Základní škola a rozvoz jídel mateřské škole z pohledu DPH a silniční daně

Vydáno:
Základní škola a rozvoz jídel mateřské škole z pohledu DPH a silniční daně
Ing.
Jiří
Vychopeň
 
 
Základní škola přepravuje jídlo v nádobách, vlastními zaměstnanci. Ve svém zařízení je poskytuje žákům ZŠ, ale i dětem mateřské školky. Mateřská i základní škola má stejného zřizovatele.
a)
Jedná se i v tomto případě o plnění osvobozené od daně dle § 57 ZDPH, pokud by poskytovala/ /neposkytovala jídla ve svém zařízení? Především mě zajímá poskytování jídel mateřské školce.
b)
A jak je to se silniční daní? Bude v tomto případě platit silniční daň, pokud používá automobil pouze k těmto účelům?
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění p. p.
 
zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění p. p.
 
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění p. p.
Stravovací služby poskytované zařízením školního stravování ZŠ, pokud je toto školské zařízení zapsáno do školského rejstříku, jsou podle ustanovení § 7 odst. 4 školského zákona službami, které
doplňují nebo podporují vzdělávání ve školách
nebo s ním přímo souvisejí. To se týká jak základních škol, tak i škol mateřských. Podle ustanovení § 57 odst. 1 písm. b) zákona o DPH jsou školské služby poskytované ve školských zařízeních zapsaných ve školském rejstříku, které doplňují nebo podporují vzdělávání v mateřských školách, základních školách a dalších školách uvedených v písm. a) nebo s ním přímo souvisejí, považovány pro účely tohoto zákona za součást výchovy a vzdělávání, které jsou podle ustanovení § 51 odst. 1 písm. g) zákona o DPH za splnění podmínek uvedených v § 57 tohoto zákona
osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně.
Bližší výklad k osvobození od daně bez nároku na odpočet daně u školských služeb poskytovaných školskými zařízeními včetně stravování dětí a žáků v zařízeních školního stravování lze nalézt v Informaci MF ČR k uplatňování DPH při poskytování školských služeb, která byla zveřejněna na webových stránkách ministerstva dne 8. 3. 2006. Podle této Informace je poskytování školního stravování, kterým se rozumí stravovací služba pro děti, žáky a studenty, zabezpečované zařízením školního stravování, plněním osvobozeným od daně bez nároku na odpočet daně, což by mělo platit i při dodávání jídel dětem nebo žákům do jiného školského zařízení.
U subjektů, které nejsou založeny nebo zřízeny za účelem podnikání (v daném případě je tímto subjektem základní škola), je podle ustanovení § 2 odst. 1 zákona o silniční dani silniční motorové vozidlo
předmětem silniční daně
jen tehdy, pokud je používáno k činnosti, z níž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů. Podle ustanovení § 18 odst. 4 písm. a) zákona o daních z příjmů nejsou předmětem daně příjmy z činností vyplývajících z poslání uvedených subjektů za podmínky, že náklady vynaložené podle tohoto zákona v souvislosti s prováděním těchto činností jsou vyšší. Pokud je v daném případě uvedená podmínka splněna, není vozidlo používané výhradně pro účely školského stravovacího zařízení ZŠ předmětem silniční daně. V opačném případě by toto vozidlo silniční dani podléhalo.