Když se řekne černý čaj

Vydáno:

Na světě se pije bezpočet druhů pravého čaje, a i když vypadají a chutnají velmi rozdílně, všechny se připravují louhováním lístků rostliny čajovníku čínského. Tato rostlina, původem z jižní a jihovýchodní Číny, je známá nejen povzbuzujícími účinky, ale i blahodárným vlivem na lidský organismus.

Když se řekne černý čaj
Mgr.
Aneta
Vítová,
Trade
marketing
specialist
Botanické hledisko
Čajovník čínský (dále také Camellia sinensis) se vyskytuje ve dvou základních odrůdách. První, sinensis, která se vyskytuje ve vyšších nadmořských výškách horských oblastí Číny, Taiwanu, Japonska a dorůstá až 6 m vysoko. Druhá, assamica, které vyhovují tropické oblasti v Indii, Srí Lance a v Keni, dosahuje až 15 m výšky. Z čajovníku čínského se využívá každá jeho část: jemné listové pupeny, bílé květy a jejich poupata, semeník, listy i malé větvičky.
Každý druh čaje je zpracováván jinak a vyznačuje se unikátními vlastnostmi. Nejen podle toho rozdělujeme pravé čaje do šesti hlavních skupin:
-
zelené - neprochází oxidací,
-
bílé - proces zavadání,
-
oolongy - polooxidované,
-
žluté - lehce dodatečně oxidované,
-
černé čaje - plně oxidované,
-
puerh - s dodatečnou fermentací.
A právě černý čaj a puerh vám blíže představíme.
První čaj na světě
Traduje se, že čaj byl objeven čínským císařem Šen-nungem v roce 2737 př. n. l., který náhodně objevil vůni lístků, když odpočíval pod čajovníkem. Již v druhé polovině 5. století n. l.začali Číňané čaj pěstovat a zpracovávat, a jeho pití se tak stalo nedílnou součástí života místních obyvatel. V Evropě byli těmi prvními, kdo v 16. století ochutnal čaj, Portugalci. Ale až Holanďané se zasloužili o jeho dostupnost v ostatních státech našeho kontinentu.
Černý čaj
Černý čaj, u kterého dochází k delší oxidaci, produkují Čína, Keňa, Srí Lanka a Indie. Tento druh se pěstuje pro průmyslové užití v nálevových sáčcích a často v kombinaci s dalšími druhy čajů, popřípadě bylin. Ve snídaňové směsi se často doplňuje mlékem, medem nebo cukrem. Na rozdíl od západního světa říkají Číňané černým čajům „červený čaj“. Pro černé čaje je typická silnější vůně, hutnost a osvěžující chuť. K nejoblíbenějším druhům černého čaje patří bezpochyby ceylon ze Srí Lanky, assam z indické oblasti Asám, první a druhá sklizeň darjeelingu ze západního Bengálska v Indii.
Do českých domácností se černý čaj dostal až v druhé polovině 19. století a stále jsme si ještě nezvykli na klasickou snídaňovou směs s pořádnou porcí mléka nebo smetany, kterou například Angličané nebo Australané milují.
Puerh
Čaj s dodatečnou fermentací neboli puerh pochází z čínské provincie Jün-nan. Čaj si nachází stále větší oblibu pro svůj obsah mikroorganismů s probiotickými účinky, které podporují trávení a zdravý imunitní systém. Při zpracování se listy napařují a dále lisují do koláčů. Puerh můžeme dlouhá léta uchovávat, protože v průběhu času dál zraje a jeho hodnota věkem roste. Skladujeme však v neprůhledných plechových, nerezových nebo keramických krabicích bez přístupu vzduchu a na suchém místě. Opět existuje celá škála druhů čaje puerh, a to dle procesu dodatečné fermentace. V provincii Jün-nan je velice oblíbený Sheng Puerh Tuo Cha, který se lisuje do koláčů.
Další způsoby rozdělení
Pravý čaj se nerozděluje jen dle stupně oxidace (v případě puerhu fermentace), ale i dle původu, pěstitelských oblastí jednotlivých zemí, dle velikosti listů, počtu sbíraných listů, sezónnosti sklizně a zpracování.
Některé čajové lístky nám mohou připomínat zrnka hlíny a některé jsou naprosto nepoškozené, celistvé. Za vším stojí dvě hlavní metody zpracování. Drcení, trhání a svinování je první metodou, označovanou jako CTC. Tato metoda je vhodná pro komerční užití s použitím rotačního lopatkového stroje. Druhá tradiční se označuje jako ortodoxní, při které se lístky zpracovávají z velké části ručně. Při tomto zpracování se hodnotí zachování celistvosti čajového listu, což následně určuje výši ceny.
Jak si správně čaj připravit
Černé čaje nemůžeme měřit stejným metrem. Jak je již výše uvedeno, při zpracování čaje došlo k plné oxidaci, jinými slovy ke změně barvy a chutě. Některé robustní odrůdy, assamy, je vhodné doplnit mlékem nebo medem. Zatímco jemný darjeeling doporučujeme v naprosto přírodním stavu. Pro zalití černého čaje používáme vroucí vodu a louhujeme 2-3 minuty. Důležitým faktorem je i voda s neutrálním pH 7, nízkým obsahem rozpuštěných minerálních látek a bez zápachu po chloru. Vhodné je nechat vodu natočenou z kohoutku několik hodin odstát, aby chlor vyprchal.
Proč pít černý čaj?
Na základě vědeckých studií se předpokládá, že černý čaj přispívá jak k celkovému zdraví, tak posilování kostí. Chrání nás před stresem a podporuje zdraví od ústní dutiny až po funkci trávicí soustavy. Pravé čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a L-teaninu, které posilují náš imunitní systém. Obsahují však kofein a na to by si měly dát pozor těhotné a kojící ženy, děti nebo osoby s vysokým krevním tlakem.
Jaké černé čaje najdete v sortimentu Biogeny?
Nabízíme z řady porcovaných cateringových čajů Quick Tea černý čaj a Quick Tea jahoda, kombinace černého čaje s plodem jahody a aroma. Oblíbená je i řada porcovaných čajů kolekce Fantastic Tea Darjeeling royal, Earl grey nebo také Majestic Tea Černý čaj s kardamomem. Černý čaj spolu s bylinami je součástí funkční kolekce AtrAktiv Tea Ranní energie. A nakonec Pu Erh najdeme ve směsi černého a zeleného čaje s bylinami a aroma, který jsme nazvali AtrAktiv Tea Očistná síla.
Na kvalitu čaje působí mnoho faktorů, které se naše společnost snaží optimalizovat ve všech krocích zpracování dle potravinářských standardů. Od samotného výběru dodavatele, přísně kontrolovaného příjmu, senzorického hodnocení surovin a mezioperační kontroly až k samotnému balení hotového výrobku.
Věděli jste, že:
-
do Evropy se čaj dostal až kolem roku 1610 jako nový dovozní artikl;
-
dovoz byl omezený, protože lodě byly na cestách často déle než jeden rok;
-
čaj byl proto v Evropě velmi drahou komoditou a mohli si jej dovolit jen nejbohatší vrstvy společnosti;
-
veškerý, do té doby konzumovaný čaj byl zelený čaj;
-
když se však začal do Evropy dovážet ve velkém, ztrácel dlouhými plavbami na své kvalitě a chuti. Tak byl vlastně z nutnosti objeven černý čaj vzniklý fermentací zelených čajových lístků, který vydržel být poživatelný delší dobu. Má silnější aroma i vyšší obsah kofeinu.
Tipy:
Jemná chuť vysoce kvalitních lístků černého čaje a bergamotové silice je vyváženou kombinací vytvářející lahodný nápoj s dotekem chuti bergamotu, který dodává novému čaji Biogena Fantastic Earl Grey charakteristickou osvěžující chuť citrusů.
Nechte se nabudit do nového dne s čajem AtrAktiv Tea Ranní energie s vyváženou směsí silného černého čaje, svěží schizandry a povzbuzujícího maté.

Související dokumenty