Stolní hry pro děti v předškolním věku

Vydáno:

Naše mateřská škola obdržela na jaře 2018 pět různých her od firmy MINDOK, s. r. o. Během jarního období jsme s kolegyněmi pozorovaly míru zájmu dětí o tyto hry a také jsme si všímaly, zda jednotlivé hry přispívají k rozvoji dětí v některých oblastech.

Stolní hry pro děti v předškolním věku
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Maršovice, lektorka DVPP
Hra: Karneval berušek
Hra je určena pro věkovou skupinu 4+, pro 2-6 hráčů. Na první pohled zaujme design hry, který svou barevností, vkusnými kresbami i materiálem děti upoutá. Hra je uvedena krátkým příběhem, který je pro děti velmi motivující a vybízí je se do hraní hned pustit. Prostřednictvím hry se děti učí nebo si opakují barvy, učí se počet do pěti - každá beruška musí nasbírat 5 různě barevných teček. Rovněž se děti učí orientaci na ploše - mravence posuňte na pařez, na lístek zeleného stonku apod., dále se děti učí pravolevé orientaci, přiřazují dle pravidel. Poznají také funkci magnetu a zjistí, že jeho pole se buď přitahují, nebo odpuzují. Při hře si děti dále procvičují pozornost, postřeh, paměť, jemnou motoriku a týmovou spolupráci. Učí se dodržovat daná pravidla a respektovat případné výhody spoluhráče. Pro čtyřleté děti může být hra časově náročná (20-30 minut), avšak většinou ji dohrají i tyto mladší děti - díky její zábavné formě. Svou délkou hra učí děti trpělivosti a snaze dovést započatou činnost/hru do konce. Hra je u dětí oblíbená, často si ji vybírají ke hraní.
Hra: Zajíček v své jamce
Hra je určena pro mladší děti: 3+, hrát ji může 2-5 hráčů. I tato hra upoutá dětské oči svými veselými a vkusnými ilustracemi a materiálem. Krátký motivační příběh vzbudí u dětí zvědavost, která vede k zahájení hry. Děti se hrou učí poznávat a správně pojmenovat barvy, procvičují si pozornost a postřeh, jsou zde prezentovány také základy předmatematických představ - „kdo zachrání nejvíce zajíčků“. U dětí se rozvíjí sociální cítění a smysl pro pomoc druhým v nebezpečné situaci (zachraňování zajíčků před vodou). Učí se respektovat a dodržovat pravidla hry. Průběh hry je kratší (10-15 minut), tudíž ji bez obtíží zvládnou i tříleté děti. Hra je pro svou jednoduchost a hravost oblíbená především u mladších dětí ve věku 3-4 roky.
Hra: Goblíci, jedlíci
Hra je určena pro 2 hráče ve věku 5+. Odehrává se v duchu piškvorek a délka jedné hry je cca 5 minut. Hra u dětí rozvíjí logické myšlení, pozornost, paměť a strategické plánování. Princip hry je nenáročný na pochopení. Nevede děti ke spolupráci, děti jsou ve hře soupeři. Děti hru hrají poměrně rády.
Hra: Tři malá prasátka
Hru, jež je určena pro věkovou skupinu dětí 3-6 let, může hrát jeden hráč. I tuto hru doprovází příběh, který motivuje děti ke hře. Zadání hry obsahuje 48 rébusů, které vyžadují správná řešení. Každý rébus má pouze jedno správné řešení. U dětí se tedy rozvíjí především logické myšlení, soustředění, orientace v prostoru a plánování a neposlední řadě díky příběhu o třech prasátkách také čtenářská pregramotnost. Přestože je hra určena pro jednoho hráče, často se stává, že další dítě/děti radí dítěti, jež řeší rébus, jak najít správné řešení, což u dětí podporuje vzájemnou pomoc a spolupráci při řešení rébusu/problému/situace. Hra rovněž učí děti respektu a trpělivosti vůči dítěti, které si s hrou právě hraje. Tato hra je složitější pro tříleté děti, jednotlivé rébusy se daří správně řešit spíše dětem čtyřletým a starším. Tříleté děti obvykle ztrácejí rychle trpělivost, pokud se jim rébus nedaří v krátké době vyřešit. Starší děti řeší konkrétní rébusové situace rády, mají radost, když se jim podaří správné řešení nalézt.
Hra: Tajná výprava čarodějů
Přestože je hra určena pro děti 6+, děti ve věku 5-6 let ji velmi rády a často hrají. Kromě pointy v krátkém příběhu uvádějící hru se dětem líbí také motiv s nádechem tajemna, duchů, čar a kouzel. Vyhovující je také délka hry 20-30 minut, hra je určena pro 2-6 dětí. Při hře si děti procvičují trpělivost, pozornost, činnost s obrázky a piktogramy, společně hledají skrýše. Hra je koncipována tak, že pokud budou děti spolupracovat a vzájemně si pomáhat, přemohou zlá kouzla a vyhrají - zachrání se všichni. Tím hra významně podporuje kooperaci a spolupráci dětí. Tato hra je u dětí velmi oblíbená.

Související dokumenty