Hry s PET víčky

Vydáno:

Víčka od PET lahví představují snadno dostupnou pomůcku a materiál pro různé jednoduché hry a aktivity ve školní družině či klubu. Hry s víčky slouží k rozvoji jemné motoriky, taktilního a zrakové vnímání, procvičí smysly, postřeh, strategii. Barevná víčka rozvíjí také kreativitu při tvorbě mozaik či je můžeme použít jako „losovátka“ při rozdělování dětí do skupin.

Do dnešního příspěvku jsem vybrala tři nejoblíbenější hry s víčky, které děti v naší družině rády a opakovaně hrají.
1. Cvrnkaná s víčky
Hra rozvíjející postřeh, odhad a jemnou motoriku
Pomůcky:
10 víček jedné barvy a 10 víček jiné barvy, stůl
Pravidla:
-
Hrají dva hráči, každý má 10 víček jedné barvy.
-
Hráči rozloží svoje víčka na protilehlé strany stolu do „pyramidy“: první řada 4 víčka, druhá řada 3 víčka, třetí řada 2 víčka a čtvrtá řada 1 víčko.
-
Hráči si střihnou o to, kdo bude začínat.
-
V jednom kole má každý hráč jedno odpálení = cvrnknutí do víčka, snaží se svým víčkem srazit ze stolu soupeřovo víčko a zároveň usiluje o to, aby žádné jeho nespadlo; víčka, která spadnou ze stolu, se do hry nevracejí.
-
Hráči se ve cvrnkání střídají, při cvrnkání soupeř poodstoupí od stolu, aby nebránil svým tělem pohybu či spadnutí víčka.
-
Vyhrává ten, kdo dřív sestřílí ze stolu víčka soupeře a jemu na stole zůstane alespoň jedno víčko.
2. Rallye
Hra rozvíjející odhad a jemnou motoriku
Pomůcky:
2 víčka různých barev, velký balicí papír, silný fix, popř. kuličky z ložiska nebo malé skleněné
Pravidla:
-
Na velký balicí papír nakreslíme okruh našeho závodu - rallye, vyznačíme start, který je zároveň i cílem.
-
Hrají dva hráči, každý má jinak barevné víčko, my jsme pod víčka volně vložili kovové nebo skleněné kuličky, ale nemusí být.
-
Hráči si střihnou, kdo první odstartuje, svoje závodní víčka položí na start.
-
Hráči se střídají ve cvrnkání, a tím posouvají víčko k cíli.
-
Kdo vyjede z trasy, vrací se na start nebo si můžete na trase udělat záchytné body a vracet se k nejbližšímu.
-
Vyhrává hráč, kterému víčko = „závodní auto“ jako první projede cílovou čarou.
3. Víčka v síti
Hra rozvíjející paměť a prostorovou orientaci
Pomůcky:
2 kartony, fix, pravítko, různá víčka (nejméně 2 × 3 víčka), šátek
Pravidla:
-
Na dva kartony = hrací karty 20 cm × 20 cm narýsujte síť o straně čtverce 5 cm.
-
Připravte si tři víčka pro jednoho hráče a tři víčka jiné barvy pro druhého hráče.
-
První hráč na hrací kartu se sítí položí tři víčka do různých polí, ukáže je na 10 sekund soupeři a zakryje je šátkem nebo udělá zástěnu z dalšího kartonu.
-
Druhý hráč musí na svoji kartu rozložit svoje víčka do stejného postavení.
-
Za špatně položené víčko se započítávají trestné body a vyhrává ten, kdo má nejméně trestných bodů, předem si určete, na kolik kol budete hrát.
-
Hru samozřejmě můžete ztížit podle věku a schopnosti hráčů - větší síť, více víček apod.
Další vyzkoušené příklady užití víček ve hrách, logických úkolech či hlavolamech
Nim - odebírání víček
Hra, ve které hrají dva hráči či dva týmy. Z řady nebo hromádky víček hráči střídavě odebírají 1, 2 nebo 3 víčka. Vítězí ten, kdo odebere poslední víčko. Dá se měnit počet víček, možný počet při odebírání a i to, že vítězem je naopak ten, kdo už nemůže brát. Hra dobře poslouží při určení, kdo bude začínat danou aktivitu, hru apod.
Políčka neboli čtverečky
Hrací plán je tvořen čtvercovou sítí (např. opět 5 × 5 polí). Hráči postupně kladou víčka do políček plánu podle těchto pravidel: první víčko je umístěno libovolně, každé další víčko musí být umístěno do stejného sloupce nebo do stejného řádku jako víčko předchozí, ale mezi tímto víčkem a předchozím víčkem nesmí ležet jiné víčko. Prohraje ten, kdo již nemůže hrát, a vítěz získá tolik bodů, kolik zůstalo nepokrytých políček. Hrajeme na více kol, vítězí hráč, který získal více bodů.
Matematické rovnice pomocí víček
Vypočítejte hodnotu modrého a červeného víčka - viz fotografie (před plus modrá víčka a za plus červená). Vymyslete vlastní rovnice.
Kouzelná květina
Hlavolam s víčky. Úkolem je položit barevná víčka (4 barvy po třech kusech - viz foto) na jednotlivé plochy květiny tak, aby nikde nesousedily stejné barvy.
Víčka mají také široké využití v různých pohybových a dovednostních hrách, při různém rukodělném a výtvarném vytváření. Jako příklad nabízím jeden tip na výrobu:
Magnetická tanečnice.
Do víčka vlepíme magnet, ze čtvrtky vystřihneme dvě siluety tanečnice (viz šablona, výška cca 10 cm), které vybarvíme a mezi ně vlepíme zkrácenou špejli tak, aby dole nejméně jeden centimetr přesahovala, do rukou tanečnici vložíme papírové paraplíčko. Pomocí tavné pistolky přilepíme tanečnici na špejličce k magnetu ve víčku. Tanečnice položíme na desku stolu, pevný karton apod. a pomocí druhého magnetu pohybujícího se pod deskou tanečnici roztančíme a roztočíme. Můžeme také na dlouhé pravítko přichytit naproti sobě dva magnety a ty přibližovat k baleríně, kterou takto opět rozpohybujeme. Odkaz na video s našimi roztančenými magnetickými tanečnicemi: https://youtube/wGfnfFAGcic

Související dokumenty