Přírodní zahrada při MŠ Maršovice

Vydáno:

Mateřská škola Maršovice, do jejíhož názvu jsme přidali přívlastek „Slunečnice“, se nachází v klidném prostředí uprostřed rozmanité přírody. Vzhledem k těmto podmínkám je hlavní prioritou naší mateřské školy environmentální vzdělávání a výchova.

Přírodní zahrada při MŠ Maršovice
 
Miroslava
Strakatá
 
ředitelka MŠ Maršovice a studentka 3. ročníku SMG
K vycházkám dětí v rámci environmentálního vzdělávání využíváme převážně školní zahradu a okolní ekosystémy -louky, rybník, les, pole apod. Rovněž spolupracujeme s odborníky v tomto směru, například s místním mysliveckým sdružením, s ekostřediskem Lesy hl. m. Prahy, ornitologem, hydrobioložkou a dalšími. Prostřednictvím ŠVP EVVO a různých akcí s odborníky (organizacemi i jednotlivci) učíme děti především porozumění, ohleduplnosti a úctě k přírodě. Není důležité, aby děti uměly pojmenovat různé rostliny nebo živočichy, prioritní je vypěstovat u dětí vztah k přírodě, na kterém můžeme následně stavět, a učit tak děti poznávat přírodní zákonitosti hlouběji. Nové možnosti a směry v oblasti environmentálního vzdělávání dětí v mateřské škole se objevily během specializačního studia EVVO pro koordinátory MŠ, které organizovala společnost Botič, o. p. s., se sídlem v Toulcově dvoře.
VZNIK PŘÍRODNÍ ZAHRADY PŘI MŠ
Součástí zmíněného studia byly velmi zajímavé exkurze na přírodní zahrady v okolí Brna a na Vysočině. Vzhledem k poloze naší MŠ ve středních Čechách, kde se přírodní zahrady téměř nevyskytují, byly pro nás zahrady v tomto stylu novinkou a velmi nás zaujaly. Již během exkurzí se rýsovala myšlenka na výstavbu přírodní zahrady při naší mateřské škole. Od myšlenky bylo relativně blízko k realizaci nápadu.
Výhodou byl nevyužitý pozemek u budovy MŠ, který přímo navazoval na klasickou zahradu s herními prvky. Nejprve jsem oslovila starostu městyse Maršovice, který je zřizovatelem mateřské školy, a seznámila jsem ho se svým záměrem a hrubou představou o realizaci budoucí zahrady. Po poměrně krátkém jednání jsem měla souhlas zřizovatele k využití volného pozemku k výstavbě nové zahrady s přírodními prvky. Původní úmysl byl, že vybudujeme zahradu s pomocí rodičů a za přispění drobných sponzorů. Z tohoto záměru však záhy sešlo vzhledem k vyhlášení grantové výzvy MŽP na výstavby zahrad v přírodním stylu při mateřských školách. Výzva byla vyhlášena na konci listopadu 2012 a termín odevzdání byl určen na konec ledna 2013, času tedy bylo velmi málo. Opět jsem nalezla podporu u pana starosty, který se mnou na projektu spolupracoval, především obstaral veškerá potřebná povolení a razítka za zřizovatele.
Pokyny ke zpracování projektu nám poskytovala organizace Posázaví, o. p. s., která zajistila konečnou kompletaci hotového projektu. Projekt jsme stihli podat do termínu a v srpnu 2013 jsme se dověděli radostnou zprávu, že byl schválen, včetně požadované částky více než jeden milion korun. Firma, která byla vybrána ve výběrovém řízení, začala stavět zahradu v únoru 2014 a v květnu 2014 byla dokončena.
Děti a realizace zahrady
Vzhledem k tomu, že zahradu stavěla firma, nemohly se na její realizaci přímo podílet děti. Avšak našly jsme s kolegyněmi způsob, jak děti do celého dění zapojit. Nejprve jsme jim vysvětlily, že budou mít novou zahradu, trochu neobvyklou, tedy přírodní. Povídaly jsme si s dětmi o přírodě, o nové zahradě a o možnosti, jak vybudovat zahradu, aby byla přírodní. S dětmi jsme si hrály na zahradní architekty, děti malovaly, vystřihávaly, lepily a stavěly přírodní zahradu takovou, jakou by si představovaly. Na nově vznikající zahradu jsme se chodily s dětmi průběžně dívat ve chvilkách, kdy na ní nepracovala firma. Děti tak viděly, jak zahrada postupně vzniká. Na novou zahradu se děti připravovaly již v zimě. Ze semínek vypěstovaly sazenice květin a zeleniny, které na jaře přesadily do kelímků a pečovaly o ně. Ještě před dokončením zahrady zasadily sazenice do připravených záhonů.
Přírodní zahrada byla certifikována a dostala jméno
Z exkurzí po přírodních zahradách jsme věděli, že pokud zahrada splňuje určitá kritéria, může být certifikována. Z tohoto důvodu jsme se již při psaní projektu snažili do jeho obsahu zařadit prvky, na základě kterých bude možné získat certifikát. Na naší nové zahradě zůstaly tři původní listnaté stromy a další byl vysazen, dále zde vznikl hmyzí domeček, hmatovník, vrbový tunel, vrbová chýše, smyslový chodník, jezírko, badatelský koutek, několik vyvýšených záhonů pro pěstování bylinek, květin a zeleniny, část louky, kompostér, ptačí koutek, drobné keře, altán, sud na využití dešťové vody, dřevěný domeček na úschovu zahradnického náčiní a další drobné přírodní prvky. Zároveň jsme nepoužili rašelinu k úpravě půdy, umělá minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy a chemické postřiky.
Nově vzniklá zahrada tedy splňovala kritéria k udělení plakety, proto jsme v srpnu 2014 kontaktovali Občanské sdružení Přírodní zahrada Jindřichův Hradec, které má na starost rovněž přírodní zahrady ve středních Čechách, a požádali o její certifikaci. Po vyřízení několika formalit se přijel podívat na naši zahradu pan Gallovič ze zmíněného sdružení. Po poctivém, téměř dvouhodinovém zkoumání přírodních prvků na naší zahradě shledal, že zahrada splňuje kritéria, a udělil nám certifikát a plaketu Přírodní zahrada. Pak už chybělo jen vymyslet jméno pro zahradu. Příroda, každé přírodní zákoutí, a tedy i naše přírodní zahrada nabízí prostor pro tvořivé činnosti, pro zkoumání a nacházení přírodních zajímavostí, pro fantazii a nové zážitky v přírodě. Z této filosofie vzešel i název zahrady. Naše nová přírodní zahrada dostala jméno FANTAZIE.
Přípravy na slavnostní otevření zahrady
Nastal nový školní rok a my jsme začali společně s dětmi a městysem Maršovice plánovat slavnostní otevření našeho, pro nás velkého díla. S dětmi jsme nacvičovali krátké pásmo básniček a písniček tematicky laděných na naši zahradu, rovněž jsme průběžně s dětmi zdobili altán a další prvky na nové zahradě přírodninami a dětskými pracemi.
O pomoc s organizací jsme požádali rodiče, kteří se nejen velmi ochotně, ale i s velkou nápaditostí pustili do společných příprav. Maminky a naše paní kuchařky vytvořily nespočet druhů sladkých i slaných dobrot na plánovaný raut, zřizovatel zajistil ovoce a nápoje. Před zahájením akce proběhly poslední přípravy, úpravy výzdoby a kontrola, zda je vše připravené na očekávaný den. Pozváni byli rodiče dětí, ředitelky a ředitelé okolních mateřských a základních škol, starostové okolních obcí a další hosté.
Slavnostní otevření přírodní zahrady
Slavnostní otevření přírodní zahrady
Fantazie
se uskutečnilo 17. září 2014 za krásného slunečného a teplého počasí. V 10:00 jsme s panem starostou za městys Maršovice a Mateřskou školu Maršovice slavnostně uvítali rodiče, další hosty a veřejnost a krátce jsme nastínili průběh realizace přírodní zahrady. Mezi pozvanými hosty byli rovněž Ing. Tomáš Hodina a Mgr. Martina Chvátalová z organizace Botič, o. p. s., v Toulcově dvoře, kteří realizovali a koordinovali zmíněné specializační studium EVVO pro koordinátory MŠ. A protože naše zahrada vznikla tak trochu i díky nim, požádala jsem je o záštitu nad naší novou zahradou. Tomáš a Martina vyjádřili radost nad tím, že jimi organizované specializační studium přineslo následné konkrétní výsledky v podobě naší přírodní zahrady. Popřáli dětem hodně pěkných zážitků při činnostech na přírodní zahradě a předali jim dárek v podobě ptačí budky pro sýkorky modřinky.
Po úvodních proslovech dostaly slovo děti, které předvedly krátké kulturní vystoupení. Po oficiálním ceremoniálu přišlo na řadu to nejdůležitější - přestřižení pásky, čehož se ujaly děti. Poté byli všichni hosté srdečně pozváni na zahradu k individuální prohlídce a rautu, který byl připraven v zahradním altánu. Na zahradě nechybělo také pásmo fotografií, které dokumentovalo realizaci zahrady od samotného začátku až po závěrečné ukončení včetně výše zmíněného spolupodílení se dětí na přípravě zahrady. Atmosféra slavnostního dopoledne byla velmi příjemná, všichni přítomní společně diskutovali, paní učitelky s dětmi se věnovaly hrám na nové zahradě, přítomní byli rovněž zástupci několika regionálních novin, kterým jsme s panem starostou poskytovali rozhovory. Slavnostní otevření naší nové přírodní zahrady proběhlo ve velmi milé a přátelské atmosféře a podle ohlasů hostů si troufám říct, že všichni přítomní včetně dětí si slavnostní dopoledne pěkně užili. Rovněž nás těší, že naše nová zahrada je jedna z prvních přírodních zahrad při MŠ ve Středočeském kraji.
ČINNOSTI DĚTÍ NA ZAHRADĚ A PÉČE O ZAHRADU
Činnosti dětí probíhaly od zimy, kdy děti připravovaly rostlinky na novou zahradu. S dětmi jsme si také povídali, co vše potřebují rostliny ke svému růstu a jakým způsobem budeme o ně, ale i o celou zahradu pečovat. Zahradu využíváme s dětmi ke hrám, zkoumání i relaxačním činnostem, ale zároveň je učíme o zahradu pečovat. Zpravidla platí, když se mohou děti věnovat „dospěláckým“ činnostem a mohou při tom používat také náčiní, většinou je to baví a považují svou spoluúčast na těchto aktivitách za důležitou a zároveň si tímto způsobem nejlépe osvojí nové poznatky a dovednosti.
Samozřejmostí je, že co si děti vypěstují, to také ochutnají. A zelenina utržená na záhonku chutná úplně jinak a rozhodně lépe než ta na talířku při svačině... Zeleninu, ovoce a bylinky z naší zahrady používáme s dětmi ve školce k přípravě různých jednoduchých pokrmů. Děti si například připravují pomazánky z různých bylinek, které si mažou na pečivo a ochutnávají, zeleninové saláty, ovocné poháry, bylinkové čaje apod. Zároveň se u dětí vyvíjí vztah ke zdravému stravování.
Těší nás, že se do činností na zahradě zapojují také rodiče. Zapojují se jednotlivě, podle svých možností a nápadů, ale přijdou také tehdy, pokud je požádáme o nějakou větší pomoc.
NAŠE DALŠÍ PLÁNY
Přírodní zahrada má obrovský potenciál využití. Realizujeme na ní s dětmi činnosti pěstitelské, environmentální, smyslové, altán využíváme i k výtvarným, pracovním, čtenářským a dalším činnostem.
Děti jsou na zahradě rády a kdykoli si mohou vybrat, zda budeme na nové přírodní zahradě, nebo na zahradě s klasickými herními prvky, zvolí pobyt na přírodní zahradě, která jim nabízí pestřejší a zajímavější možnosti.
Uvedla jsem, že naše zahrada byla certifikována jako přírodní zahrada. Existují však dva stupně certifikace - Přírodní zahrada a Ukázková přírodní zahrada. Oba stupně certifikace musejí splňovat určitá kritéria, přičemž vyšší stupeň
(Ukázková přírodní zahrada)
má kritéria rozsáhlejší a přísnější a prakticky nelze certifikát udělit zcela nové zahradě z hlediska etablování přírodních prvků. Certifikace
Přírodní zahrada
má kritéria jednodušší a lze o ni požádat bezprostředně po dokončení výstavby.
Pokud budeme v budoucnu splňovat kritéria k certifikaci
Ukázková přírodní zahrada,
jistě využijeme této možnosti a o certifikát požádáme. Není to však náš nejdůležitější cíl. Jsme pyšní na to, že jsme dokázali vybudovat na zahradě, která byla nevyužitá a kde bylo jen několik stromů, smysluplný životní prostor nabízející dětem pestrost, rozmanitost a vlastní zážitky v přírodě. Při zahájení slavnostního otevření naší přírodní zahrady nejlépe vystihl soulad člověka s přírodou Ing. Tomáš Hodina, který použil jedno indiánské přísloví: „Přírodu jsme nezdědili od svých předků, ale máme ji půjčenou od svých dětí. A je jen na nás, v jakém stavu jim ji předáme.“ A doplnil, že v naší školce jsme už tento úkol splnili.
Na závěr bych ráda poděkovala všem, kteří se nějakou měrou na realizaci zahrady, na přípravách slavnostního otevření a následně na jejím udržování a rozvíjení podíleli a dále podílejí. Zahrada vznikla díky součinnosti a kvalitní spolupráci mateřské školy se zřizovatelem a rozvíjí se díky pomoci rodičů a všech zaměstnanců naší malé školy k radosti nás všech a především k radosti dětí.

Související dokumenty