Činnost školní družiny a školního klubu v kontextu reformy financování regionálního školství

Cílem článku je vyčlenění základních pravidel financování školní družiny a školního klubu zřizovaných krajem, obcí a svazkem obcí od 1. 1. 2020.

Činnost školní družiny a školního klubu v kontextu reformy financování regionálního školství1)
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
právnička, specialistka na školskou legislativu, www.monikapuskinova.cz, e-mail: puskinova@monikapuskinova.cz
Ing.
Petra
Schwarzová
ředitelka gymnázia a lektorka se zaměřením na financování škol
Právní předpisy
Orientace v oblasti reformy financování regionálního školství je založena na znalosti a použití právních předpisů. Pravidla spojená s reformou financování regionálního školství, a to školních družin a školních klubů, jsou zakotvena v následujících právních předpisech2):
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění (dále jen "školský zákon");
-
nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků, v platném znění;
-
vyhláška č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, v platném znění3);
-
vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, v platném znění;
-
vyhláška č. 310/2018 Sb., o krajských normativech.
Financování pedagogické práce ve školní družině - PHmax
Financování práce pedagogických pracovníků školní družiny zřizované krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí ze státního rozpočtu je založeno na maximálním počtu hodin přímé pedagogické činnosti financovaném ze státního rozpočtu (PHmax)
.
Podle § 10 odst. 9 vyhlášky č. 74/2005 Sb., v platném znění, platí: Maximální počet hodin přímé pedagogické činnosti financovaný ze státního rozpočtu v družině zřizované krajem, obcí, nebo svazkem obcí (PHmax) představuje pro účely této vyhlášky maximální týdenní počet hodin přímé pedagogické činnosti ve družině financovaný ze státního rozpočtu v závislosti na její organizační struktuře.
Lze konstatovat, že hodnota PHmax školní družiny je odvislá od organizační struktury školní družiny, tj. od počtu oddělení školní družiny.
Současně je však při stanovení hodnoty PHmax nutné odpovědět na otázku: Je, nebo není dodrženo pravidlo minimálního počtu účastníků, kteří jsou žáky prvního stupně základní školy, v průměru na jedno oddělení? Připomeňme uvedené pravidlo:
-
Podle § 10 odst. 2 vyhlášky č. 74/2005 Sb., v platném znění, družina má nejméně 20 účastníků, kteří j

Související dokumenty