Jde to i bez cukru?

Vydáno:

Sacharidy společně s bílkovinami a tuky tvoří energetickou základnu pro každého z nás. Souhrnně jsou označovány jako základní živiny nebo též makronutrienty. Kromě dodání energie má každá z těchto skupin další specifické úkoly ve výživě člověka.

Jde to i bez cukru?
Dagmar
Kovářů,
vyučující odborných předmětů oboru Nutriční asistent a Diplomovaný nutriční terapeut, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Ostrava
Sacharidy by z celkového denního energetického příjmu zdravého jedince měly krýt 50-55 %, 15-20 % energie je poskytováno bílkovinami a 30-35 % kryjí ve výživě tuky. Z jednoho gramu sacharidů organismus získá 17 kJ (4 kcal). Nejrychlejším zdrojem energie jsou jednoduché cukry, především glukóza, která může být transportována přímo do krve. V České republice se v našem jídelníčku hojně vyskytuje také fruktóza a sacharóza, v mléce pak laktóza.
Sacharidové potraviny
Které potravinové skupiny lze tedy označit za sacharidové? Zeleninu a ovoce, obiloviny, mlýnské a pekárenské výrobky, luštěniny a brambory. Samozřejmě že obsahují i určitý podíl bílkovin a tuků, ale obsah sacharidů je dominantní.