Velikonoční tvoření

Vydáno:

V dnešních výtvarných dílničkách se budeme věnovat Velikonocům, které se kvapem blíží. Tentokrát vám představím pět zajímavých, a přitom lehkých nápadů, které hravě s dětmi vytvoříte. Na závěr si dnes vyrobíme velmi praktický dárek, třeba pro koledníky – malovaná, nabarvená vajíčka má úplně každý, ale co třeba krásného a nápaditého motýlka?

Velikonoční tvoření
Alexandra
Hejlová
výtvarnice
KUŘÁTKA Z PRSTŮ
Budeme potřebovat:
- bílé čtvrtky
- barevné papíry (zelený, žlutý)
- nůžky
- lepidlo HERKULES (tuhé nebo tekuté)
- menší nalepovací očka
- hnědou nebo černou fixu
- barevná peříčka
Postup:
1. Nejprve si děti obkreslí svou ruku, těm nejmenším dětem pomůže ručičku obkreslit tužkou na žlutý papír. Obkreslenou ručičku pomůžeme pak dětem vystřihnout, některé předškolní děti jsou tak šikovné, že si ji dokáží prakticky vystřihnout zcela samy, jen je potřeba děti s nůžkami pohlídat!
2. Pak si připravíme bílou čtvrtku, ze které dětem pomůžeme vystřihnout jednu polovinu skořápky vajíčka. Vystřihneme horní část skořápky nepravidelně, jako když reálně rozklepneme vajíčko a podaří se nám ho rozbít přesně v půli. Myslíme na to, že v tom vajíčku bude sedět naše kuřátko z prstíků.
3. V této fázi si připravíme čtvrtku bílého, zeleného, nebo také modrého papíru či čtvrtky, na kterou si nalepíme nejprve žlutou ručičku a pak jen lehce překryjeme spodní část ruky vystřiženou skořápkou od vajíčka.
4. Do dlaně ručičky děti přilepí kuřátku menší očka buď lepidlem, nebo můžou být samolepicí. Nad oči namalujeme hnědou nebo černou fixou obočí. A z oranžového papíru vystřihneme malý trojúhelník jako zobáček, který rovněž přilepíme.
5. Kolem ručičky můžeme ještě na závěr přilepit malá žlutá či jinak barevná peříčka, která rovněž dostaneme v každém papírnictví, aby zdokonalila dojem z kuřátka.
 
JARNÍ KYTICE
Budeme potřebovat:
- ruličky z toaletního papíru
- barevné papíry
- nůžky
- štětce
- tekuté a tuhé lepidlo Herkules
- barevnou stuhu (není nutná)
Postup:
1. Nejprve si připravíme roličku z toaletního papíru, kterou polepíme zeleným papírem – ale tentokrát tak, aby stejně dlouhá část, jako je délka ruličky, ze zeleného papíru musí z jedné strany přesahovat.
2. Pak si nastříháme různě dlouhé proužky ze zeleného papíru, aby nám představovaly stonky a listy květin.
3. Teď si vystříháme různé tvary kytiček, pro příklad jsem zvolila typicky jarní květinu, tedy narcis. Lístky květu malinko zohýbáme, aby výsledek vypadal plastičtěji.
4. Nyní začneme od spodku ruličky nalepovat stonky a lístky všech velikostí, tedy střídáme tak, aby kytice působila jako skutečná živá kytice ve váze. Na závěr nalepíme květy na horní části stonků.
5. Úplně na závěr můžeme kytici ve spodní části převázat barevnou stuhou.
TULIPÁNY Z VIDLIČKY
Budeme potřebovat:
- barevné papíry
- tekuté nebo tuhé lepidlo HERKULES
- štětce
- nůžky
- bílou čtvrtku
- vidličky, mohou být plastové, na jedno použití
- vodou ředitelné barvy – tempery
- lepicí pásku (nebo můžeme použít tavnou lepicí pistoli)
Postup:
1. Nejprve si připravíme bílou čtvrtku, na kterou budeme lepit jako první z barevných papírů vázu, do níž dáme naše tulipány z vidliček. Vystřihneme si tvar i velikost, jakou děti budou chtít. Vázu si do spodní části bílé čtvrtky nalepíme lepidlem, buď tuhým, nebo tekutým.
2. V další části si do vázy „vložíme“ nejprve stonky, to znamená, že si štětcem a zelenou temperou namalujeme stonky i s listy (nebo také můžeme použít zelenou fixu).
3. Teď již přistoupíme k samotným květům. Vezmeme do ruky vidličku, kterou namočíme do zvolené temperové barvy (tulipány snad mají všechny barvy, co jen můžeme znát). Namočenou vidličku položíme na horní část stonku. Je lepší, když vidliček máme po ruce víc, a v každé barvě, kterou jsme si zvolili, máme jednu vidličku a barvy květů prostřídáváme. Tím máme velice lehký obrázek hotový.
JARNÍ VĚNEC
Budeme potřebovat:
- lepenku nebo bílé čtvrtky velikosti A4, A3 (alespoň 250 g)
- barevné papíry
- nůžky
- lepidlo HERKULES (tuhé nebo tekuté)
- štětec
- šňůrku nebo provázek na zavěšení
- lepicí pásku
Postup:
1. Nejprve si vystřihneme (a zde je tedy opravdu potřeba pomoci paní učitelky) z lepenky, nebo silnější, tvrdší čtvrtky kruh silný zhruba 3–6 cm.
2. Dále si vystřihneme různobarevné kytičky, různých rozměrů a tvarů, které bude postupně lepit na náš kruh. Je tedy jasné, že kytiček bude potřeba skutečně velké množství. Lepíme jednu vedle druhé a nezapomeneme ani na malé zelené lístečky, které proložíme mezi kvítka.
3. Jakmile máme kruh posetý pestrobarevnými kytkami, máme prakticky jarní věnec hotový. Určitě si ho budeme chtít zavěsit třeba na dveře či stěnu, a proto jako poslední věc přilepíme menší kousek provázku (malé ouško) zezadu na věnec a ještě lepicí páskou přelepíme, abychom ouško na pověšení dobře zajistili (můžeme použít i tavnou lepicí pistoli).
MOTÝL Z LENTILEK
Budeme potřebovat:
- dřevěné kolíčky
- vodové barvy – tempery
- nůžky
- malá nalepovací očka
- igelitový pytlík
- lentilky, bonbóny
- barevné chlupaté drátky na vyrábění (běžně dostanete v papírnictví, někdo tomu říká čistič dýmek)
Postup:
1. Tento motýlek je také velice snadný a pro děti na výrobu jednoduchý. Vezmeme si dřevěný kolíček, který celý pomalujeme barvou, jakou si opět děti zvolily. Necháme dobře zaschnout, protože na něj hned po zatvrdnutí barvy přilepíme na dolní část kolíčku malá nalepovací očka.
2. Pak přijde na řadu igelitový pytlík, který naplníme lentilkami, bonbóny (nebo vše můžeme také promíchat dohromady) a uzavřeme ho pouhým zamotáním otevřené horní části pytlíku. Pak ho rozprostřeme na stole a přesně uprostřed ho zmáčkneme a zakroutíme zhruba dvakrát kolem dokola, vzniknou nám tak motýlí křídla, která upevníme přesně uprostřed kolíčkem – jako když chceme pověsit prádlo.
3. Na závěr našeho tvoření vezmeme barevný chlupatý drátek, ze kterého vytvoříme tykadla – tak, že ho přepůlíme, a tykadla vsuneme také do kolíčku, ale úplně na kraj, nad pytlík s lentilkami a bonbóny, který nám kolíček drží. A máme hotovo! Nejenže máme krásnou dekoraci, ale máme zároveň originální velikonoční dárek na koledu, místo klasických barvených vajíček.
Další výtvarné jarní tvoření je za námi a já jen doufám, že jste se trošku nechali inspirovat!

Související dokumenty