Tvoření tatínků v MuŠce

Vydáno:

V dnešní uspěchané době se nejen soukromé školky snaží o úzkou spolupráci s rodiči. Cílem je, aby rodiče poznali prostředí a atmosféru školky a chování dítěte ve společnosti jeho vrstevníků. Pro děti je také velmi cenné zapojení rodičů do aktivit ve školce a společně získaný prožitek.

Tvoření tatínků v MuŠce
Ing.
Michaela
Přibylová
 
manažerka Mateřské umělecké školky
S blížícím se létem se v rodinných kalendářích naskytly dva krásné a významné dny. Den matek a Den dětí. V každé školce jistě na
Den matek
myslí a již dopředu vyrábějí pro maminky dárky nebo nacvičují divadélko. Ve školce MuŠka jsme to letos pojali trošku jinak a do tvorby přáníček pro maminky jsme zapojili i tatínky. Někteří sice nejprve reagovali trochu zdrženlivěji a se slovy: „Nebude to na dlouho, paní ředitelko, že ne?“ Ale nakonec byli maximálně spokojeni všichni. Úkol byl jednoduchý.
Ozdobit krabičku dle vlastní fantazie. Malou nápovědu a případné výtvarné rady jim dávala naše paní učitelka. Účast byla nad očekávání velká a atmosféra více než příjemná. Tatínkové se s dětmi pustili do výroby malého dárečku pro maminky s nadšením a velkou tvořivostí. Odměnou jim byl nejen domácí koláč a bábovka s kafíčkem, ale také úsměvy, a dokonce i dojetí maminek, když dáreček dostaly.
I
Den dětí
jsme chtěli oslavit nejen s dětmi ve školce, ale i s jejich rodiči na naší krásné zahradě. Děti si užily multifunkčního skákacího hradu s klouzačkou a malou prolézačkou. Příjemné bylo i občerstvení. Napekly se spousty domácích koláčů a nejen tatínci si dali klobásku čerstvě opečenou na grilu. Hlavním programem odpoledne byly hry, do kterých se vždy zapojili dospělí spolu s dětmi. Snad největším úspěchem u všech zúčastněných bylo omotávání rodiče toaletním papírem. Tato hra byla určena pro celu rodinu. Byl vybrán jeden „dobrovolník“, kterého ostatní členové rodiny omotávali toaletním papírem. Ten, kdo byl nejdříve a nejlépe omotán, se svou rodinou vyhrál. Pouze v jednom případě jedna malá holčička neunesla pohled na omotanou maminku a tatínek musel maminku rychle osvobodit. Další velmi oblíbenou hrou bylo, když děti honily jednoho z tatínků, který měl na sobě tričko plné bonbónů, a děti měly za úkol nějaký ten bonbón „ulovit“.
Obě akce byly krásnou ukázkou toho, jak zapojit rodinu do dění ve školce. Zároveň se jedná se i o formu velmi hodnotné neformální zpětné vazby, kterou školka může získat. Rodičům se jistě mluví lépe s pedagogy v přátelském prostředí a atmosféře, než když musí zaklepat na dveře ředitelny.

Související dokumenty