Výroba soch a dekorací z cementu

Vydáno:

Dnes budeme s dětmi tvořit úžasné výrobky z cementu. Zní to sice velmi složitě, ale během chvíle poznáte, že na tom není vůbec nic těžkého, ba právě naopak. Vyrobíme si sochy, mističky či dózičky, které můžeme použít třeba jako květináče, nebo i misky na šperky, svícny a mnoho dalších věcí.

Výroba soch a dekorací z cementu
Alexandra
Hejlová
Výtvarnice
SOCHY Z CEMENTU
Budeme potřebovat:
*
cement bílý nebo šedý (k dostání v prodejnách s barvami)
*
vodovky, temperové nebo akrylové barvy
*
štětce, kulaté či ploché
*
houbička na nádobí
*
voda
*
hrneček (použijeme jako odměrku)
*
bezbarvý závěrečný lak ve spreji
*
staré plyšové hračky (můžou být i potrhané, rozpárané, zkrátka všechny ty, co již chcete vyhodit)
Postup:
1. Nejprve si připravíme plyšáky. Z nich ustřihneme to, co by nám v konečné podobě překáželo a mohlo by nám udělat „neplechu“, například cedulky, šňůrky…
 
2. Jako další krok si připravíme cement, který naředíme v poměru cca1 hrnek vody a dva hrnky cementu. Pořádně rozmícháme v hladkou, tužší hmotu, do které rychle ponoříme plyšáky, které krátce necháme odkapat a hned pokládáme na připravenou podložku, tak, jak si přejeme je vystavit. Buďto zvířátka posadíme nebo i položíme, zkrátka tak, jak je budeme chtít po zatvrdnutí vystavit.
3. Po zatvrdnutí je druhý den můžeme dobarvit, a to jak vodovkami, tak i temperou či akrylovými barvami. Doporučuji barvy vklepávat houbičkou na mytí nádobí, kterou si rozstřihneme na cca 4 kousky, a lehce můžeme i barvy mísit – tak docílíme stínování a velmi lehkých barevných odstínů. Štětcem na závěr můžeme dokreslit detaily, jako například oči, čumáčky, drápky atd.
4. Během chvíle nám vodové barvy zaschnou a pak jen sochu z plyšových hraček lehce přestříkáme bezbarvým univerzálním lakem, a tím barvy nejen zafixujeme, ale rovněž více vyniknou a budou živější.
MISKY Z CEMENTU
Budeme potřebovat:
*
cement bílý nebo šedý
*
temperové nebo akrylové barvy
*
štětce, kulaté či ploché
*
houbička na nádobí
*
voda
*
hrneček (použijeme jako odměrku)
*
kelímky, misky, skleničky (budou nám sloužit jako formy)
*
igelitové pytlíky nebo potravinářská fólie či jen obyčejný olej (tím budeme pokrývat naše formy, aby po zatvrdnutí cementu šly lépe vyndat)
*
bezbarvý lak ve spreji
*
zbytky látek, nějakých pevnějších, silnějších (bude se tak dětem lépe pracovat)
*
zbytky stuhy, krajky, korálků na dozdobení (ale není nutné)
Postup:
1. Nejprve si tentokrát připravíme kousky látek, nejlépe nám bude pro začátek vyhovovat formát čtverce, ale můžete experimentovat, fantazii se tady meze nekladou.
2. Pak si připravíme naše formy (jakákoli plastová, skleněná miska, sklenička…, na kterou položíme igelitový pytlík nebo potravinářskou fólii). Druhou možností je, že si kelímky – skleničky pomažeme olejem, tak docílíme, že po zatvrdnutí formy krásně a bez problému vyndáme.
3. Dalším krokem bude opět příprava cementu. Namícháme si cement, který tentokrát naředíme v poměru zhruba 1 hrnek vody a 1–1,5 hrnku cementu. Pro výrobu misek by měla být hmota z cementu tentokrát o něco řidší, než byla na sochy. Opět pořádně rozmícháme v hladkou hmotu, do které máčíme kousky látky. Opravdu myslete na to, že základem úspěchu je důkladné rozmíchání cementu, pak je výsledek 100%. Namočené kousky látky klademe po odkapání přebytečné cementové hmoty na naše připravené formy. Necháme opět do druhého dne dostatečně zatvrdnout.
4. Druhý den po zatvrdnutí opatrně formy vyndáme a připravíme se na dokončení výrobků. Naše misky, dózičky, nebo dokonce květináčky můžeme lehce domalovat temperovými nebo akrylovými barvami. Tady znovu doporučuji lehce vyťukávat barvy a znovu lehce stínovat. Vodové barvy prakticky ihned zaschnou, a tak poté posprejujeme závěrečným lakem. Jelikož je také rychleschnoucí, po chvíli si naše nádobky můžeme dozdobit stuhou, krajkou či dolepit korálky (v tom případě radím přilepit korálky tavnou lepicí pistolí).
MISKY Z CEMENTU II.
Budeme potřebovat:
*
cement bílý nebo šedý
*
temperové nebo akrylové barvy
*
štětce, kulaté či ploché
*
houbička na nádobí
*
voda
*
hrneček (použijeme jako odměrku)
*
kelímky, misky, skleničky (budou nám sloužit jako formy – menší a větší, budeme nádobky klást na sebe)
*
igelitové pytlíky nebo potravinářská fólie (tím budeme pokrývat naše formy, aby po zatvrdnutí cementu šly dobře vyndat)
*
bezbarvý lak ve spreji
Postup:
1. Nejprve si připravíme dvě podobné nádobky, jednu větší, druhou menší. Nejprve si připravíme tu větší, do které vložíme igelit nebo potravinářskou fólii, a vlijeme cement. Pak do cementu vložíme druhou menší misku, kterou předtím obalíme potravinářskou fólií, aby se nám co nejlépe a nejsnadněji pracovalo. Pokud by nám druhá nádobka dobře v cementu neseděla, bylo by dobré ji něčím zatížit. Na to můžeme použít kamínky nebo čočku, fazole…, cokoliv máme po ruce.
2. Druhý den nám cement zatvrdne a my můžeme vyndat první zatíženou misku, vyndáme igelit (potravinářskou fólii) a pak sundáme s igelitem i tu první a máme výrobek připravený k dokončení.
3. Opět můžeme vodovými barvami všeho druhu výrobek dobarvit a následně přestříkat bezbarvým lakem.
Všechny tyto výrobky jsou zcela funkční, zároveň jsou dekorativní a děti z těchto výrobků budou mít jistě velkou radost!

Související dokumenty