Nesmírně vesmírné nápady

Vydáno: 8 minut čtení

Každý rok motivuji děti v družině celoroční hrou, která je zároveň mnoho let po sobě i eTwinningovým mezinárodním projektem. V předchozím školním roce jsme se slovenskou partnerkou zrealizovali projekt s názvem KOSMOTOUR PROXIMA, který získal evropský certifikát kvality a na Slovensku první národní cenu za nejlepší eTwinningový projekt. V rámci tohoto programu jsme vytvořili česko-slovenský (nejen) výtvarný nápadník, kde jsme zdokumentovali 75 realizovaných prací na vesmírné téma. V příspěvku naleznete první várku různorodých aktivit pro výtvarné a rukodělné vytváření s touto tematikou.

Nesmírně vesmírné nápady
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Téma projektu vzešlo z hlasování žáků a nadchli se pro něj i slovenští partneři a kolegové na naší škole. Před zahájením školního roku jsem do družiny vyrobila obrovskou raketu, abych žáky namotivovala od prvního dne, a kolegové celou školu vesmírně vyzdobili.
Děti = kosmonauti spolu s další posádkou poznávali vesmír prostřednictvím různých činností - pohybových, výtvarných, hudebních, přírodovědných a badatelských. Odhalovali tajemství vesmíru nejen na základě vědeckých poznatků, ale i zábavnou a zážitkovou formou. Před velkým kosmickým letem proběhla společná teoretická, fyzická, psychologická a týmová příprava a teprve po ní jsme se jako skutečná mezinárodní posádka vydali na cestu s KOSMOTOUR PROXIMA. Naše mezinárodní expedice musela hodně spolupracovat a pracovat na společných úkolech či řešit nenadálé situace, tak jako na opravdové palubě vesmírné lodi. Nejprve jsme poznávali sluneční soustavu a pak jsme se vydali i dál. Prostřednictvím zkoumání, bádání, experimentování a tvoření jsme poznávali specifické zvláštnosti vesmírných těles. Společně jsme pátrali po slovensko-českých stopách ve vesmíru, navrhovali technologické produkty a tvořivě zpracovávali „neviditelný“ vesmír.
Sedm níže uvedených aktivit je vybráno z prezentace Výtvarné kosmohrátky (odkaz na celou prezentaci https://1url.cz/ktyS7)
1. Snímání povrchu planet
Motivace: Kosmické posádky mají za úkol sejmout na cizí planetě co nejvíce zajímavých struktur, otisků, vzorků...
Pomůcky: voskovky, papír (bílý, barevný, průklepový...), přírodniny, předměty okolo nás se zajímavým povrchem, nůžky
Postup: Na vymezeném území (místnost družiny a chodba před ní nebo za pěkného počasí venkovní prostor) děti snímají zajímavé struktury pomocí přiloženého papíru na různé povrchy (dlažba, dřevěné lavice...), předměty (podrážka obuvi, stavebnice, záclona...), případně přírodniny (kůra, listy, jehličí...) apod. a přejíždějí je voskovkou, která na papíru zanechává zajímavou stopu (technika frotáže).
Po sejmutí co největšího počtu zajímavých struktur děti z jednotlivých posádek vyberou ty nejzajímavější a vystřihnou z nich kruh. Z kruhů uspořádají výstavku „povrchů planet“.
2. Transparentní vesmír
Motivace: Nic v životě a ani ve vesmíru není jen černé nebo bílé..., na mimozemšťany a kosmické lodě se podíváme tak trochu jinak, a to „přes pauzák“, půjdeme pod povrch...
Pomůcky: kreslicí bílý karton (čtvrtka), pauzovací papír stejné velikosti jako karton, izolepa, černé permanentní popisovače a lihové fixy s různou šíří stopy
Postup: Děti si rozmyslí, jaký vesmírný motiv ztvární. Pauzovacím papírem překryjí čtvrtku a lehce jej pomocí izolepy přilepí na horní okraj celého budoucího dílka tak, aby se jím dalo otáčet jako listem v knize. Na bílou čtvrtku žáci nakreslí část obrázku, která má být ve výsledku šedivá, to, co má být černé, budou kreslit na pauzák a bílé se nevybarvuje, pouze se udělají obrysy tvaru.
Na přiložených fotografiích vidíte vlevo obrázek kreslený na čtvrtku a vpravo již hotové dílko s dokončenou kresbou na pauzovacím papíru.
Vystavené obrázky lákají návštěvníky k „odkrývání vrstvy“ a porovnávání kreseb na čtvrtce a pauzáku, a nakonec sledují celkové vyznění obrazu.
3. Galaxie ve skleničce
Motivace: Využití brzkého příchodu dětí do družiny ještě za tmy v zimních měsících, rozzáření temnoty zajímavým experimentem.
Pomůcky: světelné tyčinky, čiré skleničky, voda, síťky nebo kousek tylu, hadr, ochranné rukavice, nůžky, tmavý papír, ubrousky, zařízení na fotografování a natáčení (mobil, tablet, foťák)
Postup: Spojte v družině stoly a dejte židličky kolem nich, aby děti, které budou pracovat „ve tmě“, byly pohromadě. Žáci pracují ve dvojicích, mají před sebou skleničku naplněnou vodou a dvě světelné tyčinky, domluví se, kdo z dvojice bude fotit a kdo tvořit. Ten, kdo tvoří, si vezme rukavice, aktivuje svítící tyčinku a opatrně za pomoci dospělého odstřihne oba konce tyčinek. V družině se zhasne a začíná ta pravá vesmírná show!
Děti dají nad hladinu vody ustřiženou tyčinku, ze které pomalu vytéká svítící kapalina. Světélkující kapičky pomalu klesají ke dnu, vypadají jako zářící hvězdy či hvězdokupy v hlubokém vesmíru. Druhý z páru natáčí a fotí vzniklou „galaxii“.
Podobně jsme vytvořili i svítící lampičky, jen jsme do skleničky nenalili vodu, ale vložili kousek tylu či síťky a nakapali 2-3 světélkující barvy z ustřihnutých tyčinek. Lampičky pak nádherně ve tmě světélkovaly (životnost cca 24 hodin podle okolní teploty).
Pomocí svítící kapaliny děti vytvořily i „pozdravy z galaxie“, a to tak, že na tmavé papíry napsaly či nakreslily pozdrav. Ten pak ve tmě světélkoval.
Z fotografií jsme uspořádali výstavku, snímky byly opravdu podobné obrázkům z hlubokého vesmíru, které jsme zamíchali mezi naše vytvořené ve skleničce s vodou.
4. Chutné měsíční fáze
Motivace: Jak se chutně naučit fáze Měsíce - nov, první čtvrt, úplněk, poslední čtvrt? Stačí upéct čokoládový plát těsta, potřít ho citrónovou polevou a následně vykrajovat jednotlivé tvary. Škoda jen, že taková učební pomůcka nemá dlouhou životnost:)
Pomůcky: 250 g polohrubé mouky, 250 g Hery nebo másla, 250 g krystalového cukru, 150 g rozpuštěné čokolády na vaření, 2 lžíce kakaa, 6 vajec, 1 kypřicí prášek do pečiva, 5 lžic vařící vody, 3 lžíce citrónové šťávy, 300 g moučkového cukru, kruhové vykrajovátko
Postup: Šest vajec vyšleháme s krystalovým cukrem do pěny, do ní přidáme změklou Heru nakrájenou na malé kousky, za stálého míchání přilijeme rozpuštěnou čokoládu na vaření. Nakonec přimícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a vše pořádně promícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou posypaný plech. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut.
Mezitím si připravíme citrónovou polevu. Do mísy dáme vařící vodu, přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Do vzniklé citrónové vody po částech přisypáváme předem prosátý práškový cukr a pořádně vyšleháme.
Upečený plát ještě za horka polijeme polevou a necháme vychladnout. Další den vykrajujeme kruhovým vykrajovátkem měsíčky - viz fotografie.
5. Sluneční soustava na plackách
Motivace: Ne, opravdu nevěříme, že Země a planety či Slunce jsou placky. Mluvíme o buttonech... Udělejte si a seznamte se s celou sluneční soustavu zase jinak.
Pomůcky: nevyužité placky se špendlíkem (butony), oboustranná lepicí páska, stažené šablonky planet a Slunce, pastelky, fixy, nůžky
Postup: Každé dítě si vylosuje svoji planetu či Slunce, objekt si vybarví, vystřihne a oboustrannou lepicí páskou přilepí na placku. Děti si svoji placku přišpendlí na oblečení a vytvářejí postupnou řadu sluneční soustavy, jak jdou planety za sebou.
U nás, kdo chtěl, mohl si udělat postupně všech devět placek (Slunce, Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun) a ozdobit si aktovku, oblečení apod. Domů tak odcházela spousta „vesmírňanů“.
6. Ufo z pěnových tácků
Motivace: jednoduchá létající hračka
Pomůcky: tácek z pěnového polystyrenu, lihové barevné fixy, nůžky, hrneček, gumička, tužka
Postup: Na tácek obkreslete tužkou podle hrnečku kruh (cca průměr 8 cm), kruh vystřihněte a podle výše nakresleného obrázku vystřihněte dva zářezy naproti sobě. UFO fixy vymalujte. Chytněte létající talíř do jedné ruky a druhou rukou napněte ve směru letu gumičku zachycenou v zářezu u sebe (viz návodný obrázek). Až bude gumička napnutá, UFO pusťte, krásně a daleko poletí.
Pozn.: Vždy dbejte na to, aby děti nevystřelovaly létající talíře proti sobě, i když pěnový materiál je poměrně měkký, a nehrozí tedy téměř žádné zranění. Pokud nemáte dostatek pěnových tácků, jeví se jako nejlepší alternativa měkká 3vrstvá vlnitá lepenka.
7. Raketové záložky
A nakonec jednoduchý výrobek, který bude užitečnou pomůckou nebo milým kosmickým suvenýrem.
Pomůcky: nůžky, tyčinkové lepidlo, čtvrtka, barevné papíry, vlna, děrovačka
Postup: Vystřihněte ze čtvrtky obdélníkový tvar rakety se špicí, raketu polepte barevnými papíry (okénka, vstupní otvor, špice...), ve špičce děrovačkou udělejte dírku na ozdobný střapec, který vyrobíte z vlny.
Průběh celého projektu KOSMOTOUR PROXIMA naleznete na
https://twinspace.etwinning.net/43561/pages/page/257460

Související dokumenty

Články

Nesmírně vesmírné nápady 2