Halloween ve školní jídelně

Vydáno:

Zvyky Halloweenu, jak praví encyklopedie, se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátku Všech svatých, který byl přenesen do Irska z Říma. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o’-lantern. U nás však nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají vyřezávané dýně uvnitř se svíčkou. V těchto dnech se v gastronomických zařízeních připravují pokrmy, jejichž základní surovinou je dýně.

Řízení školy

Halloween ve školní jídelně
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka ŠJ Kojetín
I my jsme chtěli našim strávníkům tento svátek přiblížit dýňovými specialitami. Pro svůj obsah je dýně označována jako „oranžový zázrak“ pro naše zdraví. Má v sobě celou paletu vitaminů, vitamin C, B1 a B2, betakaroten (provitamin A), kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík.
Řízení školyOd místního zelináře jsme koupili 140 kg dýní a fantazie našich kuchařek mohla pracovat. Sestavili jsme jídelníček od 24. do 28. října, který oranžovou barvou přímo hýřil. Je pravdou, že po zveřejnění takového jídelníčku se objevily hlasy typu „no to naše děti nebudou jíst“. Zarážející je, že rodiče předem věděli, že dýňové speciality jejich děti jíst nebudou, aniž by je kdy zkusily. Podobné názory jsme slyšeli i od některých dospělých strávníků. O to větší radost jsme měli, když ohlasy po uvaření a konzumaci se změnily a strávníci byli spokojeni. Je pravdou, že příprava pokrmů byla náročnější, neboť zpracovat víc jak „metrák“ dýní dalo zabrat. Taková práce se musí dělat se zapálením a láskou. Halloweenskou atmosféru jsme podbarvili dýňovou výzdobou, kterou zaměstnankyně jídelny pro děti vytvořily. Zůstaly v jídelně odpoledne a při drobném občerstvení, v duchu dobré nálady čarodějné dýně vyřezaly. A tak nakonec byl nejen strávník spokojen, ale i my si užily „Halloweenského strašení“.
Řízení školy

Související dokumenty