Vyzvedávání dítěte ze ŠD

Mám vykonatelné usnesení soudu, podle kterého jsem oprávněn v dané dny a v daný čas vyzvedávat dítě ze školní družiny. Matka je dle tohoto předběžného opatření povinna tuto skutečnost písemně oznámit škole. Matka tak neučinila. Můj dotaz zní: Jak by měla postupovat ředitelka školy? Měla by respektovat usnesení soudu a dítě mi z družiny vydat? Nebo by měl být pro ni prioritou písemný souhlas matky (zákonného zástupce), ve kterém mě matka nahlásí jako oprávněnou osobu k vyzvedávání dítěte? Resp. když matka nedodá tento souhlas škole, může mi ředitelka nevydat dítě? Případně, o který předpis či nařízení se ředitelka může při tomto rozhodování opřít?

Vyzvedávání dítěte ze ŠD
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D., JUDr. Mgr.
Filip
Rigel,
Ph.D.
ODPOVĚĎ
1. Jak by měla postupovat ředitelka školy? Měla by respektovat usnesení soudu a dítě mi z družiny dle rozsudku vydat?
Na úvod je nutné uvést, že usnesení, které je uvedeno v dotazu, je patrně rozhodnutím soudu o styku otce s nezletilým dítětem, v němž je specifikován způsob předávání dítěte (prostřednictvím školní družiny). Uvedené rozhodnutí soudu nelze zaměňovat s rozhodnutím soudu, které lze z kontextu dotazu dovodit, a to s rozhodnutím soudu o svěření dítěte do péče matky.
V případě, že matka dítěte respektovala usnesení soudu a zároveň škole oznámila, že otec je v určité době oprávněn vyzvedávat dítě ze školní družiny, pak problém nevzniká a zaměstnanec školní družiny je povinen dítě otci v dané době předat.
Ovšem i v případě, že matka usnesení soudu nerespektuje či jeho obsah neoznámí, je zaměstnanec školní družiny povinen otci dítě v dané době předat. To plyne již z konceptu obou rodičů jako zákonných zástupců dítěte a osob nadaných tzv. rodičovskou odpovědností, a to bez ohledu na to, zda spolu rodiče žijí, jsou sezdáni, rozvedeni či se právě rozvádějí. Pokud nebyl jeden z rodičů rodičovské odpovědnosti zbaven, pak ji může a musí vykonávat. Na rodičovskou odpovědnost nemá vliv ani to, kterému z rodičů je dítě svěřeno do péče, pokud spolu rodiče nežijí. Rodičovská odpovědnost zásadně náleží stejně oběma rodičům (§ 865 odst. 1 a § 858 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník).
2. Má být pro ředitelku školy určující písemný souhlas matky, ve kterém matka nahlásí otce jako oprávněnou osobu k vyzvedávání dítěte? Pokud matka nedodá tento souhlas škole, může otci ředitelka nevydat dítě?
Pro oba rodiče dítěte i pro školu (potažmo ředitele školy, resp. zaměstnance školní družiny) je vykonatelné usnesení soudu o předběžné úpravě poměrů dítěte závazné (§ 457 zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních). Postup školy (vydání dítěte otci v určené dny a hodiny) není podmíněno souhlasem jednoho z rodičů (v tomto případě matky).
V případě, že škole bude předloženo rozhodnutí soudu, podle kterého je jeden z rodičů oprávněn dítě vyzvedávat dítě ze školní družiny v určitou dobu (a není důležité, který z rodičů škole rozhodnutí soudu předložil), škola nezjišťuje souhlas druhého rodiče s uvedeným postupem a koná podle výroku rozhodnutí soudu bez ohledu na další skutečnosti.
3. O který předpis či nařízení se ředitelka může při tomto rozhodování opřít?
Škola (resp. ředitel školy) musí svůj postup opřít o vykonatelné rozhodnutí soudu, které jí je předloženo. To je závazné s ohledem na § 457 zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních.
V obecnější rovině škola vychází z práva na styk s dítětem, které je obsahem rodičovské odpovědnosti podle občanského zákoníku (§ 865 a násl. občanského zákoníku). Škola nemůže rodiče v jeho právu omezovat.

Související dokumenty