Metodický materiál: Doporučení pro zařízení školního stravování při uvolňování opatření v souvislosti s výskytem COVID-19

Vydáno:
Metodický materiál odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje
Ing. Bc.
Vladimír
Štefančík,
referent odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje
Úvod
(1) Metodický materiál "Doporučení pro zařízení školního stravování při uvolňování opatření v souvislosti s výskytem COVID-19" byl zpracován odborem školství Krajského úřadu Pardubického kraje.
(2) Cílem je poskytnout zařízením školního stravování základní informace a postup při uvolňování přijatých krizových opatření ve vyhlášeném nouzovém stavu v souvislosti s výskytem koronaviru1).
(3) Nový typ koronaviru nese obecně označení SARS-CoV-2 a způsobuje onemocnění zvané COVID-19.
(4) Vzhledem k doposud známým způsobům, kterými se šíří koronavirus, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal, odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje doporučuje školským příspěvkovým organizacím zřízeným Pardubickým krajem přijmout a zavést opatření tohoto metodického materiálu.
(5) Metodický materiál konkretizuje příslušná ustanovení vnitřní normy KrÚ Pk2) při vzniku mimořádných událostí a krizových situací, jejichž závažnost, rozsah a očekávané dopady ve správním obvodu Pk vyžadují zvláštní činnost. Platnost uvedené vnitřní normy KrÚ Pk metodickým materiálem není nijak dotčena.
(6) Metodický materiál upřesňuje postup školských příspěvkových organizací zřizovaných Pk při řešení mimořádných událostí a krizových situací ve vztahu k přenesené působnosti3).
(7) Z důvodů sjednocení aplikace právních předpisů v oblasti krizového řízení, resp. při řešení krizových situací, v oblasti školství a vnitřních norem KrÚ Pk je vhodné, aby metodický materiál používali vedoucí zařízení školního stravování4) školských příspěvkových organizací zřizovaných Pk.
(8) Příloha č. 1 metodického materiálu obsahuje obecně platný návod a doporučení hygieny5) podle Světové zdravotnické organizace6), jak si správně mýt ruce a jak dezinfikovat ruce. Příloha je zpracovaná podle původních dokumentů.
(9) Příloha č. 2 metodického materiálu obsahuje návrh možného dezinfekčního programu pro využití v zařízeních školního stravování u školských příspěvkových organizacích zřizovaných KrÚ Pk.
(10) Příloha č. 3 metodického materiálu obsahuje obecně platnou dávkovací tabulku pro přípravu potřebné koncentrace pracovních roztoků.
(11) Příloha č. 4 metodického materiálu obsahuje nejčastější otázky a odpovědi týkající se onemocnění COVID-19 a bezpečnosti potravin obecně.
(12) Příloha č. 5 metodického materiálu obsahuje základní pojmy.
1 Personál zařízení školního stravování
(1) Metodický materiál je primárně určen pro ochranu personálu7) zařízení školního stravování školských příspěvkových organizací zřizovaných Pk.
(2) Platnost obecně právních předpisů a vnitřních norem školských příspěvkových organizací zřizovaných Pk ve vztahu k personálu není tímto metodickým materiálem nijak dotčena.
(3) Níže uvedená doporučení pro personál školní jídelny jsou doporučení nad rámec běžných činností a souvisí s uvolňováním přijatých krizových opatření ve vyhlášeném nouzovém stavu v souvislosti s výskytem koronaviru. Nejedná se však o úplný přehled všech doporučení vydaných příslušnými org&aac

Související dokumenty