Zdravotní způsobilost

Vydáno:

Pracuji jako učitelka MŠ. Byla jsem dlouho v pracovní neschopnosti (téměř 17 měsíců), po uschopnění jsem musela na mimořádnou zdravotní prohlídku k našemu poskytovateli, který mě v životě neviděl. Po přečtení výpisu ze zdravotní dokumentace od mého obvodního lékaře usoudil, že jsem zdravotně způsobilá s podmínkou (nepřetěžovat pohybový aparát). Posudek jsem odevzdala zaměstnavateli. Po 6 odpracovaných dnech mi bylo sděleno, že p. ředitelka pochybila, když mě přijala zpět do práce, že s takovýmto posudkem nelze ve školce pracovat. Poslali mě tedy domů s tím, že dokud se situace nevyřeší, jedná se o překážku v práci ze strany zaměstnavatele a pracovat nemohu. Očekávám tedy, že mi bude dána výpověď ze zdravotních důvodů. Nejvíce mě zajímá, zda s tímto zdravotním posudkem mohu vůbec někde ve školství pracovat? Mé vzdělání je VOŠ, ve školství mohu tedy pracovat jako vychovatelka školní družiny nebo v MŠ. Podle čeho se určuje, kde smím a kde nesmím pracovat?

SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění
 
zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, v platném znění
 
vyhláška č.79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče)
Lékař – poskytovatel pracovnělékařských služeb – vystavuje lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k práci. Náležitosti lékařského posudku ve vztahu k vykonávané činnosti stanoví § 17 vyhlášky č. 79/2013 Sb.
Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k práci mimo jiné obsahuje údaje o pracovním zařazení posuzované osoby, dále údaje o druhu práce, režimu práce, o rizikových faktorech ve vztahu ke konkrétní práci, míře rizikových faktorů pracovních podmínek vyjádřené kategorií práce podle jednotlivých rozhodujících rizikových faktorů pracovních podmínek (§ 17 vyhlášky č. 79/2013 Sb.).
V návaznosti na výše uvedené skutečnosti (pracovní zařazení, druh práce, režim práce, rizikové faktory ve vztahu ke konkrétní práce, míra rizikových faktorů pracovních podmínek vyjádřená kategorií práce) poskytovatel pracovnělékařských služeb posuzuje zdravotní způsobilost k práci a formuluje posudkový závěr.
Jak bylo uvedeno výše, lékařský posudek se vztahuje ke konkrétnímu pracovnímu zařazení posuzované osoby, druhu práce, režimu práce, rizikovým faktorům ve vztahu ke konkrétní práci, míře rizikových faktorů pracovních podmínek vyjádřené kategorií práce podle jednotlivých rozhodujících rizikových faktorů pracovních podmínek.
Lékařský posudek, který byl vystaven poskytovatelem pracovnělékařských služeb, se nevztahuje na Vaši práci, kterou byste případně v budoucnu vykonávala u jiného zaměstnavatele. Jestliže se budete ucházet o práci ve školství u jiného zaměstnavatele, poskytovatel pracovnělékařských služeb tohoto jiného zaměstnavatele bude posuzovat Vaši zdravotní způsobilost v návaznosti na výše uvedené skutečnosti, avšak v jeho konkrétních podmínkách a na základě Vašeho aktuálního zdravotního stavu.
Nelze vyloučit, že u jiného zaměstnavatel budou jiné podmínky výkonu práce (spojené zejména s jiným druhem práce, než je učitelka mateřské školy) a poskytovatel pracovnělékařských služeb jiného zaměstnavatele zformuluje posudkový závěr, podle kterého budete zdravotně způsobilá k výkonu určité práce.
Váš nový zaměstnavatel je povinen Vás jako uchazeče o zaměstnání vyslat na vstupní lékařskou prohlídku (§ 59 zákona o specifických zdravotních službách). Výstupem vstupní lékařské prohlídky je lékařský posudek obsahující posudkový závěr. Zaměstnavatel se tedy z lékařského posudku nedozví přímo Vaše předchozí zdravotní problémy (diagnózu). Dozví se z lékařského posudku, zda jste, nebo nejste zdravotně způsobilá vykonávat práci, o kterou se ucházíte.
Váš budoucí zaměstnavatel by se mohl dozvědět o Vašich předchozích zdravotních problémech, pokud mu sdělíte, že Váš předchozí pracovní poměr skončil výpovědí podle § 52 písm. e) zákoníku práce. Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost.
Z informací uvedených v dotazu plyne, že na základě posudkového závěru jste způsobilá vykonávat práci s určitým omezením (nepřetěžovat pohybový aparát). Závisí na zaměstnavateli, zda Vám může práci, která odpovídá z lékařského posudku, přidělovat.
Obecně platí, že lékař při vystavování lékařského posudku bere v potaz kategorii prací (1., 2. kategorie prací atd.).
Dle vyhlášky č. 79/2013 Sb. však všichni pedagogičtí pracovníci vykonávají práci, jejíž součástí je riziko ohrožení zdraví.