A dost!

Vydáno:

 

A DOST!
Mgr.
Jan
Tuna,
moderátor, scénárista, dramaturg, režisér Stream.cz
Proč pořad A DOST! vznikl a kdy?
A DOST! jsem začal připravovat na jaře před šesti lety krátce poté, co jsem nastoupil na internetovou televizi Stream.cz jako editor. V té době jsem už nechtěl vůbec vystupovat před kamerou, ale tehdejší šéf Streamu Lukáš Záhoř ze mě nenásilným a dlouhodobým tlakem pořad "vymačkal". Koncept pořadu jsme vymysleli s tehdejší šéfredaktorkou a zakladatelkou dTestu Idou Rozovou. Na začátku jsme neprováděli vlastní nezávislé testování, ale pracovali jsme s výsledky dTestu. Nedlouho po smrti paní Idy jsme začali provádět vlastní nezávislé testování. A to v laboratořích Státního veterinárního ústavu, a především v nejlepších laboratořích v zemi, na Vysoké škole chemicko-technologické, kde pro nás testuje tým mezinárodně uznávané odbornice na bezpečnost potravin, paní profesorky Jany Hajšlové.
Co všechno už se testovalo?
Je toho spousta. Zjišťovali jsme například, jaké škodlivé látky obsahují smažené brambůrky, co obsahují snídaňové cereálie, podívali jsme se na kvalitu eidamů, masných výrobků, mouky, brambor, balené vody, různých druhů čajů, piškot, džusů, vajec, chia, lněných a dýňových semínek, jahod, kečupů a mnohých dalších potravin a nápojů. Ale i ostatního zboží, jako třeba odpuzovačů hmyzu či vonných svíček. Často také v testech porovnáváme ty samé výrobky prodávané u nás a v zahraničí, především v Německu. Každý měsíc provedeme jedno velké nezávislé testování. A DOST! vysíláme ale každý týden. Ostatní díly v měsíci jsou zaměřené na další témata investigativně-spotřebitelské publicistiky, ve kterých poukazujeme například právě na dvojí kvalitu potravin, na nezdravé látky do nich přidávané, jako jsou třeba různá umělá barviva, dochucovadla, zvýrazňovače chuti a aromata. Věnujeme se ale i jiným nepotravinovým tématům.
Jaké byly nejzásadnější důsledky testování?
Naším cílem je měnit věci k lepšímu a zlepšit kvalitu prodávaných potravin, nápojů a dalšího zboží u nás. Aby se lidé v záplavě výrobků mohli zorientovat a vybrat si to nejlepší. A také aby výrobci a prodejci věděli, že jsou pod nezávislou kontrolou, a kdykoliv může být jejich zboží nezávisle otestováno. Tedy aby nešidili kvalitu. Proto ukazujeme nejen takzvané propadáky, ale pokaždé i vítěze. Vždy mě potěší, když mají výsledky našich zjištění konkrétní hmatatelné důsledky. Obchodní řetězec Billa například stáhnul z prodeje bio brambory, ve kterých jsme objevili dávno zakázané nebezpečné DDT, všechny obchodní řetězce přestaly prodávat čaje z Polska s toxickými látkami, a Globus dokonce začal sám testovat čaje, které prodává, aby snížil riziko, že se něco podobného bude opakovat.
Jaké testování bylo nejvíce šokující?
Právě odhalení toxických čajů. Nechali jsme otestovat u nás a v Německu prodávané bylinné čaje proti nachlazení a v čajích Babička Růženka - Sedmero bylin s echinaceou od polské firmy Mokate jsme objevili halucinogenní látky, které například v 50. letech Státní bezpečnost používala v politických procesech. Takzvané tropanové alkaloidy - atropin a skopolamin. Směs navíc obsahovala plísně a rezidua pesticidů. Jednoho druhu pesticidu v nich bylo dokonce čtyřikrát více, než povoluje evropská legislativa.
Jaké nejzávažnější zjištění jste musel řešit?
Právě tyto nebezpečné látky v bylinných čajích, které mimo jiné dávali rodiče při nachlazení i malým dětem, pro které by to mohlo mít závažné zdravotní následky. Některé řetězce, jako například Globus, všechny šarže tohoto čaje ihned stáhly z prodeje a lidem vracely peníze. Naopak Tescu a Kauflandu to trvalo docela dlouho a čaje místo toho, aby je přestaly prodávat, daly do slevy. K tomu výrobce poskytoval nepravdivá tvrzení založená na vlastních výsledcích testů, které ale, jak jsme zjistili, vůbec neobsahovaly měření zmíněných halucinogenních látek. Museli jsme natočit ještě několik dílů a provést další nezávislé testy, aby čaje stáhly z prodeje všechny řetězce. A také jsme to samozřejmě oznámili Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Ta na základě našich zjištění zahájila vlastní šetření a testování. A objevila tyto látky i v čajích Loyd - Herbal tea máta s brusinkami stejné firmy. Ty pak musely být také staženy z prodeje.
Jak probíhá testování?
Naše produkční Monika nejprve v obchodech nakoupí požadované vzorky. Od každého druhu několik kusů. Nakupuje tak, jako by byla běžná zákaznice. To, co budeme testovat, je dlouho přísně tajné. Nesmí se o tom dozvědět ani výrobci, ani prodejci. A to z důvodu, abychom testovali opravdu to, co nám zákazníkům v obchodech prodávají. Nikdy, ačkoliv o to některé firmy projevují zájem, nepřijímáme na testování výrobky, které nám chtějí samy dodat. V takovém případě totiž nemůžete mít záruku, že půjde o zboží totožné s tím, co je v běžné prodejní síti a že nebylo účelově vybrané to nejlepší. Vzorky si pak převezme laboratoř, která testuje požadované parametry. Nejen škodlivé, ale i prospěšné látky. A také třeba podíl základní suroviny, zda nejsou potraviny či nápoje ošizené.
Co vám udělalo největší radost za tu dlouhou dobu natáčení?
Jsem moc rád, že se nezávislými testy podařilo prokázat, co skutečně obsahovaly barevné sladké nápoje bubble tea od firmy Bubbleology. Ty byly oblíbené především mezi dětmi a firma nehorázně lhala o jejich složení. Tvrdila, že jsou vyrobené z přírodních látek a jsou bez cukru. Naše nezávislé testy prokázaly, že jsou plné těch nejhorších umělých barviv, takzvaných azobarviv, a také cukru. Do té doby si bubble tea ve velkém kupovaly děti, protože je firma ovlivňovala pomocí najatých youtuberů a vytvořila z toho tak módní trend. Youtubeři po našich zjištěních s Bubbleology ukončili spolupráci a firma přiznala barvu. Oznámila také, že umělá barviva přestala používat. My jsme ale dokázali, že to byla další lež. Teď už by snad mělo být složení opravdu změněno, ale přesto se na tyto barevné nápoje plánujeme znovu podívat. Pro jistotu.
Co považujete za největší úspěch pořadu?
Je toho spousta. Kromě zmiňované kauzy Bubbleology také třeba to, že někteří výrobci přestali barvit nápoje a sladkosti pro děti škodlivou brilantní modří. Na jeden takový "smetánek" nás dokonce upozornil žák základní školy, ve které tyto šmoulí dezerty dětem dávali k obědu. Přitom barvivo v nich použité není pro děti vhodné. Tak jsme o tom připravili reportáž a výrobce je přestal barvit. Z nepotravinových dílů A DOST! mně pak největší radost udělalo to, že se podařilo zastavit okrádání lidí po telefonu pomocí nabídek na půjčky, kdy místo půjček z lidí tahali obrovské peníze za drahé telefonické hovory, protože je přepojovali sem a tam. A také zastavení podvodné telefonní soutěže na stejném principu na televizi Óčko, která pak lidem vracela ukradené peníze. Mezi okradenými jsou totiž většinou lidé, kteří jsou na tom finančně nejhůře a naivně si myslí, že se jim takto podaří jejich finanční situaci zlepšit.
Co byste do budoucna ještě rád podrobil testům?
Jakékoliv potraviny a nápoje, které si běžně kupujeme. To, co jíme a pijeme, totiž společně s naších životním stylem nejvíce ovlivňuje naše zdraví a jak dlouho na tomto světě budeme. Naprostá většina potravin a nápojů se škodlivými látkami nám totiž neublíží hned, neudělá se nám špatně, takže netušíme, že nám to, co jíme a pijeme, škodí. Jenže vše se nám v organismu potichu skládá a kumuluje a když pak přijde problém, je většinou pozdě a s vážnou nemocí je jen velmi obtížné úspěšně bojovat. Proto se snažím, aby těch škodlivých látek v potravinách a nápojích bylo co nejméně. Nic cennějšího než zdraví nikdo z nás nemá.
POZNÁMKA REDAKCE
Ve Speciálu pro školní jídelny byly doposud publikovány výsledky testů kvality těchto produktů:
Cukry
- Speciál pro školní jídelny č. 1/2018
Lněná a dýňová semínka
- Speciál pro školní jídelny č. 6/2017
Vejce
- Speciál pro školní jídelny č. 5/2017
Rýže
- Speciál pro školní jídelny č. 4/2017
Sladké oříškové pomazánky
- Speciál pro školní jídelny č. 3/2017
Jablečné džusy a mošty
- Speciál pro školní jídelny č. 2/2017
Kečupy
- Speciál pro školní jídelny č. 6/2016
Polohrubé mouky
- Speciál pro školní jídelny č. 5/2016
Eidamy
- Speciál pro školní jídelny č. 4/2016
Černé čaje
- Speciál pro školní jídelny č. 3/2016
Rybí prsty
- Speciál pro školní jídelny č. 2/2016
Vše najdete v online archivu časopisu.

Související dokumenty