Víte, co je eTwinning?

Víte, co je eTwinning? Projekty mezinárodní spolupráce škol (mateřských, základních a středních), které vytvářejí učitelé dle vzdělávacích potřeb svých dětí pomocí digitálních technologií. Aktivita, která přinese zábavu, energii a hlavně poznání. Dá se taková práce realizovat i s předškoláky v podmínkách českých mateřských škol? Desítky předškolních učitelek aktivně projekty realizujících odpoví, že ano. Ačkoli projekty jsou určeny i pro žáky základních a studenty středních škol, mateřská škola je však stejně skvělým prostředím.

Učitelky, které jsou v eTwinningu aktivní, si chválí zejména časové podmínky a vhodnost projektových metod v předškolním vzdělávání. Protože mateřská škola nemá rozvrh a určené hodinové dotace, je projektová práce snadno realizovatelná. Co však může být pro projektovou práci limitující, je schopnost dětí chápat systematickou práci v projektu a pochopení smyslu. Zkušený předškolní pedagog však už při tvorbě projektu zvládne projektové aktivity rozfázovat do jednoduchých kroků a připravit také motivaci pro děti, aby se do projektu zapojily s nadšením.
Specifikem práce ve školce je však také to, že zpracovávání výstupů je zcela na učitelce, v praxi je to nejčastěji fotografování, zpracování fotografií do filmů nebo prezentací, případně střih krátkých videospotů, výroba aktivit pomocí aplikací nebo online nástrojů a komunikace s partnery ve TwinSpace, virtuální třídě. Komplikací může být nedostatečné technické vybavení školky, spolupráce probíhá online prostředni

Související dokumenty