Čertovská výzdoba

Každý rok nás adventní čas vyzývá k vánoční výzdobě. Chodby škol i družin se mění na výstavní síně prací malých umělců. A že bývá na co se dívat! Jen ta zásoba nápadů na tvoření té krásy někdy nám dospělým chybí. Přejeme si, aby byla naše příprava co nejjednodušší a nejrychlejší, a přitom byl zajištěn výsledek dětské práce. Proto nabízíme čertovskou tvorbu.

Čertovská výzdoba
Mgr.
Jana
Došková,
vedoucí keramického kroužku při ZŠ Roudnice nad Labem a majitelka keramické dílny Keramika pro radost
Mgr.
Petr
Došek,
ředitel ZŠ Velvary
Co budeme potřebovat
Šablonu, kopírku, keramickou hlínu typu MA, podložku pro keramické tvoření, keramickou jehlu, skalpel či ostrý nůž, váleček, špejli, tavnou pistoli a mašličku na ozdobení (pro alternativní tvorbu pastelky, popřípadě fixy).
Práce se šablonou
Základem našeho tvoření je šablona, která je přílohou tohoto článku. Poslouží nám jako předloha pro vytvoření zápichu ve tvaru hlavy čertíka. Dle potřeby šablonu okopírujte pomocí kopírovací techniky. Doporučujeme pro kopie použít papír s větší gramáží dle možnosti kopírky.
Menším dětem šablonu vystřihneme, starší to jistě zvládnou samy. Abychom zabránili dětským dohadům o tom, kdo kdy bude se šablonou pracovat, doporučujeme připravit dvojici čertíků pro dvojici dětí.
Hněteme, válíme, vyřezáváme, modelujeme, glazujeme
Každému dítěti přidělíme kouli keramické hlíny o velikosti mužské pěsti a necháme ji řádně promnout, aby změkla. Poté vyválíme plát našeho keramického těsta o síle asi 0,5 cm. Plát několikrát obrátíme a odstraníme možné vzduchové bublinky (obr. č. 1).
Šablonu položíme na plát hlíny a pomocí ostrého nože nebo skalpelu vyřízneme hlavy čertíků (obr. č. 2).
Odstraníme přebytečnou hlínu a prstem namočeným v čisté vodě začistíme hrany polotovaru (obr. 3 a 4). Hrany musí být zahlazeny proto, aby po výpalu nebyly ostré. Proto je nutné opracovat také vnitřní hrany čertových rohů. Opatrně pracujeme s vodou. Příliš mokrý prst hranu rozpustí, nedostatečně namočený prst hranu poškodí. Při tomto pracovním kroku děti procvičují jemnou motoriku prstů.
Pokud jsou děti se svým polotovarem spokojené, položí na něj opět šablonu a dokreslí detaily (obr. č. 5, 6). Použijí keramickou jehlu. Přes šablonu protlačí jednotlivé rysy čertích obličejů. Šablonu odstraníme a rysy vytlačíme stejnoměrně. Zkušenější mohou vymodelovat třeba nos a oči. Tím se hlavy čertíků stanou plastičtější. Je nutné podotknout, že plastické části hlav je nutné nalepit prostřednictvím tzv. „šlikru“ (hlíny rozpuštěné ve vodě). Pihy můžeme vytvořit pomocí špejle.
Hlavy čertíků máme vymodelované. Necháme je řádně vyschnout, nejlépe na desce ze zbytku sádrokartonové desky. Poté vypálíme na teplotu přežahu (obr. č. 7).
Pokud z jakéhokoli důvodu nemáme dostatek času na glazování, je možné použít techniku zátěru a výrobek vypálit pouze jednou. Pokud máme času dostatek, čertíky naglazujeme.
Závěrečné zdobení
Pokud máme polotovar vypálený, přistoupíme k připevnění špejle. K tomu použijeme tavnou pistoli. Mašlička dodá čertíkům žertovnou povahu. A kam s nimi? Klidně do květináče za okno nebo jako dekoraci k ponožce, kterou připravujeme pro Mikuláše.
A kde je ta „čertovina“? Tady. Ne každé školské zařízení má k dispozici keramickou dílničku. Čertíky můžeme modelovat i ze slaného nebo vizovického těsta. Návod na slané těsto je možné dohledat na tomto odkazu:
http://www.kreativnitechniky.cz/zobrazit/80/NÁVOD%20NA%20Vánočn%C3%AD%20ozdoby%20ze%20slaného%20těsta
No a pokud potřebujete děti jen tak zabavit, je možné šablony použít i jako omalovánky. Po vymalování čertí hlavičky můžeme vystříhat a připevnit jakýmkoli způsobem na špejli. I takto vytvořené postavičky potěší své okolí.

Související dokumenty