Letní ovoce

Vydáno:

V létě je na prvním místě ovoce. Jsou jím obsypané stromy i keře na zahradách i v lese a byl by hřích si ho pořádně neužít. Letní ovoce nejsou jen jahody a borůvky. Od června si můžeme pochutnat na čerstvých třešních, broskvích, rybízu, malinách. V červenci se přidávají meruňky, borůvky, ostružiny, letní jablka. V srpnu pak mirabelky, blumy, brusinky, hroznové víno a první švestky. S prodlužujícími dny a rostoucími teplotami se také zvyšuje počet druhů dozrávajícího ovoce a zeleniny. Přes jejich rozmanitost je spojují společné vlastnosti - čerstvost, šťavnatost a vysoký obsah vitamínů - a díky osvěžující chuti jsou vítanou letní vzpruhou.

Letní ovoce
Eliška
Červeňová,
kuchařka
TŘEŠNĚ
-
patří k nejoblíbenějším druhům ovoce;
-
třešeň je velmi stará ovocná dřevina, je s ní spojována krása a plodnost, proto bývá zvykem při narození děvčete vysadit třešňový strom;
-
existuje více než 1 000 druhů, nejčastěji je jíme syrové, jsou báječné v koláčích, zmrzlinách či likérech;
-
snažíme se o rychlé zpracování, poněvadž jejich skladovatelnost je velmi omezená;
-
využít můžeme nejen plody, ale i pecky, které jsou ideálním zásobníkem tepla jako přírodní termopoduška;
-
jsou dobrým zdro

Související dokumenty