Českobrodská školní jídelna opět hostila nevšední strávníky

Vydáno:

Kdo chyběl v úterý 20. listopadu 2018 ve školní jídelně ZŠ Žitomířská v Českém Brodě, zajisté prohloupil. Proběhl zde již třetí ročník „Zážitkové večeře“. To je akce určená pro kohokoliv, kdo chce zažít, na čem si mohou pochutnat děti v této školní jídelně. Moderátorem celé akce byl ten nejpovolanější - pan Ing. Zdeněk Hladík, lektor moderní zdravé výživy Country Life, s. r. o. Na vše ze zadních řad dohlížela žena, jež má večeři na svědomí - Romana Opršalová, vedoucí školní jídelny. A z osobní zkušenosti mohu říct, že projektem naprosto „žije“ a už v létě vymýšlí menu na listopadovou večeři.

Českobrodská školní jídelna opět hostila nevšední strávníky
Veronika
Reinischová,
studentka posledního ročníku gymnázia
Před sedmnáctou hodinou se místnost začala plnit a nechyběli ani vzácní hosté - např. ředitel ZŠ Žitomířská Mgr. Jiří Slavík, starosta města Bc. Jakub Nekolný, místostarosta Mgr. Tomáš Klinecký a mnoho dalších.
Lehce po páté program odstartoval. Po úvodním slovu pana Hladíka již zcela zaplněná školní jídelna mířila k salátovému baru. Na výběr bylo z mnoha druhů zeleniny. Zajímavostí jistě byly i mungo klíčky nebo červená řepa, a hlavně tři druhy dresinků. Za zmínku jistě stojí ten z červené čočky, kterou by v něm málokdo hledal. Dále byla možnost ochutnat dresink olejový s dijonskou hořčicí a jogurtový s bylinkami. Nutno podotknout, že děti i dospělí v této jídelně mají možnost salátový bar v neomezeném množství ochutnat jednou za týden a vždy se velmi těší.
Studený předkrm byl následován další specialitou, kapřím špízem s teplým kuskusovým salátem. Vynikající kapří maso zcela bez kostí bylo pro všechny velikou lahůdkou.
V pauze mezi dalším chodem nám opět pan Hladík sdělil nemálo zajímavých informací ohledně zdravého stravování. Je velmi důležité, aby jídlo bylo výživově hodnotné a nebylo „plnivem“, jaké si mnoho z nás z dob minulých pamatuje. Veliký zájem byl mezi posluchači o kladení otázek. Snad i proto, že mezi odměnami byl např. agávový sirup, umeocet, kurkuma nebo himalájská sůl.
Po teplém předkrmu už následoval hlavní chod, a to plněná papriková lodička se šťouchaným bramborem a dipem z červené řepy. Kdo by byl řekl, že mezi hovězím masem v lodičce byla namíchaná i hlíva ústřičná? To dokáží opravdu jen ženy z českobrodské jídelny.
Vše vyvrcholilo dezertem. Jogurtová panna cotta s ovocným přelivem už byla jen třešničkou na dortu. Pokud si snad nejste jisti, k čemu se ingredience jako umeocet, kurkuma nebo agávový sirup používají, či vás zajímá, jaké potraviny mají afrodiziakální účinky, nezbude vám nic jiného než osobně přijít na čtvrtý ročník zážitkové večeře. Jsem si jistá, že nebudete litovat.
Mohu říct, že strávníkům této jídelny je opravdu co závidět. Je zde vidět, že i s tak nízkým rozpočtem, jaký všechny školní jídelny mají, jde kouzlit. Přesně tak, jako to umí paní Opršalová.

Související dokumenty