Jarní bylinky a jejich využití v kuchyni

Vydáno:

Jaro probouzí život v celé přírodě a zároveň s tím dává všem živým bytostem potravu plnou energie. První byliny a zelené lístky jsou potřebné pro očistu zimních nánosů v našem těle. Jsou zároveň přínosem i pro náš jídelníček.

Jarní bylinky a jejich využití v kuchyni
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Můžeme velmi brzy ochutnat ředkvičky, jarní cibulku, první listy salátů a pažitku. Z divokých bylin například pampelišky, kopřivy, podběl, sedmikrásky. Všechny tyto zelené potraviny jsou tím nejlepším, co můžeme na jaře nachystat na svůj talíř. Díky bylinkám můžeme tvořit v kuchyni zázraky. Dodají jídlům chuť, barvu, vůni a jsou krásnou ozdobou. Obsahují spoustu výživných i léčivých látek. „Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“
Bylinky můžeme pěstovat na zahrádce na záhoncích, ale také doma v truhlíku či v květináči. Ozdobí a provoní nám domov. Dejme bylinkám velký prostor v našem jídelníčku a stane se pro nás chuťově přitažlivým a prospěšným.
PÓREK - má podobné vlastnosti jako kuchyňské cibuloviny, ale je jemnější, stimuluje chuť k jídlu, pročišťuje ucpané dýchací cesty a je močopudný. Osvědčil se při léčbě jater a žlučníku. Léčí kožní plísně. Mangan v pórku podporuje metabolismus, sexualitu, barvu vlasů a pleti. Selen posiluje imunitu.
PETRŽEL - je bohatá na karoten, vitamín C a minerály. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, čistí játra a ledviny. Působí proti nadýmání. Nať obsahuje hodně chlorofylu a karotenu, který je nezbytný pro dobrý stav zraku, sliznic, pokožky, nehtů a vlasů, kostí a krve.
PAŽITKA - obsahuje vitamíny C, B a karoten, vápník, draslík, sodík, fosfor a železo. Podporuje trávení a chuť k jídlu. Snižuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu a uklidňuje.
BAZALKA - podporuje trávení, povzbuzující účinky éterických olejů působí proti vyčerpanosti a únavě. Působí proti nadýmání.
ESTRAGON - má vynikající účinky na trávení, zvyšuje chuť k jídlu, působí proti kornatění cév a také močopudně. Přispívá ke snížení krevního tlaku.
LIBEČEK - podporuje trávení, má příznivý vliv na žlučník, rozpouští žlučové a ledvinové kameny. Čistí krev a pomáhá při únavě, zchátralosti, vyčerpanosti, slabosti a nechuti do čehokoliv i na cokoliv.
MAJORÁNKA - působí při nespavosti, zklidňuje nervovou soustavu, podporuje trávení, tlumí křeče v břiše. Má protizánětlivé účinky a působí močopudně.
ROZMARÝN - obsahuje silice, třísloviny a hořčiny. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky, užívá se na uklidnění při depresi, proti migréně, při žlučníkových potížích. Pomáhá při nechutenství a má protikřečové účinky.
KOPR - má výraznou nasládlou chuť a vůni, obsahuje vitamín C. Působí proti nadýmání, škytavce a nechutenství. Má močopudné a uklidňující účinky. Doporučuje se kojícím matkám, podporuje tvorbu mléka.
MEDVĚDÍ ČESNEK - platí za první jarní životabudič. Upravuje krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu, zabraňuje vzniku trombózy, posiluje organismus a paměť a má protizánětlivé účinky.
RECEPTY
Řeřichová pomazánka
180 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžička hořčice, 1 lžička medu, citronová šťáva z půlky citronu, 1 vanička řeřichy cca 85 g, 5 vlašských ořechů nasekaných najemno, sůl a pepř podle chuti
Vše promícháme a podáváme s celozrnným pečivem.
Pesto z medvědího česneku
Čerstvé listy česneku rozmixujeme s extra panenským olivovým olejem, zahustíme piniovými oříšky (lze nahradit slunečnicovými semínky), podle chuti přidáme mořskou sůl a pepř.
Pesto má všestranné využití, nejlépe chutná na rozpečeném chlebu. V uzavřené sklenici vydrží v lednici až dva týdny.
Rozmarýnová limonáda s pomerančem
Z půl kila cukru a litru vody si připravíme cukrový rozvar, přidáme šťávu ze dvou pomerančů a jednoho citronu a tři větvičky rozmarýnu. Necháme vylouhovat, scedíme a nalijeme do čisté sklenice s uzávěrem. Podle chuti podáváme se sodovkou a zdobíme plátkem pomeranče.
Bylinkový ocet
Do láhve dáme pět snítek čerstvého tymiánu, pět snítek čerstvého yzopu, dva stroužky česneku nakrájeného na plátky a dva bobkové listy, doplníme dvěma lžícemi oranžátu a vše zalijeme červeným vinným octem. Uzavřeme láhev a necháme po tři týdny zrát. Vynikající k nakládání masa nebo na dochucení salátů.
Bylinková sůl pro všechny případy
Na směs používáme sušené bylinky ve stejném poměru 10 g - saturejka, kerblík, bazalka, rozmarýn, oregano, libeček, koriandr a medvědí česnek. Vše nahrubo rozdrtíme a dochutíme mořskou solí, na toto množství cca 60 g. Na dochucování masa, ryb, salátů, zeleniny, polévek...

Související dokumenty