Bádáme a přemýšlíme hrou 2

Vydáno: 5 minut čtení

Další inspirace a nápady pro malá bádání hlavou a rukama zaměřené na logické uvažování, tvorbu papírových hlavolamů, řešení obrázkových rébusů a další aktivity, které můžete použít v klubu zábavné logiky nebo prostě v běžném provozu ŠD, ŠK.

Bádáme a přemýšlíme hrou 2
Jaroslava
Pachlová
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
I v tomto příspěvku začneme malými mozkovými rozcvičkami, které zlepší koncentraci a pomohou odpoutat myšlenky od předchozí aktivity a připraví mozek na další úkoly.
Poznámka:
Řešení všech úkolů najdete na konci článku.
MOZKOVÉ ROZCVIČKY
Mohou to být jednoduché hlavolamy, krátké zábavné logické hádanky, cviky na propojení obou mozkových hemisfér, paměťové hry a podobně.
1. Malé logické hádanky
a)
Některé měsíce mají 31 dnů. Kolik jich má 28 dnů?
b)
Matka s otcem mají šest synů, každý syn má jednu sestru. Kolik členů má rodina?
c)
Když šest mužů vykope šest jam za šest dní, za jak dlouho vykope jeden muž půl jámy?
d)
Pokud v závodě předběhnete závodníka na druhém místě, na kolikátém místě budete?
e)
Adam šel na procházku bez deštníku. Neměl na hlavě kšiltovku ani klobouk, nikde se neschoval, a přesto mu nezmokl ani jeden vlas na hlavě. Jak je to možné?
2. Obrázkový hlavolam - kruh, čtverec, trojúhelník
Na obrázku vidíte kruh, čtverec, trojúhelník, které se navzájem překrývají, a čísla od 1 do 9. Jaký je součet čísel, která jsou zároveň ve čtverci i trojúhelníku a nejsou v kruhu?
3. Pohotovost - minutová hříčka na pozornost
Děti obdrží papír, kde bude střídavě 10 x 10 tvarů (kroužky, čtverce, trojúhelníčky).
Po domluveném znamení začnou tužkou po dobu jedné minuty kreslit do tvarů značky, a to takto: do kroužku vodorovnou čáru, do čtverečku svislou čáru a do trojúhelníčku křížek.
Po uplynutí času tužku odloží a sečtou správně vyplněné tvary.
MANIPULACE S PAPÍREM
Další jednoduché papírové hlavolamy, při kterých děti zapojí ruce i mozek zároveň.
4. Záhadný papír z jednoho listu
Položte před děti 3D papírový objekt (viz foto) a vyzvěte je, aby z jednoho archu papíru (např. A5, ale na velikosti nezáleží) udělaly stejný objekt.
Na výrobu budete potřebovat list papíru a nůžky. Jak z plochy papíru jen pomocí nastřižení a přetočení udělat 3D objekt, vám pomůže následující návodný obrázek.
5. Möbiova páska
Tento pokus patří ke skupině experimentů z matematické topologie. Ukazuje pozoruhodné vlastnosti prostoru, které v denní praxi někdy unikají pozornosti. Zatímco plošné předměty denního života mají dvě strany, rub a líc, jako třeba list papíru, hrací karta, tričko, bankovka..., tak Möbiova páska, která se zhotoví z protočeného proužku papíru slepením jeho kratších stran, má pouze jednu stranu, to jednoduše zjistíte, když budete na tuto pásku kreslit „cestičku“ tužkou.
Möbiova páska byla nazvána podle německého astronoma a matematika Augusta Ferdinanda Möbia (1790-1868) z Lipska.
Protože orientace plochy Möbiovy pásky není možná, patří mezi neorientovatelné plochy.
Vyzkoušejte si základní varianty aktivit s Möbiovou páskou:
1.
Nejdříve si slepte proužek papíru bez přetočení, vznikne prostý prstenec a ten rozstřihněte podélně uprostřed. Vzniknou dva samostatné proužky původních vlastností. To je vcelku jasné.
2.
Nyní už pásku podle obrázku na straně 10 jednou přetočte a slepte, máte Möbiův proužek. Zeptejte se teď dětí, co vznikne, pokud tuto pásku opět podélně uprostřed rozstřihneme. Poté prakticky vyzkoušejte. Vznikne jeden dlouhý, několikrát protočený proužek.
3.
Další Möbiovu pásku teď začněte rozstřihávat opět podélně, ovšem ne uprostřed, ale u okraje. Opět se zeptejte dětí, jaká páska tímto rozstřižením vznikne. Tentokrát vzniknou dva do sebe vpletené proužky, jeden dvakrát delší než původní proužek bez vlastností Möbiova proužku, druhý s jeho vlastnostmi.
4.
S Möbiovou páskou existuje spousta variant aktivit, pásku můžete dvakrát přetočit, můžete vložit dvě pásky do sebe apod. Po zadání do internetového vyhledávače určitě najdete spoustu návodů.
JEDNOTAŽKY
V minulém čísle jsme se naučili kreslit jedním tahem různé typy hvězd a souhvězdí, dnes zůstaneme také ve vesmíru a vyzkoušíme si raketu jedním tahem.
Zopakování pravidel pro jednotažky: ruka se nesmí ani jednou zvednout z papíru, po žádné čáře se nesmí jet dvakrát.
Kdo doletí s naší jednotažkovou raketou ke hvězdám?
Náplně všech 32 lekcí klubu MyslIQ = klubu zábavné logiky a deskových her (16 lekcí po hodině a půl na jedno pololetí) najdete na webových stránkách www.zsstraz.cz
Řešení:
1.
a) všechny měsíce mají 28 dní, b) 9 - otec, matka, šest synů a jedna dcera, c) nic takového jako „půl jámy“
neexistuje, jáma je jáma, d) na druhém, e) nepršelo nebo byl Adam plešatý:)
2.
Součet je 7. Podle zadání se mají sečíst čísla, která jsou uvnitř čtverce i trojúhelníku, a tomu odpovídají pouze čísla 9 a 7. Dále je napsáno, že se mají vynechat čísla, která jsou v kruhu. A protože se číslo 9 nachází v kruhu, zbývá pouze jedno číslo, a to je 7.