Jak se vařilo za první republiky

Vydáno:

V dobách první republiky se kuchyně rozdělila na tu tradiční, chudší lidovou kuchyni a bohatší, ovlivněnou hlavně francouzskou kuchyní, kde se konzumovala zejména jídla z dražších surovin.

Jak se vařilo za první republiky
Olga
Johanidesová,
Oddělení organizace školství na úseku školních jídelen kraje Vysočina, členka redakční rady Zpravodaje pro školní a dietní stravování odborného časopisu Výživa a potraviny
Dřív se žilo jinak. Stravování ovlivňovalo nejen to, že ženy byly v domácnosti a měly na vaření čas. Neexistovaly ani polotovary, takže příprava veškerého jídla byla mnohem zdlouhavější. Dívky se vzdělávaly ve vedení domácnosti v církevních školách a ženských spolcích.
Žilo se velmi skromně. K snídani se pila cikorka a přikusoval žitný chléb, v lepších rodinách si ho namazali trochou másla. K obědu obvykle bývala polévka z brambor, zeleniny, luštěnin či krupice. Večeřelo se to, co zbylo od oběda, nebo totéž, co bylo k snídani. Výživoví poradci by uronili slzu:). Nejčastěji se během týdne kromě brambor konzumovala rýže, knedlíky a sladká jídla - proto se také často říká „sladká první republika“. Do těsta se přidávaly ořechy a kaštany a také škvarky či sádlo. I mrkev nastrouhaná do těsta nebyla tehdejším hospodyňkám cizí. Maso bývalo jen v neděli a ve sváteční dny.
Nicméně chutě a recepty mají v sobě spoustu inspirace, z níž by byla škoda leccos nevyužít. Proto jsme se pokusily pro vás připravit týden s jídly, co se za první republiky vařila.
JÍDELNÍČEK
Pojďte s námi ochutnat jídla, která se vařila za první republiky
Pondělí
 
Oukrop (A: 01, 03, 06, 07, 09)
Vařené vejce, čočka na kyselo, žitný chléb, okurka, cviboch (A: 01, 03)
Králík na smetaně, šťouchané brambory, cviboch
(A: 01, 03, 07, 09, 10)
Úterý
 
Bramboračka se sušenými hříbky (A: 01, 03, 06, 07, 09)
Nudle s mákem, kompot (A: 01, 03, 07)
Šulimajs z jižní Moravy (kroupy, fazole, škvarky), zeleninový salát (A: 01, 06)
Středa
 
Slepičí s nudlemi (A: 01, 06, 07, 09)
Slepice na paprice, houskové knedlíky (A: 01, 03, 07)
Kočičí tanec (šťouchané brambory se zelím) s pečenými vepřovými kousky (A: 07)
Čtvrtek
 
Kulajda (A: 01, 07)
Sekaná pečeně z králičího a vepřového masa, brambory maštěné sádlem, domácí pribináček s kakaem (A: 01, 03, 07)
Jáhelník po staročesku se švestkami, domácí pribináček s kakaem (A: 03, 07)
Pátek
 
Kroupová se zeleninou (A: 01, 07, 09)
Uzená plec, kysané zelí, kluzáky z Vysočiny (z brambor. těsta) (A: 01, 07, 12)
Peciválky (vdolky) s povidly a mákem (A: 01, 12, 07)
Seznam alergenů:
01 - lepek
03 - vejce
06 - sója
07 - mléko
09 - celer
10 - hořčice
11 - sezam
12 - siřičitany

Související dokumenty