Poplatky za školní družinu

Vydáno:

Existuje nějaká vyhláška či nařízení o nakládání s poplatky za školní družinu? Je dáno, že nějaká poměrná část zůstává na potřeby školní družiny?

ODPOVĚĎ:
Úplata za zájmové vzdělávání poskytované školní družinou je jedním z druhů úplaty za vzdělávání, které vymezuje § 123 odst. 2 školského zákona: Vzdělávání, které neposkytuje stupeň vzdělání, lze poskytovat za úplatu, která je příjmem právnické osoby vykonávající činnost dané školy nebo školského zařízení.
Proto je úplata za zájmové vzdělávání poskytované školní družinou příjmem právnické osoby, která činnost školní družiny vykonává (např. je příjmem hypotetické právnické osoby Základní škola a mateřská škola, Kostelec, příspěvková organizace, která mimo jiné vykonává činnost školní družiny). Právnická osoba s daným příjmem může nakládat podle svého uvážení, tj. jak pro potřeby školní družiny, tak pro potřeby jiné činnosti, kterou vykonává (např. pro potřeby základní školy).
Pro úplnost dodávám, že nelze vyloučit, že určitá omezení by mohla být uvedena ve zřizovací listině. To však musí ověřit daná právnická osoba, která vykonává činnost školní družiny.

Související dokumenty