Kdo se baví, nezlobí

Vydáno:

Děti se nejlépe učí ve chvíli, kdy jsou na to samy připraveny. Jediné, co k tomu potřebují, je nálada, motivace a ty správné podmínky. Průběh vyučování asi příliš neovlivníte, ale motivaci a příjemné prostředí ve školní družině vytvořit můžete. Uvažujete o novince, která by osvěžila program vaší družiny? Máme pro vás tip.

Kdo se baví, nezlobí
Ing.
Kateřina
Lichtenberková,
yourchance, o. p. s.
Děti se od malička učí hrou. Je to pro ně nejpřirozenější způsob učení. Interaktivní soutěžní hra zaměřená na rozvoj finanční gramotnosti „Rozpočti si to!“ je určená dětem od deseti let a probíhá několik měsíců ve školním roce.
Loni se do této soutěže zapojilo celkem dvě stě týmů ze sto padesáti škol napříč republikou. Děti se bavily plněním on-line soutěžních úkolů a osvojovaly si základy finanční gramotnosti. Tématy byly možné formy výdělku - aktivní a pasivní příjem - či finanční produkty - přebytkové i schodkové hospodaření a další náměty z oblasti financí. Právě zaměření na výuku finanční gramotnosti prostřednictvím každodenních situací a úkolů z běžného života dělá tuto soutěž odlišnou od běžně pořádaných klání.
Do pražského finále postoupilo deset týmů žáků z osmi základních škol. V Náprstkově muzeu si děti prověřily své znalosti v zábavném kvízu s finanční tematikou a body získané za správné odpovědi následně proměnily na tzv. chechtáky, za které v improvizovaném krámku „nakupovaly“ společenské hry, knihy a jiné pozornosti od partnerů soutěže.
„Smyslem hry je seznámit žáky, ale i studenty středních škol s různými vzdělávacími nástroji, díky nimž se mohou rozvíjet v oblasti financí, domácího hospodaření a podnikavosti. Soutěž také u dětí rozvíjí schopnost pracovat s informacemi a učit se různými způsoby včetně schopnosti týmové spolupráce, kreativity a ICT kompetencí,“ vysvětlila Jana Merunková, ředitelka yourchance, o. p. s., společnosti, která soutěž „Rozpočti si to!“ pořádá v rámci realizace projektu „Finanční gramotnost do škol“.
Šestý ročník „Rozpočti si to!“ startuje právě v těchto dnech. Zaměří se hlavně na hospodaření domácnosti a rodinný rozpočet. Naváže tak na požadavky rámcových vzdělávacích programů v této oblasti a u základních škol pokryje většinu z nich. Škola, její učitelé a vychovatelé v družinách mohou soutěž využít jako jeden z efektivních výukových nástrojů.
Pokud se rozhodnete, aby soutěžil i tým z vaší školní družiny, stačí, když sestavíte „rodinný“ tým (týmy) v příslušném věku, vyplníte registrační formulář na www.rozpoctisito.cz, a pak průběžným plněním on-line zadávaných úkolů vyděláváte chechtáky. Na konci školního roku se možná právě vaše parta utká s těmi nejlepšími ve velkém finále:)
Více informací naleznete:
rozpoctisito.cz
fgdoskol.cz
yourchance.cz

Související dokumenty