Přihláška k zájmovému vzdělávání

Vydáno:

Pracuji jako vedoucí vychovatelka a měla bych dotaz týkající se přihlášky do školní družiny, kterou jsme si vytvořili na naší škole. Je správný název PŘIHLÁŠKA K ZÁJMOVÉMU VZDĚLÁVÁNÍ? Název ZÁPISNÍ LÍSTEK DO ŠD už se nepoužívá? Na některých školách se liší i jednotlivé údaje o žácích, rodičích, vyzvedávání dětí. Co má přesně přihláška obsahovat? Používáme třídní knihy pod názvem PŘEHLED VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ PRÁCE, které si objednáváme u distributora SEVT. Mohou být využívány i nadále?

Přihláška k zájmovému vzdělávání
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
poradenské služby ve školství
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY
-
vyhláška č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, v platném znění
-
zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění
ODPOVĚĎ
Podle § 9 odst. 5 vyhlášky č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, v platném znění, je podmínkou pro přijetí uchazeče k činnosti družiny uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) (tj. pravidelná zájmová, výchovná, rekreační nebo vzdělávací činnost včetně možnosti přípravy na vyučování) nebo c) (tj. táborová činnost a další obdobná činnost) písemná přihláška.
Součástí přihlášky k činnosti družiny uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) je písemné sdělení o rozsahu docházky a způsobu odchodu účastníka z družiny.
Z uvedeného ustanovení jednoznačně plyne, že dokument, kterým se uchazeč přihlašuje k zájmovému vzdělávání, a to činnostem podle § 2 odst. 1 písm. a) a c) vyhlášky č. 74/2005 Sb., v platném znění, je vyhláškou označen jako "přihláška".
Obsahové náležitosti přihlášky vyhláška č. 74/2005 Sb., v platném znění, až na jednu výjimku neuvádí. Touto výjimkou je uvedení údaje o rozsahu docházky a způsobu odchodu účastníka z družiny v případě, kdy se účastník přihlašuje k pravidelné zájmové, výchovné, rekreační nebo vzdělávací činnosti včetně možnosti přípravy na vyučování [§ 2 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 74/2005 Sb., v platném znění].
Ostatní obsahové náležitosti přihlášky je nutné dovodit z účelu přihlášky. Na základě přihlášky právnická osoba vykonávající činnost školní družiny rozhoduje o právech a povinnostech v oblasti státní (veřejné) správy, proto je nutné obsahové náležitosti přihlášky stanovit na základě § 45 a § 37 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění. To znamená, že přihláška má obsahovat:
-
jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu účastníka řízení, tj. žáka, který žádá o zájmové vzdělávání ve školní družině (viz § 37 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., v platném znění);
-
jméno, příjmení, místo trvalého pobytu, resp. jinou adresu pro doručování zákonného zástupce procesně nezpůsobilého účastníka řízení;
-
označení právnické osoby, která vykonává činnost školní družiny (§ 37 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., v platném znění);
-
o co se žádá (určitá činnost zájmového vzdělávání v určité formě, od určitého časového okamžiku po určitý časový okamžik) (§ 45 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., v platném znění);
-
případně další údaje navazující na kritéria přijetí k zájmovému vzdělávání ve školní družině;
-
datum, podpis zákonného zástupce žadatele (§ 37 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., v platném znění).
Třídní kniha je povinnou dokumentací školy dle § 28 odst. 1 písm. f) školského zákona. Školní družina se organizačně člení na oddělení, nikoli na třídy. Ve vztahu k § 28 odst. 1 písm. f) školského zákona však lze dovodit, že povinnou dokumentací školní družiny (tj. školského zařízení) je dokument odpovídající svým obsahem třídní knize.
Školský zákon stanoví, že třídní kniha obsahuje průkazné údaje o poskytovaném vzdělávání a jeho průběhu. Další povinné obsahové náležitosti právní předpis nestanoví. Proto lze podle mého právního názoru používat dokument Přehled výchovně-vzdělávací práce, na základě kterého budou zaznamenány průkazné údaje o poskytování zájmového vzdělávání a jeho průběhu.

Související dokumenty