Kouzlení s páskou - svět staveb a zábavné geometrie

Vydáno:

Papírová malířská páska má své využití při výtvarných experimentech a v kombinacích různých výtvarných technik. Dobře se trhá nebo stříhá a po nalepení na papír se přes ni dá malovat. K tématu staveb a geometrických tvarů navíc tvoření s páskou přímo vybízí a tato témata lze dobře využít po celý rok.

 

Kouzlení s páskou - svět staveb a zábavné geometrie
Jana
Podzemná,
lektorka výtvarných kurzů, DDM Helceletka, Brno
Skládat a lepit z pruhů nebo menších kousků pásky můžeme hlavně jednodušší tvary. Skvěle se nám to bude hodit při výrobě technických tvarů, železnic, různých staveb a geometrických útvarů. S dětmi jsme vyráběli Eiffelovu věž, pyramidy, věže a podobné stavby, železnici pro vláček, okenice a rámy i abstraktně členěné plochy z pruhů, čtverců atp. Jednoduché je také z pásky vytvořit stromeček nebo hvězdy či vločky a máme hned zimní téma.
STAVBY
Potřeby a pomůcky:
-
tvrdý papír vyšší gramáže, vel. A4-A2 podle požadované velikosti obrázku
-
papírové pásky, mohou být užší i širší podle velikosti papíru
-
nůžky
-
prašné umělecké křídy (tzv. suché pastely), stačí i několik málo odstínů, využijeme i malé zbytky
-
také můžeme použít anilinové barvy nebo tuše a inkousty místo kříd
-
houbičky nebo ubrousky či hadřík
-
fixativ nebo lak na vlasy ve spreji
Postup:
Z delších i kratších pruhů pásky vytvoříme stavby jednoduchého tvaru, lepíme jemně, moc netlačíme na pásku. Pomocí kříd vybarvíme stavbu i pozadí. Stačí pokreslit část díla a zbytek už můžeme rozetřít houbičkou nebo ubrouskem. Klidně můžeme přetírat i pásku. Obrázek získá jemný nádech pastelových tónů kříd. Místo kříd můžeme malovat výraznými anilinovými barvami. Pro dobrý výsledek je potřeba vymalovat i oblasti těsně kolem pásky.
Tip:
Netradiční obraz ve stylu geometrické abstrakce vyrobíme rozčleněním čtvrtky páskou na různé geometrické útvary. Každé pole pak můžeme vybarvit jiným odstínem barvy. Nebo ještě více experimentovat a do políček zkoušet různé výtvarné techniky. (Zapíjení tuší, otisky a razítkování, čmárání, strukturální malba, tečkování...)
Nakonec setřepeme zbytky kříd a velmi opatrně sundáme pásku. Místa vykrytá páskou budou mít barvu papírového podkladu. Obrázek zafixujeme lakem na vlasy nebo fixativem ve spreji, pokud jsme použili křídy. V případě mokré varianty nejprve necháme výkres zaschnout a pak sundáme opatrně pásku. Někdy to jde i za mokra, je potřeba opatrně vyzkoušet, podle vlhkosti podkladu.
ŽELEZNICE
S menšími dětmi jsme nalepili na papír pomocí pásky jednoduché koleje, na které jsme umístili vláček. Mašinku a vagónky jsme vystřihli z rozložených krabiček od čajů, pomalovali pestrými barvami, naaranžovali a přilepili na způsob koláže na připravené koleje.
Všechna tato témata by šla dobře vytvořit i pomocí vykrývání klovatinou, kterou bychom nahradili pásku. Klovatina musí schnout, s páskou lze pracovat ihned. Třeba vám toto zpestření přijde vhod.

Související dokumenty