Proč vyzkoušet družinu venku?

Vydáno:

Jaké by to bylo udělat jen malou změnu a získat novou inspiraci pro hry i tvoření, znovu ve své práci zažívat radost z objevování společně s dětmi, vyzkoušet nové materiály a pomůcky zdarma, cítit při práci větší pohodu a odpočinek nebo získat s dětmi hlubší vztah a vzájemný respekt?

Proč vyzkoušet družinu venku?
Justina
Danišová
metodik projektu www.ucimesevenku.cz, Vzdělávací centrum, TEREZA, autorka webu www.svobodnahra.cz
Chcete být ve své práci uvolněnější a spokojenější? Chcete, aby děti čas s vámi bavil a zároveň rozvíjel? Máte chuť zažívat nové věci na stejných místech, hned za školou? Už jste občas unaveni z vymýšlení nových, ještě lepších aktivit pro děti? Láká vás někdy jen pozorovat, co skvělého děti vymyslí a objeví?
Zdá se to možná bláznivé. Ale výzkumy z celého světa jasně prokázaly, že je možné díky drobné změně návyků dosáhnout velkých výsledků. Chcete to zkusit? Stačí málo. Připravte se, že bude třeba udělat tři kroky. Pro nás jsou řešením „lesní družiny“. Družiny, které pravidelně, dle svých možností, vyráží do nejbližšího okolí školy, nejen na procházku, ale na skutečnou objevitelskou či tvořivou výpravu.
První krok je asi nejtěžší. Chtít vyrazit ven. Připravit sebe, děti i okolí na to, že chodit ven pravidelně je normální, pro děti zásadní a přínosné. Uvědomit si všechny benefity. Pobyt venku přináší pro dospělé i děti více pohybu i podnětů pro všechny smysly. Někomu více pohybu, pro jiné dítě víc klidu. Navíc čas venku v zeleni funguje jako relaxace a snižuje hladinu stresu. Venku navazují děti hlubší vztahy mezi sebou i s dospělými. Výzkumy jasně potvrzují, že čas venku dětem zlepšuje fyzické i psychické zdraví a často i vzdělávací výsledky a vztah ke škole.
„Některé děti potřebují klid, jiné pohyb a mluvení, což jde ve třídě těžko dohromady.“
(zkušenosti z družiny ZŠ Kunratice)
Navíc je to vše zdarma. Žádné katalogy plné lákavých a drahých pomůcek. Stačí otevřít dveře. Vyrazit ven s tlupou dětí tedy není jen „venčení“, je to ohromná příležitost, jak využívat zdarma kdykoli během roku interaktivní učebnu hned u školy. Učebnu, která navíc nabízí zdarma mnoho skvělého materiálu ke hrám, tvoření i bádání.
Druhý krok vás bude bavit. Stačí se rozhodnout, do čeho se venku s dětmi pustíte. Můžete si vybrat na webu www.ucimesevenku.cz/družiny, inspirovat se přírodou nebo se zeptat odborníků na hru, dětí. Venku často vznikají nové velkolepé projekty a hry z ničeho. Děti zapojí svou fantazii a z větví je tu kuchyňka, vesmírná raketa, stavebnice nebo hnízdo draků. Testujeme hry a tvoření na sobě i dětech během celého roku. I v zimě je venku co lákavého dělat. Můžete testovat s námi. Stačí udělat třetí krok.
„Materiálu je pro všechny dost, uklízet je snadné, někdo běhá, jiný se šťourá v zemi, přechází klády, zkoumá živočichy či stopy po nich, čichá ke kytkám, staví domečky či velké přístřešky. Děti se navzájem seznamují se svými nálezy a objevy, někdy podnítím jejich zájem otázkou, vždy se raduji a žasnu s nimi.“
(zkušenosti z družiny ZŠ Kunratice)
Třetí krok už pro vás bude snadný. Stačí málo. Vyrazit ven. Jednou nebo raději víckrát. Udělat si ze společné družiny venku příjemný zvyk. Není třeba vyrážet daleko do dokonalých parků, lesů a hřišť. Mnoho dobrodružství, objevů a tvoření lze zažít i v nejbližším okolí školy, u jednoho stromu i v betonové džungli.
„V lese jsme se naučili vnímavosti k přírodě. Teď i na plácku u školy pozorujeme mravence, ploštice; kytky jsou tu jiné, než jakými jsme malovali vzorník u lesa.“
(zkušenosti z družiny ZŠ Kunratice)
Podle některých výzkumů je mnoho českých dětí venku méně než američtí vězni. Tedy méně než 2 hodiny denně. Některé děti tam nejsou vůbec. Škola je často jediným místem, které může nabídnout cestu ven všem dětem.
„Začátky bývají náročné. S dětmi je dobré probrat pravidla a nebezpečí předem, nějaký čas trvá, než se ze stáda utrženého ze řetězu stane volná, předvídatelně se chovající skupina. Ale stojí to za to. Z lesa chodím odpočatá, s dobrým pocitem, že jsme něco objevili a užili si naše dvě hodiny týdně.“
(zkušenosti z družiny ZŠ Kunratice)
Děkujeme všem, kteří věnují svůj čas a energii dětem, mají chuť překonat překážky a vyrážet s dětmi ven. Víme, jak moc to přináší. Rádi vám pomůžeme.
Lesní družiny vznikly díky oblíbenému mezinárodnímu programu www.lesveskole.cz.
Další inspiraci najdete na www.ucimesevenku.cz a www.jdeteven.cz

Související dokumenty