Severská cesta: Vzdělávání a péče o děti v raném dětství

Vydáno:

Motto: Děti jsou naše budoucnost Severské země věnují předškolnímu vzdělávání a rané péči mimořádnou pozornost. Jsou přesvědčeny, a dokazují to i průzkumy OECD, že investice do kvality rané péče a vzdělávání se několikanásobně vrátí1). Politické záměry i pedagogické přístupy těchto zemí byly prezentovány na mezinárodní konferenci „International Conference on Nordic Early Childhood Education and Care policies and pedagogy“ ve dnech 26–27. března 2019 v Oslo2).

Severská cesta: Vzdělávání a péče o děti v raném dětství
PhDr.
Irena
Borkovcová
MBA
oddělení kanceláře ústředního školního inspektora, Česká školní inspekce
Konference byla pořádána Norskou unií pro vzdělávání ve spolupráci s norským ministerstvem školství a výzkumu a Severskou radou ministrů. Zúčastnilo se jí 300 delegátů z téměř 50 zemí, včetně ministrů školství Norska a Švédska, dalších politiků, zástupců odborů školství, učitelů zabezpečujících předškolní vzdělávání, výzkumných pracovníků a akademiků.
Severské země vyvíjejí politiku pro všeobecně dostupné vzdělávání a ranou péči, pro podporu rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem, pro rovnost žen a mužů a pro sociální spravedlnost. Zdraví dětí, hra a dětství jsou prioritou severských zemí, se silnou podporou osobnosti dítěte a jeho aktivní účastí na vzdělávacím procesu. Rodinám a dětem jsou nabízeny integrované celodenní služby, které spojují vzdělávání a péči od jednoho roku dítěte (některé již od narození) po jeho nástup do základní školy.
Motto: Děti by měly být aktivními účastníky svého dětství, a ne pozorovateli. Dětem musí být dány „kořeny i křídla“. Jan Tore Sanner, norský ministr školství

Související dokumenty