Oslavy k 50. výročí Centrální školní jídelny v Lovosicích

Vydáno:

V loňském roce jsme oslavovali padesáté výročí uvedení Centrální školní jídelny v Lovosicích do provozu. Při té příležitosti byly uspořádány tři akce.

 

Oslavy k 50. výročí Centrální školní jídelny v Lovosicích
Jana
Dreieckerová,
ředitelka, Centrální školní jídelna Lovosice, Všehrdova 924
První akcí bylo setkání s bývalými zaměstnanci. Společně jsme zavzpomínali na dobu, kdy působili ve školní jídelně, a zasmáli jsme se nad dobovými fotografiemi. Bývalé kolegyně ocenily výborné občerstvení, které pro ně připravily naše kuchařky. Poté jsme všichni společně prošli výrobní prostory. Ukázali jsme jim, jak nyní pracujeme s konvektomatem. Příprava hovězího masa přes noc jim zněla jako pohádka. Paní kuchařky vzpomínaly, jak dříve připravovaly jídelníčky s ohledem na to, jaké zboží dostaly, a jak kuchyně vypadala dříve.
Večeře pro veřejnost ve školní jídelně byla brzy vyprodaná. O večeři jsme informovali předem prostřednictvím letáků ve všech školách, na plakátovacích místech města, na našich webových stránkách, na stránkách města a v měsíčníku Lovosický dnešek. Cena byla stanovena jako oběd pro pravidelně se stravujícího cizího strávníka na 62 Kč. Přišlo 130 natěšených strávníků ochutnat to, co naše děti mají zařazeno na jídelníčku. Přišli všichni, kteří měli zájem o výjimečný večer. Rodiče a jejich děti, které je informovaly, jak to v jídelně chodí. Senioři, kteří se u nás pravidelně stravují, si přivedli další hosty. Navštívily nás i kolegyně z jiných jídelen.
Celým večerem jsem provázela sama. Přítomní byli seznámeni s projektem
Zdravá školní jídelna
a zároveň jsem je v krátkosti seznámila s netradičními surovinami, které používáme a se kterými se mohli seznámit na výstavce instalované v jídelně. Jídelnu jsme slavnostně prostřeli bílými ubrusy. První se servíroval předkrm, ochutnávka toustů s netradičními pomazánkami. Tyto pomazánky děláme pro mateřskou školku, kam se jídlo dováží. Dále se podávalo menu dle výběru. Jídelna stabilně vaří tři jídla, strávníci si i na večeři mohli vybrat, to, co je nejvíce oslovilo. Jídlo č. 1 byl losos se sýrovou omáčkou se zeleným pepřem, brambory, zeleninový salát. Jídlo č. 2 byl fazolový guláš s krůtím masem, chléb. Jídlo č. 3 byla musaka s mletým masem a lilkem. Vyhrálo jídlo č. 1. Této varianty jsme uvařili dané maximum 100 porcí. Na závěr jsme podávali moučník, který měl již opakovaný úspěch. Jedná se o moučník, jenž byl součástí projektového dne "Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách", který pořádá Asociace školních jídelen ČR. V rámci tohoto projektu je osloveno 25 školních jídelen z ČR a prezentuje se daná země. Projektových dnů jsme se zúčastnili již několikrát a jsme na to velmi hrdí, že patříme mezi jídelny, které obstály v tomto nelehkém úkolu. Strávníkům byl servírován rýžový dezert s mandlemi a ovocným rozvarem.
Vedle informačních panelů, kde byli strávníci informováni o tom, co děláme, byly k dispozici i letáčky na jednotlivé projektové dny a ti, kterým dezert chutnal, si mohli odnést recept. Velký dík patří všem zaměstnancům jídelny, akci zvládli na výbornou. Byla to práce navíc, po celotýdenní směně. Radost a úsměvy vydržely až do pozdního večera. Některé kolegyně to tak dojalo, že ukápla i slzička. Poděkování patřilo i městu Lovosice za podporu a výbornou spolupráci. Večer nám zpříjemnil svým zpěvem pěvecký sbor Tutti Pazzi pod vedením Jozefíny Eichlerové. Tito mladí zpěváci jsou studenty místního gymnázia a také našimi strávníky již od svých prvních školních krůčků. Jozefína Eichlerová nás informovala o vzniku projektu, který má za cíl opravu ceněného koncertního křídla, jehož je škola historicky vlastníkem. Společně jsme se domluvili, že jídelna může jejich projekt podpořit tím, že pro ně v rámci školní akce připraví pohoštění na prodej.
Celý večer vládla příjemná atmosféra a všichni, kdo přišli, zažili krásný večer. Spokojený strávník je nejlepší reklamou a strávníků nám opravdu přibývá. Nejsme na celonárodním průměru 70 % stravovaných školních dětí, u nás je to podle jednotlivých škol. Nejvyšší počet stravovaných žáků máme u školy, která má pouze první stupeň, tady je to 96,65 % stravovaných. Od září 2017 jsme zvýšili kapacitu na 1 800 strávníků. Stoupá nám i počet cizích strávníků
Poslední akcí byl Den otevřených dveří, který dal možnost seznámit se s prostředím školní jídelny, klást otázky a vše si prohlédnout. Na akci se podíleli opravdu všichni. Každá kuchařka ukázala a vysvětlila svou práci na daném úseku. K dispozici byly ochutnávky a pro děti byly připravené tvořivé dílničky.
Na všech třech akcích vládla skvělá atmosféra. Bylo cítit, že celý tým práce baví a dělá ji s láskou. To je nejlepší koření pro naše vaření.

Související dokumenty