Výtvarná technika - muchláž

Vydáno:

 

Výtvarná technika - muchláž
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
Netradiční výtvarná technika zvaná muchláž má více forem a možností použití. Od jednodušší formy pro začátečníky až pro opravdu pokročilé výtvarníky. Dnes jsem zvolila tu nejlehčí výtvarnou formu a přizpůsobila ji pro naše předškoláky. Věřte, že vše lehce zvládnou, a nakonec budou mít krásná výtvarná díla, se kterými se mohou veřejně pochlubit. Nedávno jsem tuto metodu realizovala se svými malými žáčky. O jejich muchláže projevila velký zájem veřejnost, rodiče, děti i učitelé. Díla malých výtvarníků jsou v současnosti vystavena v ZŠ Korunovační v Praze, kde slaví velké úspěchy.
Budeme potřebovat:
-
bílý kancelářský papír
-
černá tuš
-
štětec, nejlépe plochý
-
voskové pastelky
-
houbička (například na nádobí, může být i kus hadříku)
Postup:
1.
Nejprve si na bílý kancelářský papír voskovými pastelkami vymalujeme různé tvary, je úplně jedno, zda to budou čáry, kolečka, jednoduše co malý výtvarník zvládne. Základem úspěchu je vybarvit opravdu celou bílou plochu voskovými pastelkami. Čím barevnější, tím lepší!
2.
Když budeme mít celou plochu pečlivě vybarvenou, setřeme přebytky voskových barev, které nám ulpěly na papíru.
3.
Teď přijde pro děti ten nejzajímavější moment této techniky, vybarvený papír vezmou do ruky a pořádně ho zmuchlají do kuličky!
4.
Po důkladném zmuchlání obrázku velmi opatrně kuličku papíru rozbalíme.
5.
Zmuchlaný obrázek si položíme na stůl a přichází na řadu tuš. Teď se ukáže, jak dobře jsme mačkali, protože podle muchlání papíru nám vznikne charakter obrazu. To je vlastně opravdu to nejzásadnější! Tam, kde jsme papír muchlali, z ohybů vosková barva odpadá, tím pádem na těchto hranách ulpí tuš. Tam, kde je vosková barva, tam se tuš neudrží. Na zmuchlaný obrázek po celé ploše papíru tedy děti nanášejí štětcem tuš. Je to velmi jednoduché a není čeho se bát.
6.
Když máme celou plochu pokrytou tuší, necháme pořádně zaschnout. Jakmile bude obrázek suchý, vezmeme houbičku či hadřík, přejdeme s pomocí paní učitelky k umyvadlu a obrázek pod tekoucí vodou opatrně vymýváme. Opatrně si houbičkou nebo hadříkem pomáháme. Dáváme pozor, aby se papír nepotrhal.
Vůbec se nebojte, je to zábava a uvidíte, že to dětem půjde dobře. Pokud se stane, že se přece jen někde papír protrhne, nevadí, i to později zúročíme. Jakmile budeme mít obrázek vymytý, dáme ho na rovnou plochu uschnout.
7.
Na závěr obrázek nalepíme na čtvrtku papíru vyšší gramáže a můžeme obrázek malého výtvarníka vystavit!
Pevně věřím, že vás tato netradiční výtvarná technika zaujme! Postup je velmi jednoduchý, ale výsledek dle mého názoru velice efektní.

Související dokumenty