Kaše, to je naše!

Vydáno:
Kaše, to je naše!
Kaše jsou součástí lidské stravy od středověku. Tehdy patřily spolu s polévkami a chlebem ke každodenním pokrmům. Připravovaly se z obilovin, pšenice, ovsa. K ochucení se používalo sušené a čerstvé ovoce, svátečně i med.
K snídani i svačině
Dnešní strava je výrazně pestřejší, ale i kaše v ní mají své uplatnění. Teplá kaše poslouží jako ideální začátek dne, nastartuje organismus a probudí trávení. Zchladlou kaši můžeme odebrat do skleničky a vychutnat si ji ke svačině. Lze ji připravovat ze sušených obilovin, krupice, mouky, vloček nebo v dnes oblíbené instantní podobě, právě kvůli snadné a rychlé přípravě. Kaši lze rozmíchat v horké vodě či mléku, přisladit cukrem, javorovým sirupem nebo medem. Pro zvýšení nutriční hodnoty doplňte oříšky, semínka, strouhaný kokos či mletý mák.
Bezlepkové kaše
K méně častým, o to však zdravějším a nutričně zajímavějším, patří kaše z bezlepkových obilovin, jako jsou například jáhly, pohanka, kukuřice či rýže. Nechat tělo čas od času odpočinout od lepku neuškodí ani v případě, že netrpíte potravinovou alergií. I my v AG FOODS přinášíme zákazníkům zajímavé a nutričně hodnotné potraviny. Nabídku AG bezlepkových kaší jsme rozšířili o Rýžovo-jáhlovou kaši s banánem a Rýžovo-jáhlovou kaši s meruňkou. Lahodné, jemné kaše jsou určené pro všechny věkové skupiny strávníků. Jsou vhodné pro celiaky a s pestrou a vyváženou stravou také pro diabetiky. Doporučujeme ochutit čerstvým nebo sušeným ovocem dle chuti a fantazie. Vyzkoušet můžete také stálice v našem sortimentu, jakými jsou Rýžovo-jáhlová kaše, Jáhlová, Pohanková či Rýžovo-dýňová kaše.
Je libo pohanku či jáhly?
Pohanka
byla v minulosti každodenní součástí stravy v naší zemi. Je ceněna hlavně pro vysoký obsah rutinu, který napomáhá při léčení problémů s cévami, křečovými žílami a hemoroidy. Pozitivní vliv má také při detoxikaci a posilování imunity. Některým strávníkům vadí její typická vůně, kterou lze maskovat např. přidáním skořice či jiného voňavého koření.
Jáhly jsou vyrobeny z prosa, řadí se tedy také k bezlepkovým surovinám. Jedná se o malé žluté kuličky, ze kterých se tradičně připravuje dezert jahelník nebo jahelné škubánky. Jáhly jsou bohaté na minerální látky, jako je draslík, hořčík či fosfor. Při přípravě pokrmů z celých jahel je nutné je předem několikrát spařit, aby se ztratila jejich přirozená hořkost.
TIP: Dávkování - klasická kaše 50 g / 100 ml horké vody či mléka; vhodné pro pití: 50 g / 200 ml horké vody či mléka.
Text, foto: archiv AG FOODS

Související dokumenty