Výroba obrázku - zvířátka z ručiček

Vydáno:

Nejlepším nástrojem pro děti předškolního i školního věku jsou jednoznačně ruce. Vyzkoušejte vodou ředitelné barvičky pro děti a vesele se pusťte do otisků rukou. Z ručiček můžete vyrobit snad každé zvířátko, které děti napadne. V následujícím textu vám ukážu, jak se tvoří z otisků ručiček například žirafa, slon, velbloud a jako bonus pohádkový dráček. Větší děti si mohou udělat obrázek s vícero druhy zvířátek a vyrobit si rovnou celou ZOO.

 

Výroba obrázku - zvířátka z ručiček
Alexandra
Hejlová,
výtvarnice
Budeme potřebovat:
-
bílé a barevné čtvrtky (dle fantazie dítěte)
-
vodou ředitelné barvy pro děti
-
lepenku nebo tvrdší karton (na který budeme lepit výkres a z kterého také na závěr uděláme rámeček na náš obrázek)
-
úzký a delší pruh látky, například tyl (látkou obmotáme rámeček)
-
tekuté lepidlo Herkules
-
tavnou lepicí pistoli (předškolním dětem do rukou tavnou pistoli v žádném případě nedáváme a použijeme pouze tekuté lepidlo Herkules)
-
nůžky
-
provázek na ouško na zavěšení
-
kolíčky na prádlo
-
fixy (na dokreslení a zvýraznění zvířátka)
-
štětec (na dokreslení zvířátka)
Postup:
1.
Nejprve si připravíme bílou nebo barevnou čtvrtku. Nabarvíme dlaň s prstíky barvou, jakou si dítě určí a jak barevné zvířátko bude chtít. Poté, aby barva nezaschla, rychle obtiskneme ruku na papír, jaký si dítě vybralo.
2.
Poté necháme otisk ručičky zaschnout a mezitím si připravíme lepenku či tvrdý karton. Na ten pak otisk ruky na čtvrtce nalepíme.
3.
Následně si z lepenky či tvrdého kartonu vystřihneme nebo vyřežeme rámeček, zde musí pomoct paní učitelka! Vystřižený rámeček celý obmotáme již připravenou látkou. Na rubové straně rámečku konec látky zajistíme lepidlem. Hotový rámeček přilepíme na obrázek a pro jistotu na něj připneme kolíčky na prádlo z každé strany, aby nám rámeček dobře držel. Po důkladném zaschnutí kolíčky sundáme.
4.
Po důkladném zatvrdnutí lepidla sundáme kolíčky na prádlo z obrázku a dokončíme jej. Dobře si ještě jednou prohlédneme náš otisk ruky a najdeme v něm zvířátko, které chceme vytvořit. Zde nám dobře poslouží naše fantazie. Jakmile máme jasno, zvířátko domalujeme barvou (s pomocí štětce), kterou jsme udělali otisk ruky. Tak bude zvířátko celistvé. Na závěr použijeme o jeden až dva tóny tmavší barevný fix, kterým zdůrazníme detaily zvířátka (oči, uši, skvrny, nos, chobot atd.).
5.
Obrázek máme hotový. Abychom si jej mohli pověsit na zeď, připevníme zezadu na lepenku provázek, který lehce přilepíme lepicí páskou nebo použijeme opět tavnou pistoli.

Související dokumenty