Hvězdné království

Vydáno:

Motivační pohádka Bylo jednou jedno království a nebylo to obyčejné království. Bylo to království plné hvězd. A v tom království, stejně jako v jiných královstvích, žili král a královna, kteří měli překrásnou dceru Hvězdičku. Bydleli společně na zámku, který se třpytil ve tmě, protože byl plný malých a velkých hvězd. V zámecké zahradě rostlo mnoho zajímavých květin ve tvaru hvězdiček. Nejkrásnější však byly hvězdičkové růže, které nádherně voněly. Jejich vůně byla cítit už z dálky a kdo k nim přivoněl z blízka, hned usnul. Naštěstí je hlídal strážce, který hned tak k vonícím růžím nikoho nepustil, protože je hlídal pro všechny, co nemůžou v noci spát. Ten, kdo k růži přivoněl, usnul a zdály se mu krásné sny.

Hvězdné království
Naděžda
Kalábová,
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
Když se řekne Hvězdné království, každý si představí něco jiného. Kluky napadne, že by se mohli stát hvězdáři, kteří pozorují hvězdy, kosmonauty a letět ke hvězdám, holčičky zase přemýšlejí o princezně Hvězdičce. Každý ve svých představách vidí za tímto tématem úplně něco jiného.
Děti naší školní družiny čekal nelehký úkol. Vymyslet příběh, který si představují, že se odehrál právě v Hvězdném království. Příběh mohly děti napsat, nakreslit, zveršovat.
Princezna Hvězdička
velmi krásná je.
 
Pod svítícími hvězdami
ladně tancuje.
 
Její dlouhé šaty se nádherně třpytí,
 
ušité má je z hedvábných nití.
 
Jednou když prince spatřila,
 
zjistila, že se mu moc líbila.
 
Princ ji o ruku požádal,
 
ani chvíli neváhal.
 
Vždyť byla to holka na vdávání,
 
a tak se brzy stala jeho paní.
Kromě psaní a malování si v některém oddělení vymyslely paní vychovatelky hvězdné úkoly i hvězdné počítání.
Hvězdné úkoly
Děti plní hvězdné úkoly jako jednotlivci nebo v družstvech. Za splnění úkolu sbírají papírové hvězdičky různých velikostí, ze kterých postupně skládají souhvězdí nebo hvězdný obrázek.
1. Hra Otázky a odpovědi
Pomůcky: nastříhané papírové hvězdy
Dětem ukazujeme obrázky nejrůznějších známých postaviček a klademe jim otázky vztahující se ke známým pohádkám a příběhům. K této hře můžeme využít i ilustrace z knížek, ale i jiné pomůcky, které pomáhají k odpovědi na danou otázku. Kdo zná správnou odpověď, získává hvězdičku.
Obměna hry: děti hádají podle obrázku známé osobnosti a snaží se správně říct, jak se jmenují.
2. Napodobovaná
Za splnění úkolů rozdáváme dětem papírové hvězdy, které si připravíme pomocí raznice nebo vystřihneme nůžkami.
Tato hra je určena pro zábavu a uvolnění. Děti vymýšlejí různé úkoly vztahující se k nejrůznějším zvířátkům. Úkoly napíšou na lístečky. Vedoucí hry lístečky vybere, zamíchá a potom si každý vylosuje svůj vlastní úkol, který se snaží předvést co nejlépe ostatním. Ostatní hádají, jaké zvíře předvádějící představuje. Před samotnou hrou děti pomáhají s vymýšlením úkolů.
Úkoly:
Napodob pohyb mravence, který utíká před zlou slepicí.
Napodob veverku, která louská oříšky.
Napodob koně v ohradě.
Napodob bobra, jak ohlodává strom.
Napodob vlaštovku, jak staví hnízdo, aj.
3. Zvířata a jejich vlastnosti
Nastříháme nebo vyrazíme raznicí papírové hvězdy, které rozdáváme dětem za splnění úkolů.
Děti se rozdělily na dvě skupiny. Jedna skupina vymýšlela vlastnosti a druhá zvíře, kterému lze vlastnost přiřadit. Příklad: dlouhá - žirafa, chytrá - liška, zrzavá - veverka, chlupatá - kočka, mlsný - pejsek, ušatý - zajíc, upištěná - myš, aj.
4. Hvězdné čarování
Každý vymyslí a napíše recept, po kterém si myslí, že je krásná princezna Hvězdička.
Recept na krásu
Příklad: 1 myší ocásek, dvě sedmikrásky, tři pampelišky, jedna cibule. Dobrou chuť!
Každý vymyslí a napíše recept, po kterém si myslí, že rostou křídla, aby mohli motýli a ptáci létat ke hvězdám.
Příklad: 3 lžíce bláta, šťáva z malin, 5 lučních zvonečků. Vše zamíchat a vypít za úplňku.
5. Tvoření slov podle daných kritérií
Děti rozdělíme do skupinek po třech (čtyřech) a zadáme jim úkol, který ve stanoveném čase musí splnit. Prvním úkolem bylo vymyslet a napsat co nejvíce slov, která začínají a končí písmenem H. Například: hlína, hokejka, hřib, hvězda, hoblík, halenka atd.
Za každé slovo získává skupina jednu hvězdičku.
Obměna: Druhým úkolem bylo vytvořit co nejvíce slov, která neobsahují písmenko O.
6. Hvězdné počítání
Dětem rozdáme nakopírovaný pruh papíru a vysvětlíme, co budou dělat. Úkolem dětí je vybarvit libovolný počet hvězdiček žlutou, oranžovou nebo modrou pastelkou.
Potom hvězdy nastříháme nůžkami a všechny je rozložíme na lavici. Úkolem dětí je spočítat, kolik hvězdiček je žlutých (oranžových, modrých).
Pokud hru hrajeme s dětmi prvního ročníku, můžeme rozmístit různé počty hvězd na různá místa a děti počítají hvězdy jen do desíti.
Pokud nechceme, aby děti hvězdy vybarvovaly samy, můžeme hvězdy nakopírovat na barevné papíry a rozmístit je například na chodbách školní družiny a děti je mohou sčítat, počítat rozdíly mezi barvami. Hvězdičky také můžeme mít jednobarevné, ale menší a větší velikosti, kdy děti mohou počítat pouze hvězdy malé, či velké.
Pokud děti hra omrzí, můžou z připravených hvězdiček vytvářet obrázky nebo hvězdičky použít třeba na šaty princezny z Hvězdného království.
Závěr
Překvapivé bylo, že do aktivit spojených motivačně s hvězdami se zúčastnilo velké množství dětí.
Některé starší děti vyhledávaly informace o hvězdách a souhvězdích. Přinesly ukázat také knihy, které se týkají letu člověka do vesmíru. Kluci zkoušeli kreslit návrhy skafandrů, které měly nejrůznější vlastnosti a možná by slušely i leckterému kosmonautovi.
Děvčata prvních tříd si hrála na kosmetičky, které zdobily nehty malými hvězdičkami. I když to byla jen hra, tak pro mnohé z nás výborná zábava. Děti měly velké množství nápadů, ve kterých se pokaždé objevily hvězdy a hvězdičky. Proto pokud by si chtěl někdo vyzkoušet podobné téma, tak můžeme všem doporučit. Úkolů a her, za které děti budou dostávat hvězdičky, je mnoho. Naše aktivity jsou ty, které jsme si vyzkoušeli my, v naší školní družině. Ostatním nechávám na zvážení, a pokud popustí uzdu fantazii a nechají vymýšlet děti, zcela jistě zažijí společně dny plné zábavy a dobrodružství, protože dotýkat se hvězd je tajným snem nejen dětí. I když jsou to hvězdy z papíru a na papíře.

Související dokumenty