídelna Praha 10 dostalo při zahájení pilotního projektu nazvaného "Dny mezinárodní kuchyně". Tato novinka se rozšíří i do dalších školních jídelen.

Pilotní projekt "Dny mezinárodní kuchyně" ve školních jídelnách se těší přízni školáků
Mgr.
Jaroslav
Vrtiška,
ředitel, Školní jídelna Praha 10, p. o.
Organizace Školní jídelna Praha 10, p. o., která provozuje 17 provozoven školního a závodního stravování s 10 000 strávníky denně, přidává do svého porfolia další úspěšné kroky v inovaci školního stravování. Chce prostřednictvím Dnů mezinárodní kuchyně přiblížit dětem chutě, které jsou v podmínkách tuzemského školního stravování opomíjeny. V rámci prvního Dne mezinárodní kuchyně, který se uskutečnil na ZŠ Brigádníků 7. února, se podávala asijská jídla. Vepřové nudličky se zeleninou, hlívou ústřičnou a hráškovými lusky s jasmínovou rýží či smažené kuřecí kousky ve strouhance panko se zeleninovým salátkem byly příslovečnou trefou do černého. Obě jídla strávníkům moc chutnala a nejinak tomu bylo s polévkou. Mrkvový krém s kokosovým mlékem se stal doslova hitem. "Byla radost pozorovat děti, jak si přidávají i polévku, ta byla vážně vynikající ... moc nám všem chutnalo," zhodnotila obědové asijské menu ředitelka školy paní Mgr. Alena Polanská.
Podobně se za stravovací komisi školy vyjádřila K. Holomečková: "Za nás to bylo přesně tak, jak bychom si představovaly, aby se ve školní jídelně vařilo. Barevné, voňavé, a hlavně dobře ochucené. To jídlo mělo šmrnc."
Stejného přijetí se o měsíc později, 7. března, dostalo i tradičním řeckým jídlům, jimiž byla polévka avgolemono, souvlaki z kuřecího masa s jogurtovými tzatziki s pita chlebem a moussaka s mletým masem, cuketou a bešamelovou omáčkou. "Dnešní oběd byl nápaditý, a hlavně výborný... Pohlreich by se za toto jídlo nemusel stydět," okomentoval na školní poměry nezvyklé obědové menu ředitel ZUŠ v Bajkalské ulici pan Mgr. Šesták. Podobně jako u asijské kuchyně si děti i tentokrát velice pochvalovaly typickou řeckou polévku. "Jídlo bylo výborné a byl to skvělý nápad, nejlepší byla polévka, pokračujte," zhodnotily řecké menu děti 7. A a 7. B.
Uznání sklidily za řecká jídla i kuchařky v Základní škole Jakutská, která se do projektu zapojila v březnu. Zážitek z netradičního oběda byl o to silnější, že žáci obou škol své jídelny vyzdobili v řeckém stylu: kresbami tamních památek, městeček, vlajek, výňatky z řeckých bájí, ale také řeckými nápisy Dobrý den a Děkuji, připevněnými na výdejní pult.
Právě povýšit oběd ve školní jídelně z uspěchané konzumace na příjemně strávený čas a propojit školní stravování s naukou o vztahu kultury a potravy společně se seberealizací žáků patří k hlavním cílům ředitele organizace Školní jídelna Praha 10, p. o., Mgr. Jaroslava Vrtišky.
Den mezinárodní kuchyně se bude konat každou první středu v měsíci a v jídelních lístcích školních jídelen, kterých se to bude týkat, bude speciálně označen ikonou znázorňující globus. Po asijské a řecké kuchyni postupně přijdou na řadu například národní pokrmy italské, rakouské či maďarské kuchyně. Jídla budou vybírána a připravována tak, aby byla vhodná pro dětské strávníky, harmonicky doplňovala jídelní lístek, respektovala sezónní dostupnost surovin a také splňovala spotřební koš.
Vzhledem k velmi pozitivním odezvám, které Dny mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách dosud zaznamenaly, počítám s jejich postupným rozšířením i do dalších škol. V praxi by to znamenalo, že by každá mnou provozovaná jídelna v průběhu roku poskytla strávníkům stejnou četnost mezinárodních kuchyní. Akci tohoto typu, kterou jsem chtěl realizovat již v roce 2016 a konečně nyní na ni přišel ten správný čas, bych rád udržel celý rok 2018. Každou realizaci budeme vždy zpětně hodnotit v každé jídelně a sledovat dojmy a reakce strávníků. Pokud budou výsledky dobré, má šanci stát se tradicí na všech základních školách Prahy 10.

Související dokumenty