• Oblíbené
  • Poznámka

Ohlédnutí za Vánocemi

Vydáno:

Již se stalo tradicí, že v předvánoční čas nejen našim strávníkům, ale i široké veřejnosti nabízíme ochutnávku vánočních pokrmů s ukázkou aranžmá štědrovečerní tabule, která k vánočnímu menu jistě patří. Nechyběly ani ukázky vánočních lidových zvyků.

Ohlédnutí za Vánocemi
Mgr.
Hana
Rohová,
vedoucí Školní jídelny Kojetín
Na den 10. prosince 2019 jsme se všichni připravovali s očekáváním. I letos jsme volili pokrmy, které vycházejí z gastronomických tradic české kuchyně, tedy z dob našich babiček. Inspiraci jsme hledali ve starých kuchařkách či rodinných receptech. Některé jsme nepatrně upravili vzhledem k dnešním možnostem. Rovněž jsme museli pamatovat na vybavenost kuchyně a možnostem personálu. Neboť vánoční menu jsme připravovali za plného provozu, kdy vaříme denně cca 800 jídel. Využili jsme převážně regionálních surovin. Našim hostům jsme nakonec uvařili, upekli a podávali:
-
sváteční rybí polévku
-
polévku čočkovou staročeskou vánoční
-
vánoční krůtí maso ve smetanové omáčce
-
rybu vánoční s mandlemi
-
houbového kubu
-
vinnou klobásu na grilu, fazole na kyselo
-
zabijačkové speciality
-
jáhlovou kaši s medem
-
vánoční štolu
-
vánočku
-
vánoční punč
Nebylo jednoduché skloubit jednotlivé technologické postupy výše uvedených pokrmů, když vezmete v úvahu, že byl běžný pracovní den, kdy se připravovaly svačinky do MŠ a vařil oběd pro naše strávníky. Díky skvělé organizaci hlavního kuchaře pana Oldřicha Szedláka a profesionalitě všech zaměstnanců se to zvládlo. Ve 14:00 hodin skončil výdej stravy a v 15:00 hodin už bylo uklizeno, vánoční jídlo nachystáno ve výdejních vozících či na rautovém stole, nazdobeny byly dvě slavnostní tabule a připraven stůl se skořápkovými lodičkami, svíčkou a jablíčky. Ráda bych poznamenala, že v našem kolektivu je na pozici pracovnice provozu paní Iveta Jurová, která je velmi šikovná aranžérka, a slavnostní tabule byly jejím dílem.
Ve tři hodiny odpoledne se otevřely dveře pro veřejnost a věřte, že nás potěšilo, když za nimi již nedočkavě čekalo více jak 20 hostů. Další přicházeli, takže návštěvnost se pohybovala okolo 150 vánočně naladěných hostů. Někdo ochutnal od každého trošku, jiný jen dle své chuti.
Mezi návštěvníky byli nejen občané našeho města, ale i z okolí. Mezi milými hosty byli i zaměstnanci školní jídelny ZŠ Rýmařov v čele s vedoucí Bc. Janou Egidovou. Je příjemné si sdělit navzájem své zkušenosti, podělit se o nápady, slyšet názor profesionálů. S paní vedoucí rýmařovské školní jídelny udržuji letitou spolupráci a troufám si říct, že i ona je pro svoji práci „zapálená“.
Vyjádření Bc. Jany Egidové: „Vánoční setkání bylo vskutku velmi příjemné. Probíhalo ve velmi pěkné atmosféře a také bylo znát, že návštěvníci z řad veřejnosti jsou příjemně překvapení nejen nabídkou pokrmů, ale i možností vyzkoušet si staré zvyky. Také naše paní kuchařky kvitovaly možnost sdílení zkušeností s kolegyněmi z Kojetína včetně připravené ochutnávky tradičních pokrmů. Je dobře, že se stále najde někdo, kdo připomene současné generaci staré zvyky a připomene jim, byť malou, ale krásnou formou kuchyni našich babiček a prababiček.
Ještě jednou díky za pozvání a přeji Vám mnoho dalších inspirativních nápadů a stejně naladěné lidi kolem Vás, kteří budou ochotni se s Vámi podílet na dalších akcích.“
Návštěvníci si mohli také vyzkoušet některé lidové štědrovečerní zvyky: rozkrojení jablíčka či pouštění skořápkových lodiček. Snad i naše slavnostní tabule byly pro některé inspirací.
A co je nejdůležitější? Pomáháme udržovat lidové vánoční tradice, aby i naše budoucí generace nezapomněly na odkaz našich předků.
Díky vstřícnosti, obětavosti, nadšení a poctivé práci všech zaměstnanců ŠJ v Kojetíně můžeme nejen pro naše strávníky podobné akce pořádat.

Sdílení dokumentu

Poznámka k dokumentu