Dietní stravování ve školských zařízeních ve městě Brně

Vydáno:

Vybraná školská zařízení (ZŠ, MŠ, ŠJ jako samostatné právní subjekty) ve městě Brně již mnoho let vycházejí vstříc dětským strávníkům, kteří potřebují speciální dietu nebo trpí alergiemi či nesnášenlivostí různých druhů potravin. Ve školských zařízeních ve městě Brně se nejčastěji připravují bezlepkové, bezlaktózové a diabetické pokrmy. Mezi nejčastější alergie patří alergie na vejce, ořechy, citrusy, ryby, kakao. V případě zmíněných alergií není připravována speciální strava, pouze jsou tyto potraviny vyloučeny z jídelníčku.

Dietní stravování ve školských zařízeních ve městě Brně
Petr
Hladí,
1. náměstek primátora, Magistrát města Brna
Tento ne zrovna lehký úkol tato zařízení dobrovolně plnila doposud bez nároku na finanční ohodnocení. Město Brno poskytne finanční příspěvek ve výši 1 000 000 Kč na podporu dietního stravování. Každé školské zařízení připravující dietní stravu obdrží 5 000 Kč měsíčně. Peníze použijí ředitelé na odměny pro kuchaře a kuchařky připravující dietní stravu, na jejich školení, nákup odborné literatury nebo na pořízení kuchyňského náčiní. Prozatím se počítá se zpětným vyplácením částky od 1. 1. 2018. V případě, že se rozhodnou další školy nebo školská zařízení poskytnout svým žákům možnost dietního stravování, bude příspěvek připraven i pro ně.
Již 2 a půl roku funguje spolupráce s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Studenti oboru nutriční specialista, za dohledu svých vyučujících, poskytují školním jídelnám odbornou garanci dietního stravování, tak aby vše bylo v souladu s vyhláškou o stravování. Studenti tuto důležitou podporu školním jídelnám poskytují v rámci svého studia zcela zdarma.
Ve spolupráci s brněnskou zdravotnickou školou proběhne v tomto roce školení kuchařů a kuchařek, plně hrazené městem Brnem, týkající se přípravy dietní stravy. Účastníci školení budou teoreticky i prakticky proškoleni v bezlepkové, bezmléčné a diabetické dietě.
Město Brno plánuje workshopy, kde budou rodiče školáků a kuchaři sdílet své zkušenosti týkající se dietního stravování.