Jedlé nejen květnové květinové květy

Vydáno:

Jaro se nám hlásí o slovo a všude kolem nás něco kvete. Ta barevná krása květů nemusí být jen pastvou pro naše oči. Zapojme všechny své smysly a dopřejme si plnými doušky vše, co pro nás příroda připravila. Objevme společně něco krásného, voňavého, a hlavně chutného!

Jedlé nejen květnové květinové květy
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Jedlé květy jsou působivým barevným doplňkem každého pokrmu, byla by proto škoda je nepoužívat. Nacházíme je jak v přírodě, na zahrádkách, tak si je vypěstujeme sami za oknem v květináčích. Ovšem pozor, měli bychom sbírat pouze chemicky neošetřené a nezaprášené exempláře bez hmyzu.
Jaké květy tedy sbíráme a jíme?
a)
KVĚTY BYLIN
V zásadě platí, že květy všech bylinek, které používáme v kuchyni, jsou jedlé. Mnohdy se vyznačují stejnou vůní jako jejich listy - například bazalka, levandule, majoránka, máta, dobromysl, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo yzop. Ve většině případů mají tyto květy o něco sladší chuť. To způsobuje pylový prášek, který láká nejen včelky, proto musíme květy před konzumací dobře, ale šetrně očistit.
b)
KVĚTY LÉČIVÝCH ROSTLIN
Tak tady se řídíme pravidlem pro sběr ve volné přírodě, že si domů nosíme pouze takové léčivky, které dobře známe. Sem patří kupříkladu heřmánek, pampeliška, květy bezu černého nebo kokoška pastuší tobolka.
c)
ZAHRADNÍ LUČNÍ KVĚTY
Aroma těchto květů je rozdílné. V kuchyni se využívají buď jednotlivé korunní lístky, nebo celé květy - ovšem bez stopky a kalichu. Jejich uplatnění najdou především cukráři k dekorování svých výrobků, ať už čerstvé, kandované, posypané cukrem, či p

Související dokumenty