Forma přihlášení ke stravování

Vydáno:

Musí být přihlášení ke stravování písemné a co by měla obsahovat přihláška? Je to tiskopis, který zákonný zástupce odevzdává po uveřejnění seznamu o přijetí? Musí být v žádosti o přijetí do mateřské školy uvedena doba docházky - polodenní x celodenní, i když škola zajišťuje celodenní provoz?

Forma přihlášení ke stravování
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
vyhláška č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů
ODPOVĚĎ
1. Přihlášení ke školnímu stravování
Přihlášení ke stravování má být prokazatelné, a proto by přihláška ke školnímu stravování měla být písemná. Podáním přihlášky ke školnímu stravování je zahájeno správní řízení, ve kterém se rozhoduje o poskytování, resp. neposkytování školního stravování. Proto má přihláška ke školnímu stravování obsahovat údaje, které jsou nezbytné k tomu, aby správní orgán rozhodl o poskytování, resp. neposkytování školního stravování:
-
jméno a příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu účastníka řízení (dítěte),
-
jméno a příjmení, místo trvalého pobytu zákonného zástupce dítěte, resp. jiná adresa pro doručování písemností,
-
údaj o tom, odkdy má být poskytováno školní stravování,
-
případně další údaje spojené se školním stravováním (např. požadavek poskytování dietního stravování).
V případě, že správní orgán žádosti vyhoví v plném rozsahu, pak není nutné vydávat správní rozhodnutí. Lze přistoupit k tzv. faktickému úkonu a začít od určitého data dítěti poskytovat školní stravování.
S předškolním vzděláváním je nutně spojeno poskytování školního stravování. Proto dle § 4 odst. 1 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, při přijetí dítěte do mateřské školy stanoví ředitel mateřské školy po dohodě se zákonným zástupcem dítěte způsob a rozsah stravování dítěte. Rozsah se stanoví tak, aby se dítě, je-li v době podávání jídla přítomno v mateřské škole, stravovalo vždy. V případě dítěte, kterému bude poskytováno školní stravování, jsou dále evidovány ve školní matrice školského zařízení (např. školní jídelny) údaje stanovené v § 28 odst. 3 školského zákona.
2. Je to tiskopis, který zákonný zástupce odevzdává po uveřejnění seznamu o přijetí?
Bohužel není jasné, jaký tiskopis má tazatel na mysli. Z logiky věci však lze dovodit, že pouze ti uchazeči, kteří jsou přijati k předškolnímu vzdělávání, podávají žádost (přihlášku) o poskytování školního stravování.
3. Musí být v žádosti o přijetí do mateřské školy uvedena doba docházky - polodenní x celodenní - i když škola zajišťuje celodenní provoz?
Doba docházky nemusí být uvedena v žádosti o přijetí k předškolnímu vzdělávání. Podle § 1a odst. 4 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, ředitel mateřské školy písemně dohodne se zákonným zástupcem dítěte docházku dítěte do mateřské školy.