Podzimní inspirace

Vydáno:

Tentokrát jsem pro vás a pro děti připravila dva náměty na podzimní tvoření. První bude náročnější - podzimní koláž, a pokračovat budeme mnohem jednodušší výrobou podzimního stromu, a to hned ve dvou variantách. V první variantě budeme tisknout listy na papír a v té druhé budeme stříhat a lepit. Podzim je období plné barev, jako jsou všechny odstíny žluté, červené, hnědé. Ale nejen podzimní barvy nás inspirují, také přírodní zdroje - kaštany, žaludy, různé druhy větviček, šišky apod. Nejprve se ovšem s dětmi vydáme na procházku, na které si nasbírají právě tyto potřebné přírodní komponenty, se kterými budeme následně pracovat.

Podzimní inspirace
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
PODZIMNÍ KOLÁŽ
Budeme potřebovat:
-
bílé a barevné čtvrtky (na výrobu listů dle naší fantazie, protože zrovna přírodní listy, které popadané posbíráme, nedoporučuji, brzy z obrázku odpadnou)
-
vodou ředitelné barvy (tempery, akryl, vodovky)
-
lepenku nebo tvrdší karton (na který budeme malovat a roztírat barvy, lepit podzimní motivy)
-
kaštany, žaludy, větvičky, šišky... (nasbíráme s dětmi na vycházce)
-
tavnou lepicí pistoli
-
nůžky
-
závěrečný matný bezbarvý lak ve spreji (není úplně zapotřebí, ale pokud si chceme koláž vystavit či pověsit na zeď, pak určitě zafixujte lakem, ten obrázek ochrání)
-
fixy, tuš (na dokreslení podzimní koláže dle fantazie dětí)
-
štětec
-
potravinářskou fólii
Postup:
1.
Nejprve si připravíme bílou nebo barevnou čtvrtku. Tužkou si na ni nakreslíme tvary listů, které pečlivě vystřihneme. Po vystřihnutí listy pomalujeme nejlépe vodovkami a myslíme na to, že bychom je měli vymalovat v barvách podzimu. Z barevných čtvrtek listy nemusíme vybarvovat, ale samozřejmě je lepší je také domalovat, dostínovat, listy potom vypadají plastičtější. Po dokončení necháme listy pořádně zaschnout.
2.
Poté si připravíme lepenku, tvrdý karton rozměru, jaký chceme, je to zcela na vás, jakou velikost a tvar zvolíte. Na připravenou lepenku či karton klademe různé barvy tempery nebo akrylové barvy, ale v dostatečném množství. Pak barvy přikryjeme potravinářskou fólií, můžeme opatrně obalit barvy i s lepenkou, protože se dětem bude lépe pracovat a zůstanou i čisté. Po důkladném pokrytí potravinářskou fólií již děti mohou roztírat prsty a dlaněmi přes fólii barvy tak, aby se propojily, a poté, co děti prstíky rozetřou barvu po
 
celé ploše kartonu (okraje mohou zůstat volné i bez barvy), opatrně odstraníme fólii z kartonu a hned ji vyhodíme. Pomalovaný karton necháme rovněž pořádně zaschnout, doporučuji nechat barvy zatvrdnout až do druhého dne. Určitě je lepší nechat barvy pracovat, aby nám později nepopraskaly!
3.
Než nám barvy na kartonu důkladně zaschnou, využijeme času a připravíme si další materiál, ale tentokrát z přírody. Nasbíráme kaštany, žaludy, větvičky, šišky... Použijeme všechny dostupné přírodní komponenty, které najdeme na procházce, třeba i na školním dvoře, a které budeme lepit tavnou lepicí pistolí na náš připravený již pomalovaný karton.
4.
Teď tedy máme připravený pomalovaný karton, vyrobené barevné listy a nasbírané větvičky, kaštany a další drobnůstky. Rozehřejeme si tavnou pistoli a děti si pomalu začnou pokládat listy, kaštany a všechno, co si připravily k výrobě a dokončení podzimní koláže. Jak budou děti spokojené s kompozicí obrazu, tak můžeme již pořádně přilepit.
5.
V této fázi máme již celou koláž hotovou. Teď si už jen děti mohou dle své fantazie koláž dokončit dokreslením detailů, domalovat místa, která si myslí, že by mohla vypadat lépe. Mohou použít na dokreslení tuš, fixy, ale i tempery či akrylové barvy, a dokončit tak celou koláž.
6.
Na závěr bych doporučila, hlavně pokud si koláž chcete vystavit či pověsit na zeď, koláž přelakovat bezbarvým a matným lakem, nejlépe ve spreji. Po zaschnutí laku si zezadu na karton můžete přilepit úchytku, na kterou koláž zavěsíte. Také si můžete vylepšit okraje koláže, opět se zde fantazii meze nekladou, můžete si udělat lehký rámeček taktéž z lepenky nebo polepit okraje malými větvičkami, to už je jen na fantazii dětí.
PODZIMNÍ PŘÍRODA I.
Budeme potřebovat:
-
bílé nebo barevné čtvrtky formátu A4 nebo A3
-
vodou ředitelné barvy (tempery, vodovky), voskovky
-
spadané listy a lístečky ze stromů, mohou být i listy z umělých květin, protože i ty nám velice dobře poslouží
-
štětce
Postup:
1.
Připravíme si bílou či barevnou čtvrtku, na kterou si nejprve namalujeme kmen stromu nebo v našem případě jen holé větve.
2.
Nasbírané listy a lístečky nebo umělé listy opatrně pomalujeme vodovými barvami, opět myslíme na to, aby barvy byly volené stále v podzimních odstínech, a tyto nabarvené listy opatrně otiskneme na bílou nebo barevnou čtvrtku do koruny stromu nebo na větvičky, ale můžeme i různě po čtvrtce, dosáhneme efektu padajícího či spadlého listí.
3.
Opět necháme barvy zaschnout a poté můžeme obrázek podzimní přírody dokreslit. Konkrétně domalujeme velmi lehce pozadí obrázku. Voskovkami jemně dotáhneme obrázek k dokonalosti, ale dominantní budou stále otisky listů.
PODZIMNÍ PŘÍRODA II.
Budeme potřebovat:
-
bílé nebo barevné čtvrtky, nejlépe formátu A3
-
voskovky, tempery nebo vodovky
-
tekuté lepidlo HERKULES
-
štětce
-
hedvábné papíry různých barev podzimu
-
nůžky
Postup:
1.
Připravíme si bílou nebo barevnou čtvrtku, na kterou si namalujeme voskovkami nebo vodou ředitelnými barvami kmen stromu a větve.
2.
Dalším krokem je, že z hedvábného papíru vystřihneme malé lístečky různých barev. Dále ze zeleného hedvábného papíru vystřihneme delší pruh.
3.
Když máme vše připraveno, přistoupíme ke zkompletování všech připravených komponentů. Nejprve si přilepíme na dolním konci čtvrtky zelený pruh, který nám představuje zem - trávu, na které roste strom. Lepíme pruh tak, aby byl lehce zkrabacený, nařasený, abychom docílili plastičnosti. Malé lístečky budeme lepit do koruny stromu, kolem kmenu stromu, lepíme je i po zemi, abychom opět docílili dojmu padajícího listí, tak, jak to má na podzim být. Je to opravdu velice jednoduchá a zábavná varianta, která se dětem bude moc líbit.

Související dokumenty