Výroba pohádkového domečku

Vydáno:

V dnešním díle si budeme všichni společně (kolektivní práce dětí) vyrábět pohádkový domeček, který nám tentokrát zabere hodně času. Tato tvorba je sice časově náročnější, pracnější, ale zato můžete více využít svou fantazii, můžete dokonce vyrobit celá sídla, statky, hrady...

Výroba pohádkového domečku
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
POHÁDKOVÝ DOMEČEK
Budeme potřebovat:
-
lepenku (obyčejné papírové krabice, ze kterých vystříháte jednotlivé díly);
-
akrylové barvy nebo jsou možné i temperové barvy;
-
bezbarvý matný nebo lesklý lak, nejlépe ve spreji;
-
štětce;
-
houbičky;
-
lepidlo, nejlépe tavnou lepicí pistoli - jde to podstatně rychleji, lepidlem to jde také, tam ovšem vždy musíte čekat, až lepidlo zcela zaschne, a to je časově ještě náročnější;
-
nůžky;
-
knoflíky (jako kliku od dveří nebo můžete vyzdobit například i okna a jiná místa na domečku...);
-
figurku (nejlépe z Kinder vajíček, kterou můžete použít jako erb nad vchod do domečku);
-
různé ozdobné věci (například umělé květinky, listy apod.).
Postup:
1.
Nejprve si nastříháme základní díly na samotný domeček (velikost a tvar domečku je jen ve vaší režii).
2.
Základní díly domečku slepíme a sestavíme konstrukci z lepenky tak, aby nám držely všechny čtyři stěny, a to včetně střechy. Ten pak postavíme a rovněž přilepíme na další větší lepenku, kterou máme také již připravenou předem jako podlahu. Bylo by dobré, kdyby podlážka byla o něco větší, abychom měli zároveň malou zahrádku, kterou v dalším kroku oplotíme.
3.
Teď nám tedy dům stojí a my ho hezky oplotíme. Nastříháme si delší a nepravidelné proužky z lepenky, aby působily jako špatně opracované dřevo, ze kterého uděláme ledabylý plůtek.
4.
Nyní jsme si sestavili hrubý základ domečku, který začneme postupně vylepšovat. Náš dům měl vypadat, jako by byl z kamene, plot ze dřeva a střecha z dřevěných šindelů. Proto si začneme postupně z lepenky vystříhávat malé kousky nepravidelných tvarů, velikostí, kolečka či oválky, které nám budou na stěnách domečku působit jako kámen. Pak budeme stříhat z lepenky malé obdélníčky, které na střeše budou představovat dřevěné šindele. A také nezapomeneme na pozemek kolem domečku, můžete mít i trávu, já jsem na zem kolem domu s dětmi položila taktéž kámen. Co ovšem nesmíme hlavně opomenout, jsou dveře a okna domu!
5.
Máme nastříháno a můžeme začít postupně lepit. Začneme okny a dveřmi. Poté budeme obkládat domeček a nakonec střechu.
6.
Domeček máme sestavený a pořádně opracovaný, a proto již přejdeme na barvy a začneme vymalovávat a stínovat. Nejprve si černou barvou vybarvíme mezery mezi jednotlivými dílky (mezi kameny či dřevem - docílíme tak hloubky a zvýrazníme tím jednotlivé části).
7.
Teď si na dveře přiděláme kliku, v našem případě jsme přilepili knoflík a pozlatili barvou. Okna jsme vylepšili tím, že jsme je zalili lepidlem, které nám je zprůhlední, a vypadají tak jako opravdu zasklená.
8.
V tuto chvíli začneme houbičkou vybarvovat celý dům a také střechu. Děti si zvolí barevnou variantu, ovšem doporučuji dát si trochu víc práce a stínovat dvěma až třemi barvami, aby náš pohádkový dům vypadal trošičku omšele, porostlý mechem apod. (já zvolila hnědou, tmavě zelenou a oranžovou barvu s trochou zlaté - jako patinu).
9.
Když máme domeček včetně střechy, začneme malovat podlahu u domečku. Já zde zvolila především tmavě zelenou a opět s trochou zlaté.
10.
V této fázi jsme přilepili nad dveře rytíře, kterého jsme nejprve celého pozlatili.
11.
Už se blížíme k cíli a náš pohádkový dům můžeme ještě na závěr ozdobit listy, květinami, čím jen budete chtít, je to přece POHÁDKOVÝ DŮM vaší fantazie, fantazie dětí! Jen zdůrazním, že domeček můžete vyrobit, jaký jen budete chtít, třeba statek se zvířátky, hrad pro princezny, strašidelný dům či zámek pro čarodějnice...
Další výtvarná práce je za námi a já věřím, že vám dnešní úsilí stálo za to a že se pohádkový domeček líbí dětem i vám!

Související dokumenty