Přínosy dechových cvičení (nejen) jako součást logopedické prevence

Vydáno:

Cvičení správného dýchání má příznivý vliv nejen na řečové schopnosti, ale také na celkový psychický i fyzický stav. Dechová cvičení by tak měla být součástí logopedické prevence u dětí v předškolním a mladším školním věku. Jaký typ dýchání je ale správný a jaký nám naopak škodí? Jak dechová cvičení provádět a čeho se vyvarovat?

Vývoj řeči se ukončuje sedmým rokem života. Téměř polovina dětí v prvních třídách však stále ještě trpí tzv. dyslálií, někdy také nazývanou patlavostí, tedy vyslovují vadně či nesprávně jednu nebo více hlásek. Dyslálie je tou nejrozšířenější skupinou. Vedle ní se objevují ještě další řečové vady, jejichž procento výskytu je ale pro potřeby tohoto článku zanedbatelné. Riziko vysokého výskytu dyslálie v prvních třídách spočívá v následných problémech s osvojováním si dovedností, jako jsou čtení a psaní. Účelem předškolní docházky by pak měl být všeobecný rozvoj dítěte tak, aby přechod na osvojování si školních dovedností byl co možná nejhladší. Dětem, které již do školy nastoupily a nedaří se jim ještě všechny hlásky správně vyslovit, může s rozvojem pomoci pedagog nebo asistent pedagoga.
Náprava narušené komunikační schopnosti je samozřejmě v kompetenci logopedů, nicméně předcházet by jí měla tzv. předartikulační cvičení.1) O těch platí, že čím častěji jsou prováděna, tím lépe. Navíc jsou vhodná i pro děti, které žádnou řečovou vadou netrpí, protože i jim pomáhají ve zlepšení komunikačních dovedností. Jedna z výhod předartikulačních cvičení spočívá v tom, že je pro jejich snadnost může s dětmi provádět prakticky každý. Jsou jednoduchá a trvají krátkou dobu – několik málo minut. Těchto cvičení je celá řada. Tento článek se ale zabývá pouze jedním typem, a to dechovými cvičeními.
Dechová cvičení lze definovat jako soubor cviků, které slouží k optimalizaci respiračních návyků. Kromě toho, že je dýchání základním předpokladem života vůbec, plní řadu dalších důležitých funkcí:2)
*
obranné funkce – imunitní mechanismy;
*

Související dokumenty