Králík po staročesku
ZŠ Šenov, Radniční náměstí 1040, příspěvková organizace
I--------------------------------------I-------------------I I Potravina I norma pro dospělé I I--------------------------------------I-------------------I I králičí hřbety bez kosti I 1 300 g I I--------------------------------------I-------------------I I slanina uzená I 40 g I I--------------------------------------I-------------------I I kmín I I I--------------------------------------I-------------------I I sůl I I I--------------------------------------I-------------------I I mouka hladká I 20 g I I--------------------------------------I-------------------I I sádlo škvařené I 40 g I I--------------------------------------I-------------------I I okurky kyselé I 200 g I I--------------------------------------I-------------------I I baby karotka I 120 g I I--------------------------------------I-------------------I
Technologický postup:
Králičí maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme připravené kostky králíka. Zprudka opečeme, pak osolíme, podlijeme a dusíme téměř doměkka. Před dokončením přidáme baby karotku (možno nahradit strouhanou mrkví) a okurku nakrájenou na tenká kolečka. Po dokončení tepelné úpravy maso opečeme dorůžova, vyjmeme, šťávu mírně zaprášíme moukou a provaříme. Pak vložíme do šťávy opečené maso a podáváme s bramborem nebo rýží.